Monitoring temperatury w pomieszczeniu - DS18B20 i ESP8266 - dostęp gościa?

xhunter

Witam, mam uruchomiony monitoring temperatury w jednym pomieszczeniu i to działa poprawnie na DS18B20 oraz ESP8266. Mam dodatkowo udostępniony link bezpośredni do tego czujnika dla innej osoby. Czy jest możliwość aby w tym linku bezpośrednim był również dostęp do wykresu temperatury? Zależy mi aby gość miał dostęp do historii. Jeśli nie to czy można to obejść jakoś inaczej, przez jakąś integrację do czegoś?
Pietras81
Been thanked: 1 time

xhunter wrote: Thu May 15, 2025 6:23 am Witam, mam uruchomiony monitoring temperatury w jednym pomieszczeniu i to działa poprawnie na DS18B20 oraz ESP8266. Mam dodatkowo udostępniony link bezpośredni do tego czujnika dla innej osoby. Czy jest możliwość aby w tym linku bezpośrednim był również dostęp do wykresu temperatury? Zależy mi aby gość miał dostęp do historii. Jeśli nie to czy można to obejść jakoś inaczej, przez jakąś integrację do czegoś?
Pytanie jaki masz soft do tego linku i w jakiej formie go przekazałeś ??
https://pietras-81.aqi.eco/
xhunter

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Możesz mu udostępnić to przez aplikację Supli.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Możesz uruchomić drugi moduł esp i na nim (instalując GG) zrobić odczyt linka bezpośredniego. Oczywiście dać tej osobie pełny dostęp do tego modułu. Wtedy dla takiej osoby będzie wyglądać i działać jak lokalny termometr z wykresami.
YoMan

Może to jest i rozwiązanie ale lepiej to widać na www i więcej osób może mieć do tego dostęp.
Pietras81
Been thanked: 1 time

xhunter wrote: Thu May 15, 2025 7:43 am Może to jest i rozwiązanie ale lepiej to widać na www i więcej osób może mieć do tego dostęp.
Na www chyba nie da się zrobić tego w sposób prosty bez własnego softu.

Ja jestem za pomysłem YoMan będzie w aplikacji widział to co potrzebuje a jeśli aplikacja bee:) to zrób wyświetlacz na którym będzie można sobie popatrzeć na aktualną temp.
https://pietras-81.aqi.eco/
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

YoMan wrote: Thu May 15, 2025 7:31 am Możesz uruchomić drugi moduł esp i na nim (instalując GG) zrobić odczyt linka bezpośredniego. Oczywiście dać tej osobie pełny dostęp do tego modułu. Wtedy dla takiej osoby będzie wyglądać i działać jak lokalny termometr z wykresami.
Ale to tylko w obrębie tego samego serwera lub nawet konta, a podająć dane do logowania do aplikacji podasz dane do cloud wiec na jedno wyjdzie.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale jeśli ESP będzie czytało wartość temperatury przy pomocy linka bezpośredniego z innego konta, a będzie zarejestrowane na koncie użytkownika to użytkownik będzie miał dostęp do danych na smartfonie i w Cloud.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
xhunter

Dziękuje za pomoc, zrobię w takim razie jakiś wyświetlacz lub www z wykresem bez logowania

Return to “Ogólna dyskusja”