Monitoring temperatury w pomieszczeniu - DS18B20 i ESP8266 - dostęp gościa?
-
xhunter
Witam, mam uruchomiony monitoring temperatury w jednym pomieszczeniu i to działa poprawnie na DS18B20 oraz ESP8266. Mam dodatkowo udostępniony link bezpośredni do tego czujnika dla innej osoby. Czy jest możliwość aby w tym linku bezpośrednim był również dostęp do wykresu temperatury? Zależy mi aby gość miał dostęp do historii. Jeśli nie to czy można to obejść jakoś inaczej, przez jakąś integrację do czegoś?
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Pytanie jaki masz soft do tego linku i w jakiej formie go przekazałeś ??xhunter wrote: Thu May 15, 2025 6:23 am Witam, mam uruchomiony monitoring temperatury w jednym pomieszczeniu i to działa poprawnie na DS18B20 oraz ESP8266. Mam dodatkowo udostępniony link bezpośredni do tego czujnika dla innej osoby. Czy jest możliwość aby w tym linku bezpośrednim był również dostęp do wykresu temperatury? Zależy mi aby gość miał dostęp do historii. Jeśli nie to czy można to obejść jakoś inaczej, przez jakąś integrację do czegoś?
https://pietras-81.aqi.eco/
-
xhunter
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Możesz uruchomić drugi moduł esp i na nim (instalując GG) zrobić odczyt linka bezpośredniego. Oczywiście dać tej osobie pełny dostęp do tego modułu. Wtedy dla takiej osoby będzie wyglądać i działać jak lokalny termometr z wykresami.
YoMan
-
xhunter
Może to jest i rozwiązanie ale lepiej to widać na www i więcej osób może mieć do tego dostęp.
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Na www chyba nie da się zrobić tego w sposób prosty bez własnego softu.xhunter wrote: Thu May 15, 2025 7:43 am Może to jest i rozwiązanie ale lepiej to widać na www i więcej osób może mieć do tego dostęp.
Ja jestem za pomysłem YoMan będzie w aplikacji widział to co potrzebuje a jeśli aplikacja bee:) to zrób wyświetlacz na którym będzie można sobie popatrzeć na aktualną temp.
https://pietras-81.aqi.eco/
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Ale to tylko w obrębie tego samego serwera lub nawet konta, a podająć dane do logowania do aplikacji podasz dane do cloud wiec na jedno wyjdzie.YoMan wrote: Thu May 15, 2025 7:31 am Możesz uruchomić drugi moduł esp i na nim (instalując GG) zrobić odczyt linka bezpośredniego. Oczywiście dać tej osobie pełny dostęp do tego modułu. Wtedy dla takiej osoby będzie wyglądać i działać jak lokalny termometr z wykresami.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale jeśli ESP będzie czytało wartość temperatury przy pomocy linka bezpośredniego z innego konta, a będzie zarejestrowane na koncie użytkownika to użytkownik będzie miał dostęp do danych na smartfonie i w Cloud.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
xhunter
Dziękuje za pomoc, zrobię w takim razie jakiś wyświetlacz lub www z wykresem bez logowania