Problemy z rozłaczaniem, brak dostępu do stabilnego internetu, problemy ze zgłaszaniem urządzeń po przerwie. SRW-01

Sterownik rolet
intr

Witam szanowne grono. Na wstępie napiszę, że jestem zwyczajnym użytkownikiem supli, który jedyne czego oczekuje, to konfiguracji, zaprogramowania harmonogramu i zapomnieniu o temacie. Supli używam do sterowania roletami w całym domu i problem z rozłaczaniem tych urządzeń zaczął mnie na tyle denerwować, że postanowiłem poprosić o pomoc lub nakierowanie jak to postawić lokalnie, aby to po prostu działało jak ma działać. Z perspektywy takiego użytkownika jak ja, niestety nie można na te urządzenia liczyć. Nigdy nie wiadomo, czy dane urządzenie, które chcesz obsłużyć akurat działa. Po przeanalizowaniu problemu, nie jest to problem z routerem, którego też zdążyłem wymienić na ASUSA AX56, który może obsługiwać 100 urządzeń naraz. Wszystkie suple widnieją w sieci lokalnej i na liście podłączonych urządzeń a są niedostępne. Problem jest ze stabilnością łącza, na które nie mam wpływu i nie mogę zmienić na inne oraz czegoś po stronie supli, że moduły nie logują się ponownie w sieci internet mimo obecności w sieci lokalnej. Łącze jest radiowe, działa ok, jeżeli chodzi streaming, korzystanie z internetu. Tylko urządzenia zamela mają problem. Nie ma żadnego guzika resetującego w apce, jedyny ratunek to wyłączanie zasilania bezpiecznikiem (akurat rolety mam na osobnych) ale też nie zawsze działa. Jak się jakiś moduł uprze, to się z chmurą nie łączy i kropka. Trzeba go skonfigurować na nowo i wtedy działa od razu, lub czekać czasami kilka dni i znowu wskoczy...

Niestety okazało się, że system oparty na chmurze, który lokalnie nie przechowuje informacji np o harmonogramie jest beznadziejny, gdyż gdy harmonogram wyzwoli akcje, a ona nie dotrze do urządzenia, które jest rozłączone, akcja nie zostanie powtórzona. Przez to np roleta, która ma się zamknąć w łazience nie zamyka się, ja nie zwrócę uwagi i paraduje z fujarą w pięknie oświetlonej łaziece, a że skłoności do ekshibicjonizmu nie mam, to zaczyna mi to uwierać ;) Rano w zależności o humoru, np połowa rolet się nie otwiera. Taka automatyka w domu to dramat.

Dla porównania na grzejnikach mam montowane dawno temu zestawy eq-3 seri max. Dostęp do tego przez oficjalny kanał został już wyłączony, ale urządzenia np dane o harmonogramie przechowują lokalnie, więc realizują automatykę, czy jest internet, czy nie ma. Działa to rewelacyjnie od nastu lat i ingeruje tam tylko wtedy, jak trzeba wymienić baterie. Moduły łączyły się z internetem za pośrednictwem osobnego urządzenia o nazwie lancube. Gdyby takie urządzenie lokalnie zawiadujące tymi modułami było i w supli, problemu w ogóle by nie było.

Mam 16 srw, powinienem kupić jeszcze 4 sztuki, ale wstrzymuje się, bo jestem w kropce. Daje jeszcze szanse na próbę lokalną. Mam raspberry 3b+ w szafie z automatyką domową, ale nie jestem człowiekiem, który się tym jara i zajmuje na codzień. Chce raz zrobić i o tym zapomnieć. Po prostu korzystać zgodnie z przeznaczeniem.

Dziękuje z góry za wszelkie wskazówki.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Jaką wersję firmware-u masz w tych sterownikach ? Jaki zasięg widzisz w aplikacji przy dotknięciu (i) ?
Wifi 2.4Ghz i 5Ghz ? Jeśli tak to czy na tym samym SSID ?
Jaki masz dłuższy ping do 8.8.8.8 ?
Masz więcej routerów czy jeden ?
Ile urządzeń masz w sieci ?
Jaką masz pulę adresów DHCP ?

Próbowałeś sprawdzić co się dzieje ze sterownikiem w momencie pojawiania się problemów ? Mam na myśli status na 192.168.4.1.
Czy można pingnąć lokalnie urządzenie ?
Czy masz jakieś logi w routerze ?

Oczywiście możesz uruchomić swój lokalny serwer. Możemy Ci w tym pomóc. Ja jednak zacząłbym od diagnostyki sieci bo może w niej tkwi problem.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
intr

Zasiegi pokazuje różne, ale bez związku z działaniem w chmurze. Np teraz roleta, która jest aktywna bez scian ma 8%, roleta za dwoma ściankami dalej 60% a rolety przy samym routerze sa nieaktywne. Wszystkie moduły sa w sieci lan i każdy mozna pingnąć. Używam tylko 2,4, 5 ma inny ssid. Dhcp przydziela 192.168.1.100...199 ale moge zmieniać, urządzeń jest maks 40 z komputerami, kotlem, grzejnikmi (jako jeden modul lancube po kablu).

Router jeden, bez wzmacniaczy i innych urządzeń. Asus ax56. Mialem wczesniej jakiegos tp linka za 100 zl, ale on faktycznie gubił się, potrafił rozłączyć losowy sprzęt.po zmianie na asusa, problem znikł.

Przeczytałam opisy porad na forum, próbowałem wydaje się wszystkiego, zrobilem aktualizacje modułów ok pól roku temu,, bez rezultatu. Wiem, ze siec radiowa, którą mam na zewnątrz jest widoczna jako jedno ip, przez co np niektóre strony traktują te ip jako spam. Moze serwer supli tez odrzuca te urządzenia. Resztę info wrzucę, jak wrócę do domu. Nie mam teraz do tego dostepu.

Problemem nie jest łączenie się modułów z routerem, tylko lączenie z chmurą. A czasami zrywa internet kilka razy w ciągu dnia.

Czasem działa kilka tygodni, ale jak pojawia się problem z rozłączeniem, a router awaryjnie przełącza na lte,supla szwankuje.

Dzieki za pomoc.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Jeśli urządzenia przy routerze mają problem z zasięgiem to oznacza, że kanał na jakim pracuje Twoje wifi jest mocno zaszumiony.
Mieliśmy taki przypadek. Po oddaleniu urządzenia od routera okazało się, że nagle zaczęły działać.
Zrób ping test do tych urządzeń co masz taki przynajmniej kilkuminutowy i zobacz ile masz utraconych pakietów.

Nie zaszkodzi zwiększyć pulę dhcp. Często jest więcej urządzeń niż nam się wydaje. Chociażby urządzenia gości, które też robią rezerwacje.

30% to granica zasięgu. Siła sygnału != jakość sygnału. Spróbuj rozdzielić 2.4Ghz i 5Ghz na osobne nazwy.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
intr

One nie maja problemu z zasiegiem, jak się podepna do chmury, to pokaze 90 -100%. Kazde z tych urządzeń jest na liście podłączonych klientów w sieci lan. Tu jest problem, na który nie mam juz pomysłu. Kanały tez zmieniałem.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

intr wrote: Mon May 12, 2025 9:12 am One nie maja problemu z zasiegiem, jak się podepna do chmury, to pokaze 90 -100%. Kazde z tych urządzeń jest na liście podłączonych klientów w sieci lan. Tu jest problem, na który nie mam juz pomysłu. Kanały tez zmieniałem.
Pomoc na forum na pewno znajdziesz, ale pierwsza zasada jest taka, że nie ufamy w zapewnienia osób, że coś jest zrobione, albo gdzieś na pewno nie ma problemu ;P

Także proponuję podejść do tematu systematycznie i jeśli ktoś o coś prosi, to sprawdź ten temat dokładnie, mimo że wydaje się trywialny i że już to robiłeś. Czasem jest tak, że te najbardziej trywialne tematy jednak były źródłem problemu.

1. Sprawdź wszystkie urządzenia w Cloud jaki mają firmware. Aktualny soft dla SRW-01 to 2.8.61. Jeśli masz inne urządzenia niż SRW-01, to sprawdź aktualną wersję softu na updates.supla.org.
2. Jeśli obecnie jakieś urządzenie nie ma połączenia z cloudem, to sprawdź jak się zachowuje jego dioda. Najlepiej nagraj krótki filmik, abyśmy nie musieli zgadywać :)
3. Jeśli w jakiś sposób miga, to przełącz je w tryb konfiguracyjny (przycisk "config" trzeba przytrzymać przez ~5s, aż dioda zacznie szybko migać), następnie połącz się telefonem z siecią wifi ZAMEL-SRW.... i wejdź w przeglądarce na http://192.168.4.1 i wrzuć screena co tam widać (szczególnie górna cześć z informacją "LAST STATE")

Problemy jakie opisujesz, najczęściej dotyczą sieci.
Sam SRW też automatycznie resetuje się co kilka minut, gdy nie ma połączenia z serwerem.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Nie znam routerów Asusa ale dla niektórych 40 urzadzeń w sieci może się okazać górnym limitem.
Jeśli masz iny router podłącz go i skonfiguruj tak żeby działał na włąsnej podsieci i przełącz np. część urzadzeń na ten dodatkowy router i obserwuj.

Ale tak jak chłopaki piszą to jest na 99,9% wina lokalnej sieci.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Odnośnie ASUSA AX56 nie znalazłem informacji w sieci ile może urządzeń wspierać. Często limit jest koło 30-40 urządzeń. A jak jest podawane koło 60 urządzeń, to często oznacza to do 30 na 2,4 GHz + do 30 na 5 GHz.

Nie twierdzę, że on nie ogarnie 50-100 urządzeń, bo nie wiem. Piszę tylko jakie są moje doświadczenia z innymi routerami i z czym często można się spotkać.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

robertklepacki94 wrote: Mon May 12, 2025 10:09 am Nie znam routerów Asusa ale dla niektórych 40 urzadzeń w sieci może się okazać górnym limitem.
Jeśli masz iny router podłącz go i skonfiguruj tak żeby działał na włąsnej podsieci i przełącz np. część urzadzeń na ten dodatkowy router i obserwuj.

Ale tak jak chłopaki piszą to jest na 99,9% wina lokalnej sieci.
No niekoniecznie lokalnej.

Ten router to w ogóle jest LTE, więc pytanie czy kolega @intr faktycznie używa go do połączenia do Internetu przez LTE czy tylko robi za Access point? Napisz kolego @intr co masz za usługę bo "radiowo" to jest dużo powiedziane.

A jeśli to jest LTE to wszystko się może wydarzyć, ja bym zapuścił ping -t wp.pl i 8.8.8.8 żeby zobaczyć gdzie się gubią pakiety, bo wątpię, że lokalnie.

Sam mam TP-Link ARCHER A6 jako router ( notabene tańszych nie było xD) i przy ponad 40 urządzeniach nigdy problemów nie miałem wewnątrz sieci.

Sprawdził bym też logi routera czy nie wyrzuca/ma problemy z DHCP - bo jak wyrzuca to może faktycznie być na limicie
intr

Już precyzuje. Radiowy - mam na myśli połączenie antenami. Mój dom służy jako stacja przekaźnikowa, bo mieszkam dosyć wysoko. Mój Router jest podłączony złączem WAN do routera, który obsługuje ruch z anten i pozostałych użytkowników tej radiowej sieci. Lte mam skonfigurowane jako failsafe. Przy braku WAN, przełącza mi na LTE. Każda awaria sieci radiowej objawia się zerwaniem połączenia, cala supla jest na czerwono, po czym urządzenia wracają. Niestety jak zerwie kilka razy w ciągu dnia, to one przestają sie w końcu lączyć z cloudem a caly czas widnieją na liście podłączonych urządzeń w menu routera. Ping dziala, moduly odpowiadają. Stąd wpadłem na pomysl lokalnego ukladu, bo aplikacja jest fajna na chwile, żeby zaimponować kolegom a potem to pracuje samo i zapominam, ze jest ;)

Resztę informacji, o które prosicie sprawdze jak wrócę z roboty przy chwili wieczorem. Dzięki.
klew wrote: Mon May 12, 2025 10:37 am Odnośnie ASUSA AX56 nie znalazłem informacji w sieci ile może urządzeń wspierać. Często limit jest koło 30-40 urządzeń. A jak jest podawane koło 60 urządzeń, to często oznacza to do 30 na 2,4 GHz + do 30 na 5 GHz.

Nie twierdzę, że on nie ogarnie 50-100 urządzeń, bo nie wiem. Piszę tylko jakie są moje doświadczenia z innymi routerami i z czym często można się spotkać.
Czytalem forum przed zakupem, problemach z routerami i specjalnie szukalem sztuki, która bedzie miala zapas. Pamietam, ze deklarowano 100 urządzeń. Potwierdza to tez pula adresów dhcp. Moge wybrać zakres, ale nie mogę przydzielić więcej jak 100 adresów

Return to “ZAMEL SRW-01”