Powiadomienia [bramka Zigbee]

Moderator: vajera

Zenon
Has thanked: 2 times

vajera wrote: Sun May 18, 2025 7:16 am Te powiadomienia można włączyć dla każdego kanału Supla, np. termometr może wysyłać powiadomienie o znacznej zmianie temperatury, głowica TRV o tym, że ktoś nią kręci 😉, smart button o naciśnięciu itp.
Oczywiście część z funkcji można zrealizować poprzez reakcje, ale ta opcja daje więcej możliwości i można ją włączać/wyłączać.
Witam!
Brawo! I znowu kolega @vajera dokonał niemożliwego. Teraz mogę sobie zbudować w pełni funkcjonalny system alarmowy za kilkadziesiąt złotych. Ze strefami ruchu podziałem na sekcje piętra zony itp. Teraz wystarczy dokupić syrenę alarmową sterowaną gniazdkiem przez Suplę i mam system uzbrajamy i rozbrajany jednym przyciskiem.

Ja się tylko tak zapytam dla zasady społeczności Supli czy nie uważacie że to co pisałem o pakcie z diabłem ma sens? 😉 Albo może inaczej? Może @vajera to Mesjasz Supli, którego nadejście zostało przepowiedziane u zarania projektu?

Pozdrawiam
Zenon
Mario78
Been thanked: 1 time

vajera wrote: Sun May 18, 2025 9:08 am
Mario78 wrote: Sun May 18, 2025 9:00 am Jeśli dobrze zrozumiałem działanie tej nowej funkcji z tym przekaznikiem to będzie ja mozna zastosować do czujników ruchu aby dalo sie daną (lub wszystkie posiadane?) czujkę wlaczyc jak alarm aby dawała info o naruszeniu.
Fajnie bo do tej pory trzeba kombinować z tym
Dokładnie tak, z tym że obecnie ten wirtualny przekaźnik włącza/wyłącza powiadomienia dla wszystkich czujników IAS w obrębie bramki.

Można oczywiście rozbudowywać to rozwiązanie per czujkach, z tym że wtedy trzeba:
  • do każdego czujnika dołożyć przekaźnik (czyli maksymalna liczba kanałów w obrębie bramki zmniejszy się nawet😉 do 64) albo
  • dołożyć flagę ustawianą z konsoli osobno dla każdego czujnika, która będzie decydować czy czujnik ma wysyłać powiadomienia.
No powiem Ci ze super rozwijasz bramkę. Jestem pod wrażeniem.
Nawet kupiłem 2 glowice sonoff aby sprawdzić jak to działa z bramka. Dziś podpiolem jedna i od razu wszystko pięknie chodzi ekstra
Ale aby nie było tak pięknie jedno pytanie
Czujnik ruchu z Ikea ma 3 kanały. Pomiar światła, automat schodowy wirtualny, i naruszenie.
Moje pytanie:
Czy da się tak powiązać automat schodowy aby włączał się od naruszenia jak teraz to jest ale jeszcze uzależnić jego załączenie od natężenia światła?
Teraz mam tak ze uzależniłem załączanie od wschodu i zachodu słońca ale jak jest pochmurnie jak dziś to chciałbym włączać nim światło na klatce jak jest np poniżej 5klux 😀
vajera
Has thanked: 290 times
Been thanked: 161 times

Zenon wrote: Sun May 18, 2025 9:11 am Witam!
Brawo! I znowu kolega @vajera dokonał niemożliwego. Teraz mogę sobie zbudować w pełni funkcjonalny system alarmowy za kilkadziesiąt złotych. Ze strefami ruchu podziałem na sekcje piętra zony itp. Teraz wystarczy dokupić syrenę alarmową sterowaną gniazdkiem przez Suplę i mam system uzbrajamy i rozbrajany jednym przyciskiem.
viewtopic.php?p=205003#p205003
Już czeka w kolejce - światło i dźwięk ;)
Ja się tylko tak zapytam dla zasady społeczności Supli czy nie uważacie że to co pisałem o pakcie z diabłem ma sens? 😉 Albo może inaczej? Może @vajera to Mesjasz Supli, którego nadejście zostało przepowiedziane u zarania projektu?

Pozdrawiam
Zenon
Byle nie Imperator Duny :D

A mówiąc poważnie to ja naprawdę uważam, że Supla jest niesamowitym projektem, wartym wspierania na każdym kroku i ideałem byłoby mieć te wszystkie czujniki z natywnym wsparciem, ale obawiam się, że jest to niemożliwe.

Chciałbym żeby bramka służyła takim pasjonatom, jak społeczność naszego forum i cieszy mnie, że nie muszę wysłuchiwać skarg w temacie braku wsparcia technicznego lub instrukcji użytkownika 😉

Mam też nadzieję, że bramka mimo wszystko przysłuży się Supla bo ktoś "z zewnątrz", widząc jakie możliwości daje system, zdecyduje się skorzystać z gotowych rozwiązań Zamel czy Auraton. Żeby daleko nie szukać - właśnie skończyłem podświetlenie LED dla 3 donic kortenowych na ogrodzie (3 paski neon po 2m każdy) - wszystkim będzie sterować mSLW-02.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

vajera wrote: Sun May 18, 2025 9:32 am
Zenon wrote: Sun May 18, 2025 9:11 am Witam!
viewtopic.php?p=205003#p205003
Już czeka w kolejce - światło i dźwięk ;)

Pozdrawiam
Zenon
Byle nie Imperator Duny :D

A mówiąc poważnie to ja naprawdę uważam, że Supla jest niesamowitym projektem, wartym wspierania na każdym kroku i ideałem byłoby mieć te wszystkie czujniki z natywnym wsparciem, ale obawiam się, że jest to niemożliwe.

Chciałbym żeby bramka służyła takim pasjonatom, jak społeczność naszego forum i cieszy mnie, że nie muszę wysłuchiwać skarg w temacie braku wsparcia technicznego lub instrukcji użytkownika 😉

Mam też nadzieję, że bramka mimo wszystko przysłuży się Supla bo ktoś "z zewnątrz", widząc jakie możliwości daje system, zdecyduje się skorzystać z gotowych rozwiązań Zamel czy Auraton. Żeby daleko nie szukać - właśnie skończyłem podświetlenie LED dla 3 donic kortenowych na ogrodzie (3 paski neon po 2m każdy) - wszystkim będzie sterować mSLW-02.
Ten sygnalizator nie jest zły, ale rozwiązanie Kolegi @Zenon też niegłupie i wypróbuję obydwa przy budowie takiego systemu. Mam teraz dwa systemy alarmowe. Jeden w domu letnim (bo często stoi pusty) jest bardziej zaawansowany (dodatkowo zintegrowany z monitoringiem wideo), drugi prostszy, który często nie działa, bo domownicy "zapominają" o jego uzbrojeniu wychodząc z domu. Będzie co porównywać.

Właśnie sobie siedzę i rozrysowywuję jak sensownie podzielić czujniki na strefy, w których mam bramki, co jeszcze muszę kupić i jak to będzie funkcjonować. Pierwsze przymiarki są obiecujące. Koncepcje jest taka, aby cały system zbudować na Zigbee z pełną integracją z Suplą. Sporo czujników mam (ruchu, oświetlenia, otwarcia drzwi i okien,), idą do mnie nawet te wibracyjne. Na razie wyszły mi cztery strefy i mam pomysł na jeszcze jedną (przed samym domem). I teraz sprawa sygnalizacji optyczno-akustycznej. Właśnie zamówiłem syreny alarmowe (120 dB) ze światłem (czerwonym) na 230V i do tego gniazdka Zigbee. Alarm włączy gniazdko a to zasili syrenę. Ten alarm z linku powyżej też kupię ale z tego co rozumiem będzie działać tylko gdy jest zasilany z USB. Chciałbym coś z wbudowanym akumulatorem (bo jak braknie prądu, to nie zadziała). Router i modem ze światłowodem mam na UPSie, więc Supla działać będzie, to dobrze by było by alarm też dawał o sobie znać ;-) Ewentualnie coś sobie zrobię samemu. W każdym razie dam znać jak poszło i jak to działa. W sumie to tylko zabawa za przysłowiowe grosze a może wyjść coś całkiem fajnego :-)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
vajera

W wersji 0.7.95-21/05/2025 dodałem możliwość wyłączenia powiadomień dla wskazanego czujnika, gdy powiadomienia są włączone.

Polecenie update-device-flags nr_kanału_czujnika SET 5 wyłącza powiadomienia

a

Polecenie update-device-flags nr_kanału_czujnika CLEAR 5 przywraca stan domyślny.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
gregor36

Szanowni koledzy proszę o pomoc w ustawieniach powiadomienia
po wgraniu pliku-bin i połączenie z serwerem suple mam on/off przekaźnik jak rozumiem jest to wirtualny do tego dodałem czujnik zalania.
po wejściu w czujnik na dole dodałem tytuł i odbiorca [tam był tylko 1 wybór] co i gdzie musze jeszcze ustawić żeby wysłało powiadomienie ??
vajera

gregor36 wrote: Tue Oct 21, 2025 9:28 am Szanowni koledzy proszę o pomoc w ustawieniach powiadomienia
po wgraniu pliku-bin i połączenie z serwerem suple mam on/off przekaźnik jak rozumiem jest to wirtualny do tego dodałem czujnik zalania.
po wejściu w czujnik na dole dodałem tytuł i odbiorca [tam był tylko 1 wybór] co i gdzie musze jeszcze ustawić żeby wysłało powiadomienie ??
Tytuł, odbiorca (tak, żeby był tam Twój telefon) i na koniec włączasz ten wirtualny przekaźnik o nazwie Enable gateway notifications.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
PijanySmerf

Fajnie byłoby, gdyby można było wpisać własną treść powiadomienia — osobno dla stanu „ON” i osobno dla „OFF”.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

PijanySmerf wrote: Tue Oct 21, 2025 10:08 am Fajnie byłoby, gdyby można było wpisać własną treść powiadomienia — osobno dla stanu „ON” i osobno dla „OFF”.
Cloud -> dodaj reakcję -> "gdy czujnik będzie ON" -> wyślij powiadomienie "jest ON"
Cloud -> dodaj reakcję -> "gdy czujnik będzie OFF" -> wyślij powiadomienie "jest ONA"
;)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
vajera

PijanySmerf wrote: Tue Oct 21, 2025 10:08 am Fajnie byłoby, gdyby można było wpisać własną treść powiadomienia — osobno dla stanu „ON” i osobno dla „OFF”.
Z tego co pamiętam Cloud nie daje możliwości rozróżnienia stanu (ON vs. OFF), dlatego zrobiłem ustawianie treści powiadomienia na poziomie bramki. Mogę rozważyć dodanie funkcji edytowania treści tych powiadomień dla każdego czujnika oddzielnie, tylko to znowu trochę pamięci pochłonie :(
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:

Return to “Bramka ZigBee”