Reakcje / Harmonogram itp.

edm
Been thanked: 2 times

Mam oświetlenie na zewnątrz oparte na dimmerze. Chcę ustawić Kryteria w oparciu o długość dnia, co wydaje się idealną opcją do tego.
Także klikam Dodaj, następnie Zamień i mam

Code: Select all

Aktywne od: zachód słońca
Aktywne do: wschód słońca
Następnie chcę ustawić offset żeby okres aktywności zaczynał się np. od godziny 22:30 do którejś tam. Lecz Przesuwając suwakiem, płynnie dochodzi do 21:38 a po tej godzinie od razu przeskakuje na 23:59. Także nie mogę ustawić tak jak chcę. Coś robię źle?.

Druga sprawa, wybierając Użyj harmonogramu aktywności na dole pod dniami są takie znaczki, jakby kartki. Klikając na jedną z tych kartek, pogrubia się a pozostałe zmieniają wygląd. Do czego służy ta opcja?.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Harmonogram oparty o wschód i zachód słońca ma ograniczony offset I nie da się tam dowolnej godziny ustawić. Zresztą ona codziennie byłaby inna, bo to zależy od czasu wschodu i zachodu słońca.

Te ikony pod harmonogramem służą do kopiowania ustawień z jednego dnia na inny
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
edm

Szkoda, że offset jest ograniczony. A to że "ustawiona godzina" się zmienia jest zrozumiałe i o to chodzi. Chciałem ustawić żeby niezależnie od dnia, pory roku, po zachodzie słońca + offset oświetlenie na zewnątrz wyłączyło się. Na dziś offset chciałem ustawić taki że wykonanie reakcji byłoby około 22:30.

Można to ustawić mniej więcej zwykłymi harmonogramami lecz trzeba to zrobić oddzielne dla miesięcy "pory roku" a i może poszczególne dni w miesiącu też trzeba by potraktować oddzielnie.
SOYER

Też mnie to kiedyś wkurzyło, skoro przy harmonogramie opierając się o wschód/zachód można co do minuty wł/wył coś tam, to dlaczego nie można również co do minuty ustawić akcji przeciwnej dla tej uruchamianej przez wschód/zachód. Standardowo trzeba iść dookoła lub się z tym pogodzić:)
https://youtube.com/@tomaszhamer8134?si=_J1cT_QWsXxgt1Fm
https://kryry01.aqi.eco/pl
https://app.weathercloud.net/d4311785603
https://github.com/Soyer79
edm

Wszedłem w harmonogramy, ok jest tam również ustawienie wschód / zachód słońca i offset da się ustawić jaki potrzebuję. Tyle że ja nie chce żeby harmonogram wykonywał się cały czas, lecz był powiązany z ustawioną Reakcją. Widzę, że jest możliwość wyłączenia harmonogramu, lecz nie wiem czy wyłączony harmonogram będzie współpracować z Reakcjami?.
Chodzi o to, że chcę ustawić Reakcje, że jeżeli poziom światła będzie różny od 85% (i to mi ładnie działa), to światło ma się wyłączyć (codziennie) ale dopiero po zachodzie słońca + offset. Pytanie czy jak Reakcja włączy harmonogram to zostanie on wykonany tylko raz czy już zostanie włączony... Trochę zakręcone to jest i bez testów się nie obędzie.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Napisz może jaki efekt chciałbyś finalnie osiągnąć (bez pisania jak). Bo ja czytam i nie rozumiem, a czasem jest łatwiej pomóc jak wiadomo o co chodzi
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
edm

klew wrote: Sun May 25, 2025 12:56 pm Napisz może jaki efekt chciałbyś finalnie osiągnąć (bez pisania jak). Bo ja czytam i nie rozumiem, a czasem jest łatwiej pomóc jak wiadomo o co chodzi
Ok to od początku.
Mam oświetlenie zewnętrze wykonane wg tego viewtopic.php?t=8770
Zapada zmrok i fotorezystor LDR zapala oświetlenie z jasnością10% i tak sobie świeci. Następnie gdy czujnik ruchu PIR wykryje ruch to jasność wzrasta do 85% na czas 10 minut (automat schodowy). Po 10 min ponownie wraca do jasności 10%. I tak w kółko aż do świtu, gdzie fotorezystor LDR wyłączy oświetlenie.

W ramach oszczędności prądu nie chcę żeby oświetlenie - jasność 10% świeciło się całą noc. Chcę to zmienić i ustawić tak żeby np. do ~22:30 (przy obecnej porze roku i długości dnia), oświetlenie działało standardowo czyli zapala się z jasnością 10% a po wykryciu ruchu jasność 85% i po 10 min ponownie 10%.
A po 22:30 ma działać tak, że gdy PIR wykryje ruch to oświetlenie zapali się z jasnością 85% na 10 min i po 10 min zgaśnie całkowicie, aż do kolejnego wykrycia ruchu przez PIR gdzie znowu oświetlenie zapali się z jasnością 85% na 10 min. I tak w kółko aż do świtu gdzie fotorezystor LDR wyłączy oświetlenie całkowicie. W następnych dniach (zmrok / świt) ma się to powtarzać.

W tym celu ustawiłem Reakcje „Gdy poziom jasności będzie” różny od 85%, WTEDY (wybrałem kanał dimmera) i ustawiłem na Wyłącz. To ustawienie działa dobrze. Jak PIR wykryje ruch to oświetlenie zaświeci z jasnością 85% na 10 min, po czym zgaśnie całkowicie itd.
Jednak chcę żeby ustawiona Reakcja działała dopiero w określonych „godzinach”, a nie cały czas. Ustawienie godzin na sztywno, nie jest najlepszym rozwiązaniem z uwagi na różną długość dnia w zależności od pory roku. Próbowałem to zrobić wybierając „Kryteria w oparciu o długość dnia”, Aktywne od: zachód słońca i chciałem ustawić odpowiednio duży offset żeby włączenie Reakcji było około ~22:30 stan na dziś. Lecz nie można ustawić tak dużego offsetu. W pewnym monecie przeskakuje od razu do 23:59.
Podsumowując, ustawiając Reakcje „Gdy poziom jasności będzie” różny od 85% uzyskuję to co chcę. Lecz nie potrafię ustawić tego w cyklu / harmonogramie.

Return to “Pomoc”