Mam dostęp i mogę się zalogować do niego ale pewnie wiele opcji jest poblokowanych w nimrobertklepacki94 wrote: Mon May 19, 2025 9:35 am Co do routera to zależy jaki masz budrzet.
Masz teraz dostęp do tego FunBox 2.0 ? Możesz się do niego zalogować czy jest zablokowany ?
Problem z połączeniem urządzeń
-
PuteR
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Ogólnie zawsze można w sieci wstawić drugi router i zbudować osobną sieć za tym routerem od dostawcy.
Robi się wtedy tzw. "podwójny NAT", więc zawsze dokłada jakąś warstwę. Ja osobiście nie zauważyłem wpływu na nic takiego ustawienia, ale też nie jadę na mobilnym internecie, więc na czas pingów nawet nie patrzę
.
Robi się wtedy tzw. "podwójny NAT", więc zawsze dokłada jakąś warstwę. Ja osobiście nie zauważyłem wpływu na nic takiego ustawienia, ale też nie jadę na mobilnym internecie, więc na czas pingów nawet nie patrzę
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
PuteR
Uniknie internet mobilny w ogóle nie wchodzi w grę.
Może jest ktoś na forum kto tak jak ja korzysta jeszcze z internetu od Orange i ich routera funbox 2.0 ale z powodzeniem wykorzystuję za nim kolejny router?? Chciałbym to jakoś ogarnąć urządzeń w sieci napewno będzie przybywać i chciałbym mieć głowę spokojną. Niestety w chwili obecnej z przyczyn technicznych nie mogę zmienić dostawcy internetu a co za tym idzie wymienić router. Pozostaje jedynie rozwiązanie jak wspomniane powyżej.
Tutaj moja prośba żeby wypowiedział się ktoś jaki router warto obecnie zastosować i jak to skonfigurować żeby działało poprawnie z tym co już mam, tj. Poza funbox 2.0 3x AP ubiqity AC Mesh na zewnątrz przed domem, ubiqity U6+ na piętrze i na poddaszu leciwy ale wzrusz działający ubiqity UAP LR, do tego dochodzą dwa switche tp-link rozdzielające internet po kablu.
Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.
Może jest ktoś na forum kto tak jak ja korzysta jeszcze z internetu od Orange i ich routera funbox 2.0 ale z powodzeniem wykorzystuję za nim kolejny router?? Chciałbym to jakoś ogarnąć urządzeń w sieci napewno będzie przybywać i chciałbym mieć głowę spokojną. Niestety w chwili obecnej z przyczyn technicznych nie mogę zmienić dostawcy internetu a co za tym idzie wymienić router. Pozostaje jedynie rozwiązanie jak wspomniane powyżej.
Tutaj moja prośba żeby wypowiedział się ktoś jaki router warto obecnie zastosować i jak to skonfigurować żeby działało poprawnie z tym co już mam, tj. Poza funbox 2.0 3x AP ubiqity AC Mesh na zewnątrz przed domem, ubiqity U6+ na piętrze i na poddaszu leciwy ale wzrusz działający ubiqity UAP LR, do tego dochodzą dwa switche tp-link rozdzielające internet po kablu.
Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.
-
wojtas567
Najsłabszym punktem w tej sieci jest ten funbox a nie możesz go zmienić na 3.0 może będzie lepszy?PuteR wrote: Mon May 19, 2025 7:59 am W sieci mam ponad 60 urządzeń. Router główny to niestety funbox 2.0 ale do niego podłączone są 3 AP ubiqity i to one odpowiadają za rozgłaszanie sieci WiFi.
Ja mam mniej więcej taką samą ilość urządzeń i na jednym AP unifi plus funbox 3.0 i śmiga, zapewne mniejszy obszar.
A jak administrujesz tymi AP może tam trzeba im aktualizacji?
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
PuteR
Niestety nie mam możliwości wymiany na 3.0 bo ten jest do światłowodu a do mnie niestety oragne światłowodu nie doprowadza i jestem skazany no to co mam. AP administruje poprzez UniFi Controler postawiony na RPI i wszystko jest zaktualizowane do najnowszych wersji.wojtas567 wrote: Mon May 19, 2025 3:39 pmNajsłabszym punktem w tej sieci jest ten funbox a nie możesz go zmienić na 3.0 może będzie lepszy?PuteR wrote: Mon May 19, 2025 7:59 am W sieci mam ponad 60 urządzeń. Router główny to niestety funbox 2.0 ale do niego podłączone są 3 AP ubiqity i to one odpowiadają za rozgłaszanie sieci WiFi.
Ja mam mniej więcej taką samą ilość urządzeń i na jednym AP unifi plus funbox 3.0 i śmiga, zapewne mniejszy obszar.
A jak administrujesz tymi AP może tam trzeba im aktualizacji?
-
PuteR
Ten funbox 2.0 napewno jest u mnie jakimś problem ale mam wrażenie że nie tylko on. Czemu dzieje się tak że z sieci wypadają tylko urządzenia supla, wszystkie inne łącza się bez problemu i trzymają stałe połączenie z siecią. Natomiast te z supla łącza na chwilę i się rozłączają i tak w kółko.
SBW01 od kilku godzin nie może podłączyć się do sieci mimo bliskiego zasięgu do AP. Nawet jak celowo powyłączam cześć urządzeń żeby zmniejszyć ich liczbę w sieci to i tak inne urządzenia nie mogą się połączyć.
Ręce opadają, macie jakieś pomysły?? Czy można w jakiś sposób wymusić połączenie konkretnego urządzenia??
SBW01 od kilku godzin nie może podłączyć się do sieci mimo bliskiego zasięgu do AP. Nawet jak celowo powyłączam cześć urządzeń żeby zmniejszyć ich liczbę w sieci to i tak inne urządzenia nie mogą się połączyć.
Ręce opadają, macie jakieś pomysły?? Czy można w jakiś sposób wymusić połączenie konkretnego urządzenia??
-
wojtas567
A zerknij jeszcze na tą opcję
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
cinas
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 7 times
Postaw za tym routerem orange swój router np MT
Wtedy wykorzystasz 1 IP z funboxa a całe zarządzanie nat zrobisz na swoim , jak masz publiczne IP to ustawa sobie DMZ na funboxie na twój nowy router
Mam podobny układ ale od lokalnego dostawcy i po światełku
U mnie za router robi MT CCR1009-8G-1S - ale ona ma więcej do roboty
Wtedy wykorzystasz 1 IP z funboxa a całe zarządzanie nat zrobisz na swoim , jak masz publiczne IP to ustawa sobie DMZ na funboxie na twój nowy router
U mnie za router robi MT CCR1009-8G-1S - ale ona ma więcej do roboty
-
PuteR
Pytanie tylko czy jeśli zrobię w ten sposób to dalej będzie działać telefon VOIP oraz TV od orange.cinas wrote: Wed May 21, 2025 7:24 pm Postaw za tym routerem orange swój router np MT
U mnie za router robi MT CCR1009-8G-1S - ale ona ma więcej do roboty![]()
-
wojtas567
Masz 4 rj na jednej z nich postaw ten drugi router, TV podłącz bezpośrednio do drugiej VOIP do trzeciej. A jeżeli masz te pozycje po wifi to podepnij je do wifi z box-a a całą resztę na unifi.PuteR wrote: Wed May 21, 2025 8:10 pm
Pytanie tylko czy jeśli zrobię w ten sposób to dalej będzie działać telefon VOIP oraz TV od orange.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek