Problemy z rozłaczaniem, brak dostępu do stabilnego internetu, problemy ze zgłaszaniem urządzeń po przerwie. SRW-01
-
intr
Ok, ostał się tylko jeden moduł, aktualnie nie podłaczony do clouda: Znalazłem go po MAC'u, nazwałem w routerze, żeby łatwo go było znaleźć. Obsługuje roletę - Pokój Ignacy.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
intr
Korzystając z okazji, że jak apka działa, podaje w telefonie lokalny adres IP, nazwałem wszystkie urządzenia, aby łatwiej było się odnaleźć. Wszystkie 16 sztuk na liście, pokój Ignacego w cloudzie dalej oczywiscie nieaktywny. Dodatkowo screen z zakładki dhcp. Wydaje mi się, że coś się zmieniło po aktualizacji, bo teraz jest tutaj napisane, że ten router obsługuje do 253 komputerów w sieci lokalnej. Nic, tak to wygląda. Jeżeli o czymś jeszcze zapomniałem, to proszę o kierunek. Wrzucę co trzeba.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
To że widać go na DHCP jeszcze niczego nie przesądza. Urządzenie może się łączyć i rozłączać.
Puść ping na kilka minut i zobacz czy gubi jakieś pakiety.
Na routerze powinieneś też gdzieś widzieć stan podłączenia do wifi. Czasem jest tam też informacja jak długo urządzenie jest połączone. Może jakieś logi można na routerze też znaleźć?
Zawsze możesz też testowo to urządzenie wrzucić na wifi a AP na telefonie przez sieć komórkową. Jeśli się połączy i będzie działać stabilnie, to masz przynajmniej potwierdzenie że to raczej kwestia sieci
Puść ping na kilka minut i zobacz czy gubi jakieś pakiety.
Na routerze powinieneś też gdzieś widzieć stan podłączenia do wifi. Czasem jest tam też informacja jak długo urządzenie jest połączone. Może jakieś logi można na routerze też znaleźć?
Zawsze możesz też testowo to urządzenie wrzucić na wifi a AP na telefonie przez sieć komórkową. Jeśli się połączy i będzie działać stabilnie, to masz przynajmniej potwierdzenie że to raczej kwestia sieci
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Sprawdź w ustawieniach WiFi czy możesz utworzyć dedykowaną sieć WiFi 2.4Ghz dla IoT. Jeśli możesz to sprawdź czy możesz ustawić dla niej routing przez LTE. Wyłącz QoS jeśli włączony i obserwuj czy to coś zmieniło. Jeśli masz tam jakiś IDS/IDP to też dla testu go wyłącz.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
malarz
- Been thanked: 2 times
253 urządzenia w sieci lokalnej to jest raczej limit ustawień DHCP. Przy takiej adresacji (maska 24 / 255.255.255.0) są 254 adresy lokalne do wykorzystania - jedne z nich zajmuje router, więc masz 253 na pozostałe.intr wrote: Mon May 12, 2025 6:22 pm Korzystając z okazji, że jak apka działa, podaje w telefonie lokalny adres IP, nazwałem wszystkie urządzenia, aby łatwiej było się odnaleźć. Wszystkie 16 sztuk na liście, pokój Ignacego w cloudzie dalej oczywiscie nieaktywny. Dodatkowo screen z zakładki dhcp. Wydaje mi się, że coś się zmieniło po aktualizacji, bo teraz jest tutaj napisane, że ten router obsługuje do 253 komputerów w sieci lokalnej. Nic, tak to wygląda. Jeżeli o czymś jeszcze zapomniałem, to proszę o kierunek. Wrzucę co trzeba.
Problemem głównym jest to, że ten Asus to takie combo, które jednocześnie pełni kilka funkcji
- router
- serwer DHCP
- access point 2.4Ghz
- access point 5Ghz
Dwie pierwsze funkcje pewnie obsłużą tę liczbę urządzeń, ale kolejne już niekoniecznie.
I o ile piszą, że "technologia Wi-Fi 6 zapewnia obsługę nawet 4 razy wyższej liczby urządzeń" (cytat ze strony Asusa) to i tak potrzebujesz do urządzeń Supli stare poczciwe WIFI 4, bo procesor ESP8266 z nowszego nie skorzysta. Podejrzewam, że procesor tego access pointa dla WIFI 4 nie obsłuży więcej jak 15 (ew. 30) urządzeń. Ale tej informacji w materiałach reklamowych nie znajdziesz. Zresztą Twoje eksperymenty wskazują na te 15.
Tak jak pisali już poprzednicy - weź stary "router", wyłącz w nim funkcje routera i serwera DHCP. Ustaw na nim takie same ssid i hasło sieci WIFI 2.4GHz oraz ten sam protokół szyfrowania (WPA) jak w Asusie. Podłącz go (najlepiej kablem - łączącym lokalne porty z obu urządzeń) do Asusa. Powinno pomóc. Możesz poeksperymentować z położeniem tych AP w domu - w zależności od konstrukcji budynku różne ustawienia mogą dać różne efekty). Ja w domu mam tak zdegradowane 2 stare "routery" do funkcji access pointów (tanie TPLinki
Dla starych tp-linków polecam soft Gorgoyle (albo inny OpenWRT). Bywa trochę trudniejszy do konfiguracji, ale łatwiej jest zapanować nad włączeniem/wyłączeniem poszczególnych funkcji.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
-
Sebek74
Witaj
Sprawdź logi systemowe na routerze i zobacz czy nie sypią się jakieś błędy.
Jestem również "szczęśliwym" posiadaczem routera ASUS (RT-A58U + 2 mesh: RT-AX55+ RP-AX56) i od pewnego czasu rownież walczę z rozłączającymi sie urządzeniami supla. Czasami z jednym (pisałem w wątku SRW-01) czasami z kilkoma, ostatnio miałem problem prawie z wszystkimi.
Mam w tym momencie podłączonych 48 urządzeń Urządzenia IoT mam na sieci gościnnej 2.4Ghz.
Zauważyłem, że w przypadku problemu pomaga wyłączenie i ponowne włączenie tej sieci. Problemy występują na ogól co około tydzień. Czasami pomaga restart urządzeń, czasami nie. Restart sieci zawsze.
Nie sądzę, że problemem jest limit DHCP. Mam 28 urządzeń Supla w sieci w tym jedno po LAN (GG) i ono nigdy nie wypada z chmury.
Podejrzewam, że u mnie problem jest z meshem. Przypisałem w sobote wszystkie urządzenia na stałe do repeatera który jest pół metra od urządzeń, zobaczymy co dalej.
Typowo pojawiają mi się w kółko 2 błędy na routerze a urządzenie pojawia się na kilka sekund i znika. Jeden z nich to:
Dodam jeszcze, że wcześniej miałem problem z traceniem wifi na jednym telefonów i notebooku. Pomogło finalnie ustawienie DNS na 8.8.8.8 na routerze. Ten problem nigdy nie powrócił.
Sprawdź logi systemowe na routerze i zobacz czy nie sypią się jakieś błędy.
Jestem również "szczęśliwym" posiadaczem routera ASUS (RT-A58U + 2 mesh: RT-AX55+ RP-AX56) i od pewnego czasu rownież walczę z rozłączającymi sie urządzeniami supla. Czasami z jednym (pisałem w wątku SRW-01) czasami z kilkoma, ostatnio miałem problem prawie z wszystkimi.
Mam w tym momencie podłączonych 48 urządzeń Urządzenia IoT mam na sieci gościnnej 2.4Ghz.
Zauważyłem, że w przypadku problemu pomaga wyłączenie i ponowne włączenie tej sieci. Problemy występują na ogól co około tydzień. Czasami pomaga restart urządzeń, czasami nie. Restart sieci zawsze.
Nie sądzę, że problemem jest limit DHCP. Mam 28 urządzeń Supla w sieci w tym jedno po LAN (GG) i ono nigdy nie wypada z chmury.
Podejrzewam, że u mnie problem jest z meshem. Przypisałem w sobote wszystkie urządzenia na stałe do repeatera który jest pół metra od urządzeń, zobaczymy co dalej.
Typowo pojawiają mi się w kółko 2 błędy na routerze a urządzenie pojawia się na kilka sekund i znika. Jeden z nich to:
Code: Select all
syslog: wlceventd_proc_event(507): eth1: Disassoc 56:AF:7F:85:A1:8C, status: 0, reason: Disassociated because sending station is leaving (or has left) BSS (8), rssi:0Sebek-74
11xSRW-02m, SRW-01, 4xROW-04m, ROW-02m, 6xROW-02, 2xROW-01, Sonoff Mini
GG SmartBob ESP32 + LAN8720: sterowanie nawodnieniem: pompa + 7 obwodów + 2xDS18B20
GG Kincony KC868-A6: integracje Satel Integra, NVR, rekuperator + 3xDS18B20
11xSRW-02m, SRW-01, 4xROW-04m, ROW-02m, 6xROW-02, 2xROW-01, Sonoff Mini
GG SmartBob ESP32 + LAN8720: sterowanie nawodnieniem: pompa + 7 obwodów + 2xDS18B20
GG Kincony KC868-A6: integracje Satel Integra, NVR, rekuperator + 3xDS18B20
Dodam od siebie, że przeczytawszy temat, podobnie jak koledzy stawiam na problemy z siecią lokalną.
Supla jest stabilna na tyle na ile stabilna jest Twoja sieć i połączenie internetowe. Możesz stawiać własny serwer w domu, ale jak rozwiążesz problemy z siecią to Ci się odechce
Router, który masz, może mieć tak jak pisali koledzy, ograniczenie ilości podłączonych urządzeń pod tor radiowy.
Jeśli wspiera liczbę 50 urządzeń to na bank 25 jest na tor 2,4GHz i 25 na 5GHz, o czym producenci nigdzie specjalnie się nie będzie chwalił.
Pytałeś ile musisz wydać na router, żeby sieć działała stabilnie?
Nie znając metrażu, który chcesz pokryć, rozkładu pomieszczeń, umiejscowienia samego routera, trudno polecać konkretny model i rzucić kwotą, ale w ciemno polecam urządzenia Mikrotika.
Mam w domu, w pracy i montuję u wszystkich znajomych w zależności od ich potrzeb.
Pół roku temu modernizowałem sobie sieć w domu. Aby była jasność, nie miałem żadnego problemu, chciałem przejść na standard 802.11ax, by szewc bez butów nie chodził
Suplowych urządzeń mam ponad 50, do tego telefony, tablety, zegarki, laptopy wszystkich domowników i robi się około 65 urządzeń na radiu + urządzenia po LAN. Wszystko działa stabilnie, ale teraz nie o tym.
Polecam Ci sprawdzić zaszumienie eteru. Możesz to zrobić np. pobierając na telefon apkę "Analizator Wi-Fi" stań kilka metrów od swojego routera i zobacz wszystkie sieci jakie widać na 2,4GHz. Powtórz w skrajnych punktach domu. Możesz zrobić zrzuty z apki i nam wstawić.
Ustal jaką masz szerokość kanałów w ustawieniach tego routera. Jeśli masz szerokość 40MHz, przestaw na 20MHz, bo im szerszy kanał tym ciężej utrzymać routerowi połączenie z urządzeniem, które są dalej, albo otoczone są przeszkodami, które blokują docieranie fal, albo ich odpowiedź.
Jeśli router na 2,4GHz jednak ogarnia Twoją ilość urządzeń, to sprawdź też czy wszystkie urządzenia są tak naprawdę aktywne w momencie rozłączenia z serwerem Supli. Bo to, że widzisz je, że pobrały adres z DHCP i go dzierżawią, nie oznacza, że są aktywne w sieci.
W przypadku większej liczby urządzeń ciężko pingować wszystkie na raz z kompa. Na widowsa jest przydatna aplikacja "Advanced IP Scanner". Możesz skorzystać też z apki w telefonie "Ping&Net" i tam przeskanować podsieć i/albo pingować konkretne adresy.
Supla jest stabilna na tyle na ile stabilna jest Twoja sieć i połączenie internetowe. Możesz stawiać własny serwer w domu, ale jak rozwiążesz problemy z siecią to Ci się odechce
Router, który masz, może mieć tak jak pisali koledzy, ograniczenie ilości podłączonych urządzeń pod tor radiowy.
Jeśli wspiera liczbę 50 urządzeń to na bank 25 jest na tor 2,4GHz i 25 na 5GHz, o czym producenci nigdzie specjalnie się nie będzie chwalił.
Pytałeś ile musisz wydać na router, żeby sieć działała stabilnie?
Nie znając metrażu, który chcesz pokryć, rozkładu pomieszczeń, umiejscowienia samego routera, trudno polecać konkretny model i rzucić kwotą, ale w ciemno polecam urządzenia Mikrotika.
Mam w domu, w pracy i montuję u wszystkich znajomych w zależności od ich potrzeb.
Pół roku temu modernizowałem sobie sieć w domu. Aby była jasność, nie miałem żadnego problemu, chciałem przejść na standard 802.11ax, by szewc bez butów nie chodził
Polecam Ci sprawdzić zaszumienie eteru. Możesz to zrobić np. pobierając na telefon apkę "Analizator Wi-Fi" stań kilka metrów od swojego routera i zobacz wszystkie sieci jakie widać na 2,4GHz. Powtórz w skrajnych punktach domu. Możesz zrobić zrzuty z apki i nam wstawić.
Ustal jaką masz szerokość kanałów w ustawieniach tego routera. Jeśli masz szerokość 40MHz, przestaw na 20MHz, bo im szerszy kanał tym ciężej utrzymać routerowi połączenie z urządzeniem, które są dalej, albo otoczone są przeszkodami, które blokują docieranie fal, albo ich odpowiedź.
Jeśli router na 2,4GHz jednak ogarnia Twoją ilość urządzeń, to sprawdź też czy wszystkie urządzenia są tak naprawdę aktywne w momencie rozłączenia z serwerem Supli. Bo to, że widzisz je, że pobrały adres z DHCP i go dzierżawią, nie oznacza, że są aktywne w sieci.
W przypadku większej liczby urządzeń ciężko pingować wszystkie na raz z kompa. Na widowsa jest przydatna aplikacja "Advanced IP Scanner". Możesz skorzystać też z apki w telefonie "Ping&Net" i tam przeskanować podsieć i/albo pingować konkretne adresy.
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
-
intr
Panowie, działa od dwóch dni, więc chyba jest sukces. Powód był jak większość bardziej doświadczonych kolegów założyło od razu, po stronie sieci lokalnej. Przynajmniej jeżeli chodzi o pokój Ignacy. Co się okazało, a na co trafiłem przypadkiem. W piwnicy mam komputer, który jest podłączony kablem do routera, który miał pracować, tak mi się wydawało, jak punkt dostępowy dla komputera stacjonarnego i innych urządzeń, które podłączałem kablem do portów LAN. TP-LINK WR841N. Ten, który wcześniej służył jako router domowy, ale po osuplowaniu domu, nie wyrabiał. Zrywał losowe urządzenie itp itd.
Co wyszło. On działał jako wzmacniacz sygnału, który jak się okazało tworzył swoją sieć o takiej samej nazwie i parametrach. Jakby ją dublował, ale w sposób dla mnie niewidoczny. W moim mniemaniu on miał działać jako zwykły klient sieci, którą udostępnia na porty. Wyszło to zupełnym przypadkiem, jak siedząc w piwnicy z telefonem grzebałem w liście sieci, a w między czasie resetowałem tego tp-linka do fabrycznych. Po próbie przyłączenia telefonu do wifi pojawił się komunikat w stylu - operator wyłączył tą sieć (a asus cały czas chodził i inne urządzenia działały)
Co trzeba było zrobić. Zresetować tp-linka do fabrycznych i w momencie konfiguracji nie przechodzić domyślnej konfiguracji, tylko podać swoją nazwę na sieć, którą ten router tworzy. Po tej zmianie, wszystko odpaliło. Widocznie część supli, która miała akurat chęć, jak nie mogła znaleźć asusa lub był problem, chwytała się sygnału z tplinka. Problem pojawił się, jak przypuszczam, na drodze komunikacji tych dwóch urządzeń.
Przeglądając logi, mowa cały czas o pokój ignacy - urządzenie łaczyło się z siecią, po czym router odrzucał to połączenie z informacją - tak mi się wydaje o braku spełnienia jakiś wymogów dla WPA i wywalał. Wyszło to w ping-t, średnia utraconych co prawda tylko 3%, timeout na czas wyrzucenia z dhcp i powrót. Czyli wychodzi, że w LAN urządzenie było, ale nie dostawało dostępu do internetu.
Dodam jeszcze jeden szczegół, wyłączenie zasilania SRW nie pomagało, dalej zawsze nie łączył się ten jeden wybrany - czyli w analizowanym przypadku - Pokój Ignacy. Ale jak wyłączyłem Asusa, to wtedy pokój Ignacy wszedł a z kolei inne 2 sztuki, losowo wybrane nie miały połączenia z Cloudem, te które przed wyłączeniem działały.
Dziękuje wszystkim za poświęcony czas. Gdybym tu nie napisał, pewnie bym tematu nie drążył i wywalił w końcu i jeszcze psy powiesił
Mam nadzieję, że problem już nie wystąpi
ps: wkleje jeszcze log, dla potomnych. Brakuje pierwszej linijki, która zawierała informacje o nowym urządzeniu i MAC'u nieaktywnego SRW.
Co wyszło. On działał jako wzmacniacz sygnału, który jak się okazało tworzył swoją sieć o takiej samej nazwie i parametrach. Jakby ją dublował, ale w sposób dla mnie niewidoczny. W moim mniemaniu on miał działać jako zwykły klient sieci, którą udostępnia na porty. Wyszło to zupełnym przypadkiem, jak siedząc w piwnicy z telefonem grzebałem w liście sieci, a w między czasie resetowałem tego tp-linka do fabrycznych. Po próbie przyłączenia telefonu do wifi pojawił się komunikat w stylu - operator wyłączył tą sieć (a asus cały czas chodził i inne urządzenia działały)
Co trzeba było zrobić. Zresetować tp-linka do fabrycznych i w momencie konfiguracji nie przechodzić domyślnej konfiguracji, tylko podać swoją nazwę na sieć, którą ten router tworzy. Po tej zmianie, wszystko odpaliło. Widocznie część supli, która miała akurat chęć, jak nie mogła znaleźć asusa lub był problem, chwytała się sygnału z tplinka. Problem pojawił się, jak przypuszczam, na drodze komunikacji tych dwóch urządzeń.
Przeglądając logi, mowa cały czas o pokój ignacy - urządzenie łaczyło się z siecią, po czym router odrzucał to połączenie z informacją - tak mi się wydaje o braku spełnienia jakiś wymogów dla WPA i wywalał. Wyszło to w ping-t, średnia utraconych co prawda tylko 3%, timeout na czas wyrzucenia z dhcp i powrót. Czyli wychodzi, że w LAN urządzenie było, ale nie dostawało dostępu do internetu.
Dodam jeszcze jeden szczegół, wyłączenie zasilania SRW nie pomagało, dalej zawsze nie łączył się ten jeden wybrany - czyli w analizowanym przypadku - Pokój Ignacy. Ale jak wyłączyłem Asusa, to wtedy pokój Ignacy wszedł a z kolei inne 2 sztuki, losowo wybrane nie miały połączenia z Cloudem, te które przed wyłączeniem działały.
Dziękuje wszystkim za poświęcony czas. Gdybym tu nie napisał, pewnie bym tematu nie drążył i wywalił w końcu i jeszcze psy powiesił
Mam nadzieję, że problem już nie wystąpi
ps: wkleje jeszcze log, dla potomnych. Brakuje pierwszej linijki, która zawierała informacje o nowym urządzeniu i MAC'u nieaktywnego SRW.
Code: Select all
May 12 21:50:43 kernel: [3637482.801769] wpa_check_rsn_cap : ocv support 0
May 12 21:50:43 kernel: [3637482.806872] wifi_sys_disconn_act: Not enqueue!! entry->EntryState=0
May 12 21:50:43 kernel: [3637482.813473] hw_ctrl_flow_v2_connt_act: wdev_idx=0
May 12 21:50:43 kernel: [3637482.821873] hw_ctrl_flow_v2_peer_update: wdev_idx=0
May 12 21:50:43 kernel: [3637482.828576] set_muru_cert_muedca_override: override = 0-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Dzięki za update. Fajnie że udało się znaleźć przyczynę. Od tej pory będziemy zawsze pytać czy ktoś gdzieś w piwnicy nie zostawił włączonego starego routera 
Najlepsze suple dla Twojego domu