vajera wrote: Sun May 18, 2025 9:32 am
Zenon wrote: Sun May 18, 2025 9:11 am
Witam!
Brawo! I znowu kolega @vajera dokonał niemożliwego. Teraz mogę sobie zbudować w pełni funkcjonalny system alarmowy za kilkadziesiąt złotych. Ze strefami ruchu podziałem na sekcje piętra zony itp. Teraz wystarczy dokupić syrenę alarmową sterowaną gniazdkiem przez Suplę i mam system uzbrajamy i rozbrajany jednym przyciskiem.
viewtopic.php?p=205003#p205003
Już czeka w kolejce - światło i dźwięk
Ja się tylko tak zapytam dla zasady społeczności Supli czy nie uważacie że to co pisałem o pakcie z diabłem ma sens?

Albo może inaczej? Może @vajera to Mesjasz Supli, którego nadejście zostało przepowiedziane u zarania projektu?
Pozdrawiam
Zenon
Byle nie Imperator Duny
A mówiąc poważnie to ja naprawdę uważam, że Supla jest niesamowitym projektem, wartym wspierania na każdym kroku i ideałem byłoby mieć te wszystkie czujniki z natywnym wsparciem, ale obawiam się, że jest to niemożliwe.
Chciałbym żeby bramka służyła takim pasjonatom, jak społeczność naszego forum i cieszy mnie, że nie muszę wysłuchiwać skarg w temacie braku wsparcia technicznego lub instrukcji użytkownika
Mam też nadzieję, że bramka mimo wszystko przysłuży się Supla bo ktoś "z zewnątrz", widząc jakie możliwości daje system, zdecyduje się skorzystać z gotowych rozwiązań Zamel czy Auraton. Żeby daleko nie szukać - właśnie skończyłem podświetlenie LED dla 3 donic kortenowych na ogrodzie (3 paski neon po 2m każdy) - wszystkim będzie sterować mSLW-02.
Ten sygnalizator nie jest zły, ale rozwiązanie Kolegi @Zenon też niegłupie i wypróbuję obydwa przy budowie takiego systemu. Mam teraz dwa systemy alarmowe. Jeden w domu letnim (bo często stoi pusty) jest bardziej zaawansowany (dodatkowo zintegrowany z monitoringiem wideo), drugi prostszy, który często nie działa, bo domownicy "zapominają" o jego uzbrojeniu wychodząc z domu. Będzie co porównywać.
Właśnie sobie siedzę i rozrysowywuję jak sensownie podzielić czujniki na strefy, w których mam bramki, co jeszcze muszę kupić i jak to będzie funkcjonować. Pierwsze przymiarki są obiecujące. Koncepcje jest taka, aby cały system zbudować na Zigbee z pełną integracją z Suplą. Sporo czujników mam (ruchu, oświetlenia, otwarcia drzwi i okien,), idą do mnie nawet te wibracyjne. Na razie wyszły mi cztery strefy i mam pomysł na jeszcze jedną (przed samym domem). I teraz sprawa sygnalizacji optyczno-akustycznej. Właśnie zamówiłem syreny alarmowe (120 dB) ze światłem (czerwonym) na 230V i do tego gniazdka Zigbee. Alarm włączy gniazdko a to zasili syrenę. Ten alarm z linku powyżej też kupię ale z tego co rozumiem będzie działać tylko gdy jest zasilany z USB. Chciałbym coś z wbudowanym akumulatorem (bo jak braknie prądu, to nie zadziała). Router i modem ze światłowodem mam na UPSie, więc Supla działać będzie, to dobrze by było by alarm też dawał o sobie znać

Ewentualnie coś sobie zrobię samemu. W każdym razie dam znać jak poszło i jak to działa. W sumie to tylko zabawa za przysłowiowe grosze a może wyjść coś całkiem fajnego