Inne urządzenia - zgłoszenia, błędy, uwagi i pomysły [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Zibi_007 wrote: Wed May 21, 2025 1:37 pm Może zrezygnujmy już z tego kanału wirtualnej temperatury. Wszystko co trzeba było chyba już jest przetestowane, a dodatkowo większość osób, które wnosiły coś do testów ma termometry zewnętrzne.

Kolejna propozycja, która może wielu osobom ułatwić życie i zunifikować obsługę urządzeń to dodanie opcji włączenia parowania z cloud. Tak jest w Auratonie i w zasadzie, jakby to dodać tutaj, to byłoby już prawie identycznie pod względem funkcjonalności.
Podpisuję się pod tymi wnioskami.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Zenon
Has thanked: 2 times

Zibi_007 wrote: Wed May 21, 2025 1:37 pm
@Klew - Ty chyba będziesz dobrym adresatem. Pisałem już o tym, ale dalej jest bez zmian. Jeśli dodajemy termostat, a w tej lokalizacji jest JAKIKOLWIEK czujnik binarny, to go z automatu dodaje do termostatu jako "Zewnętrzny czujnik wyłączający termostat". Dla kogoś kto wie co się dzieje, to nie problem, ale ostatnio miałem dwa takie problemu u osób z Forum, które po prostu zgłupiały i nie wiedziały dlaczego im się termostat wyłącza. Jedna to miała z czujnikiem drgań (wibracji) i już chciała termostat odsyłać do sprzedawcy ;-) Całe szczęście już to przeszedłem i mogłem zaradzić. Tych opcji w ustawieniach termostatu cloud nikt nie rozwija i nie sprawdza po dodaniu np. głowicy i nie ma pojęcia, że takie coś się stało. No chyba, że zauważy, ze mu jakiś czujnik zniknął z systemu, to się zacznie zastanawiać, ale czy dojdzie, że on teraz siedzi w termostacie, to nie wiem...
Witam!
Dobra przyznam się to byłem ja :oops: Co chwilę wyłączało mi głowicę a j nie wiedziałem dlaczego. A na kanapie leżał czujnik wstrząsów i co ktoś usiadł albo się oparł to głowica robiła off. Kolega @Zibi_007 nakierował mnie gdzie szukać problemu ale i tak chwilę trwało zanim znalazłem to o czym pisał w cloudzie. Robicie wspaniałą robotę. @vajera kod, @Zibi_007 wsparcie techniczne i czuję się jakbym kupił nie głowicę za 50 zł ale produkt premium za 200 :lol: Dzięki Panowie!
Pozdrawiam
Zenon
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Zenon wrote: Wed May 21, 2025 2:26 pm Witam!
Dobra przyznam się to byłem ja :oops: Co chwilę wyłączało mi głowicę a j nie wiedziałem dlaczego. A na kanapie leżał czujnik wstrząsów i co ktoś usiadł albo się oparł to głowica robiła off.
assensor :lol:
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
vajera

Robert Błaszczak wrote: Wed May 21, 2025 2:21 pm
Zibi_007 wrote: Wed May 21, 2025 1:37 pm Może zrezygnujmy już z tego kanału wirtualnej temperatury. Wszystko co trzeba było chyba już jest przetestowane, a dodatkowo większość osób, które wnosiły coś do testów ma termometry zewnętrzne.

Kolejna propozycja, która może wielu osobom ułatwić życie i zunifikować obsługę urządzeń to dodanie opcji włączenia parowania z cloud. Tak jest w Auratonie i w zasadzie, jakby to dodać tutaj, to byłoby już prawie identycznie pod względem funkcjonalności.
Podpisuję się pod tymi wnioskami.
OK, kanał termometru wyrzucę, ale to parowanie z Cloud to ja mogę dodać? ;)
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

vajera wrote: Wed May 21, 2025 3:06 pm OK, kanał termometru wyrzucę, ale to parowanie z Cloud to ja mogę dodać? ;)
Jeśli się nie mylę i dobrze pamiętam, to w którejś z początkowych wersji softu, jak jeszcze Zbyszek kompilował swoje biny, to zaimplementował tą opcję. Zibi_007, popraw mnie jeśli się mylę.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
vajera

Robert Błaszczak wrote: Wed May 21, 2025 3:44 pm
vajera wrote: Wed May 21, 2025 3:06 pm OK, kanał termometru wyrzucę, ale to parowanie z Cloud to ja mogę dodać? ;)
Jeśli się nie mylę i dobrze pamiętam, to w którejś z początkowych wersji softu, jak jeszcze Zbyszek kompilował swoje biny, to zaimplementował tą opcję. Zibi_007, popraw mnie jeśli się mylę.
Hmmm...nie jestem pewien czy to była ta funkcja. Wydaje mi się, że chodziło o WebInterface w czasie pracy urządzenia.

@klew do czego służy:

Code: Select all

isPairingSubdeviceEnabled()
i jeszcze coś takiego:

Code: Select all

class SubdevicePairingHandler...
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

vajera wrote: Wed May 21, 2025 4:11 pm
Robert Błaszczak wrote: Wed May 21, 2025 3:44 pm
Hmmm...nie jestem pewien czy to była ta funkcja. Wydaje mi się, że chodziło o WebInterface w czasie pracy urządzenia.

Dokładnie
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Zibi_007 wrote: Wed May 21, 2025 1:37 pm
@Klew - Ty chyba będziesz dobrym adresatem. Pisałem już o tym, ale dalej jest bez zmian. Jeśli dodajemy termostat, a w tej lokalizacji jest JAKIKOLWIEK czujnik binarny, to go z automatu dodaje do termostatu jako "Zewnętrzny czujnik wyłączający termostat". Dla kogoś kto wie co się dzieje, to
Przydałoby się aby ktoś zebrał logi od uruchomienia czystej bramki, z dodaniem urządzeń, aż do wystąpienia problemu.
Tam ogólnie jest ustawiany numer kanału i jak czujnik jest nie używany, to powinien być ustawiony na numer kanału termostatu.

Zibi_007 wrote: Wed May 21, 2025 1:37 pm @Klew - dodałeś czujnik zalania (super), jest już czujnik napełnienia zbiornika, może dodaj też czujnik ruchu oraz drgań (wstrząsów). Wiem, że niektóre dodania czujników są spowodowane wprowadzaniem komercyjnych rozwiązań (np. zalania - Auraton) ale może znajdziesz chwilę aby się pochylić nad użytkownikami DIY ;-)
Kiedyś prosiłem, aby zebrać pełną listę brakujących funkcji dla czujnika binarnego i wtedy byśmy przygotowali ikony i je dodali.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
lukasz06

[/quote]

Kiedyś prosiłem, aby zebrać pełną listę brakujących funkcji dla czujnika binarnego i wtedy byśmy przygotowali ikony i je dodali.
[/quote]

Jak dla mnie to oprócz tych co już są brakuje ikon dla:
1. Czujnik Dymu
2. Czujnik Gazu
3. Czujnik Ruchu
4. Czujnik Drgań, Wstrząsów
5. Czujnik Deszczu
6. Czujnik Natężenia Światła
lukasz06

@Vajera odnośnie zaworu mam pytanko.
Wpisuję w konsolę takie polecenie :
write-atribute 0 0xFC11 0x5009 0x42 11 0A00100000001E0000001E
Do testów chciałem uzyskać:
10 powtórzeń
30l
30s przerwy

A daje mi to,
Gdzie błąd?
Przy okazji w apce nie pokazuje czasu pracy/przerwy
Tzn pokazuje ale nie wiem co 🤔
A i jeszcze zapomniałem pisać, że jak damy polecenie wyłączenia programu w konsoli, to się wszytko zeruje, a jak program się wykona, to dane pozostają, mimo, że zawór wyłączony.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Bramka ZigBee”