Mario78 wrote: Wed May 07, 2025 11:52 am
@vajera & Zibi krótkie pytanie.
Co prawda mam juz całkiem sporo głowic z Auratora (całe piętro nimi już obskoczyłem) to skoro to już działa na produktach alternatywnych myślę o parterze.
Pytanie następujące. Z całego asortymentu jakie tu ogarniacie która głowica jest najlepsza na tą chwile? Zamówie sobie ją do testów u siebie.
Dodam, że Auraton działa super. Nic ale to nic się z tym nie dzieje i wszystko pracuje jak należy. Ale cena też jest adekwatna
Szczerze mówiąc, to ja jestem w nieco trudnej sytuacji - mój pomysł na bramkę Zigbee przypadł na moment wejścia Supla do urządzeń Auraton, ktoś mógłby nawet zaryzykować stwierdzenie, że to taka mała dywersja (głowice TRV, czujniki zalania, przekaźniki)
Prawda jest taka, że od dawna chodziło mi to po głowie, aczkolwiek nie ukrywam, że zmiany w SuplaDevice, które @klew wprowadził m.in. na potrzeby Auraton, ułatwiły również implementację bramki - zwłaszcza w kontekście termostatu, ale nie tylko.
Nie bez znaczenia jest też aspekt ekonomiczny, zwłaszcza gdy w grę wchodzi więcej głowic. Można oczywiście dyskutować o tym, że lepiej wspierać rodzimy przemysł niż chińskie molochy - całkowicie się z tym zgadzam, niemniej często bywa tak, że ktoś zaczyna przygodę z IoT z małym budżetem a później, chwyciwszy bakcyla, inwestuje w markowy sprzęt.
Proponuję więc polecać Auraton wszystkim znajomym i rodzinie

- zwłaszcza, jeżeli chcemy mieć później spokój, natomiast Zigbee zostawić bardziej doświadczonym użytkownikom, np. z forum Supla
A teraz
ad rem:
- głowice TRV (klony Tuya) - mój pierwszy raz
był z modelem Saswell, który jest dosyć ubogi w zakresie możliwości konfiguracji, ale doświadczenia kolegów testujących ten model ME167 wskazują no to, że ma on spory potencjał przy relatywnie niskim koszcie zakupu,
- SONOFF TRVZB - to jest, przynajmniej na razie, mój osobisty wybór - głównie z uwagi na możliwość skonfigurowania zewnętrznego czujnika temperatury, ale również z uwagi na zgodność ze standardem Zigbee, co oczywiście nie będzie miało znaczenia dla większości użytkowników
. Czas pokaże, jak te głowice się sprawują, ale myślę , że do następnego sezonu grzewczego będziemy mieli już lepsze rozeznanie.