Problemy z rozłaczaniem, brak dostępu do stabilnego internetu, problemy ze zgłaszaniem urządzeń po przerwie. SRW-01

Sterownik rolet
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

intr wrote: Mon May 12, 2025 11:14 am Czytalem forum przed zakupem, problemach z routerami i specjalnie szukalem sztuki, która bedzie miala zapas. Pamietam, ze deklarowano 100 urządzeń. Potwierdza to tez pula adresów dhcp. Moge wybrać zakres, ale nie mogę przydzielić więcej jak 100 adresów
DHCP nie ma tutaj znaczenia. Na moim starym Huaweiu mogłem w DHCP dać i 200 adresów, a przy 30 urządzeniach na Wi-Fi 2.4 GHz, losowo gubił połączenia.

Natomiast jeśli rzeczywiście tak jest, że urządzenia są podłączone do Wi-Fi, ping działa, a nie mają połączenia z serwerem, to bardziej wygląda to na jakiś problem z samym routingiem i zestawianiem połączeń (raczej po stronie sieci niż samych urządzeń, ale na razie nic nie wykluczamy).
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
intr

Wrzucam info, o które prosiliście: W obecnym stanie nie ma jak przywrócić do życia tych modułów. Odłączenie od prądu nie pomaga.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
intr

Zrzut z aplikacji.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
intr

Dalsze info... Filmik nagralem, ale nie chce wejść tutaj. Dioda zapala sie i gaśnie w około sekundowych odstepach. Nastepnie chwile sie pali dłużej i znowu miga w sekundowych odstepach.
Last edited by intr on Mon May 12, 2025 4:21 pm, edited 1 time in total.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Obawiam się, że problemem jest tutaj dostawca Internetu. Zrób test i wyłącz kabelek z portu WAN, zrób restart routera tak aby dostęp do Internetu leciał tylko przez LTE.

Z tańszymi modelami Asusa obserwowałem kiedyś problem, którego nie udało mi się rozwiązać. One po jakiś zmianach w ustawieniach urządzenia przestawały poprawnie pracować. Trzeba było zrobić reset do ustawień fabrycznych bez przywracania ustawień z kopii (ustawić wszystko ręcznie). W Twoim przypadku trzeba by było ustawić sieci Wi-Fi (SSID i hasła) oraz ewentualnie port WAN - jeśli są tam nietypowe ustawienia.

Nie wiem co to za operator, ale może tak być, że jesteś za NAT'em opraratora (na porcie WAN routera masz adres z sieci prywatnej). NAT operatora może nie radzić sobie poprawnie z dużą ilością urządzeń ukrytych pod jednym adresem IP.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

intr wrote: Mon May 12, 2025 4:20 pm Dalsze info... Filmik nagralem, ale nie chce wejść tutaj. Dioda zapala sie i gaśnie w około sekundowych odstepach. Nastepnie chwile sie pali dłużej i znowu miga w sekundowych odstepach.
Moduł z jakiś przyczyn nie może podłączyć się do Twojej sieci Wi-Fi. Więc nie rozumiem, jak możesz ten moduł pingować (tak pisałeś wcześniej).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
wsosniak
Been thanked: 1 time

intr wrote: Mon May 12, 2025 4:20 pm Dalsze info... Filmik nagralem, ale nie chce wejść tutaj. Dioda zapala sie i gaśnie w około sekundowych odstepach. Nastepnie chwile sie pali dłużej i znowu miga w sekundowych odstepach.
Jak Last state masz WiFi connecting to oznacza że urządzenie nie może się przyłączyć do routera.

Wg mnie masz ograniczenie liczby połączeń przez WiFi do 32 urządzeń . Ja mam podobnej klasy router i w opisie jest : obsługa do 250 urządzeń z czego 64 WiFi . Ale : 32 dla pasma 2,4ghz i 32 dla pasma 5ghz . I może u ciebie jest podobnie ? Piszesz że czasami się zdarza że urządzenie po kilku dniach „wskakuje” . I to wygląda tak jakby inne urządzenie zwolniło połączenie i na to miejsce „wskoczyło” srw-01 które od kilku dni nie mogło się połączyć . Albo piszesz że teraz : wyłączenie/ włączenie do prądu nie pomaga . No bo cała pula 32 jest na tą chwilę zajęta ?
Zrób tak : wyłącz wszystkie urządzenia , i wyłącz też bezpiecznik do tych srw-01 . Zrestartuj router i włącz bezpiecznik po to aby tylko te 16 modułów srw-01 się zarejestrowały w routerze - powinno być ok . I potem włączaj pozostałe , jeden po drugim . Jeśli moja teoria jest ok , to przy którymś urządzeniu będziesz miał problem z rejestracją w sieci WiFi , czyli że masz ograniczenie do 32 urządzeń na wifi w pasmie 2,4ghz
wsosniak
Been thanked: 1 time

Robert Błaszczak wrote: Mon May 12, 2025 4:45 pm
Moduł z jakiś przyczyn nie może podłączyć się do Twojej sieci Wi-Fi. Więc nie rozumiem, jak możesz ten moduł pingować (tak pisałeś wcześniej).
niestety @intr spingował tylko jeden , akurat działający moduł .
A niestety trzeba się wysilić i sprawdzić to dla wszyskich szesnastu modułów , co też sugeruje żeby zrobić 🙂 gdy teoria ograniczenia do 32 urządzeń nie będzie trafiona
intr

Robert Błaszczak wrote: Mon May 12, 2025 4:45 pm Moduł z jakiś przyczyn nie może podłączyć się do Twojej sieci Wi-Fi. Więc nie rozumiem, jak możesz ten moduł pingować (tak pisałeś wcześniej).
To są czary, przez które postanowiłem napisać tutaj. Wkleiłem specjalnie całą listę podłaczonych urządzeń i screen z aplikacji, że router je widzi i są podłaczone, ale nie figurują w supli. Wcześniej pingowałem mSRW, bo akurat są na oknie tarasowym. Jeden był w chmurze zalogowany, drugi nie. Pingowałem oba i oba jak widać odpowiedziały.

Po wprowadzeniu tego SRW wyżej w stan konfiguracji, z racji sprawdzenia last stare, zrobiłem mu aktualizację softu i jak i się zalogował do sieci, to większość modułów magicznie zalogowała się do clouda. Teraz 14 chodzi, 2 są nieaktywne.

Trop z internetem też uważam za prawidłowy, np serwer uczelniany odrzuca połączenia z tego adresu, który jest widoczny na zewnątrz jako stałe IP. Różni ludzie z tego pewnie korzystają, IP jako dostawca może być spalony. Pytanie, czy jak np 10 razy w ciągu 10 minut rozłącza mi WAN, to Cloud nie traktuje tego jako anomalię i nie ogranicza mi dostępu. Nie znam tego systemu. Wiem tylko, że czasami działa to tygodniami, a jak się zaczyna krzaczyć, to ciężko opanować.
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Jeżeli masz ten poprzedni ruter, to możesz "postawić na nim" inną podsieć dla części modułów. Reszta na obecnym.
Może to coś więcej wyjaśni. Taka luźna sugestia.

Return to “ZAMEL SRW-01”