klew wrote: Sun May 25, 2025 12:56 pm
Napisz może jaki efekt chciałbyś finalnie osiągnąć (bez pisania jak). Bo ja czytam i nie rozumiem, a czasem jest łatwiej pomóc jak wiadomo o co chodzi
Ok to od początku.
Mam oświetlenie zewnętrze wykonane wg tego
viewtopic.php?t=8770
Zapada zmrok i fotorezystor LDR zapala oświetlenie z jasnością10% i tak sobie świeci. Następnie gdy czujnik ruchu PIR wykryje ruch to jasność wzrasta do 85% na czas 10 minut (automat schodowy). Po 10 min ponownie wraca do jasności 10%. I tak w kółko aż do świtu, gdzie fotorezystor LDR wyłączy oświetlenie.
W ramach oszczędności prądu nie chcę żeby oświetlenie - jasność 10% świeciło się całą noc. Chcę to zmienić i ustawić tak żeby np. do ~22:30 (przy obecnej porze roku i długości dnia), oświetlenie działało standardowo czyli zapala się z jasnością 10% a po wykryciu ruchu jasność 85% i po 10 min ponownie 10%.
A po 22:30 ma działać tak, że gdy PIR wykryje ruch to oświetlenie zapali się z jasnością 85% na 10 min i po 10 min zgaśnie całkowicie, aż do kolejnego wykrycia ruchu przez PIR gdzie znowu oświetlenie zapali się z jasnością 85% na 10 min. I tak w kółko aż do świtu gdzie fotorezystor LDR wyłączy oświetlenie całkowicie. W następnych dniach (zmrok / świt) ma się to powtarzać.
W tym celu ustawiłem Reakcje „Gdy poziom jasności będzie” różny od 85%, WTEDY (wybrałem kanał dimmera) i ustawiłem na Wyłącz. To ustawienie działa dobrze. Jak PIR wykryje ruch to oświetlenie zaświeci z jasnością 85% na 10 min, po czym zgaśnie całkowicie itd.
Jednak chcę żeby ustawiona Reakcja działała dopiero w określonych „godzinach”, a nie cały czas. Ustawienie godzin na sztywno, nie jest najlepszym rozwiązaniem z uwagi na różną długość dnia w zależności od pory roku. Próbowałem to zrobić wybierając „Kryteria w oparciu o długość dnia”, Aktywne od: zachód słońca i chciałem ustawić odpowiednio duży offset żeby włączenie Reakcji było około ~22:30 stan na dziś. Lecz nie można ustawić tak dużego offsetu. W pewnym monecie przeskakuje od razu do 23:59.
Podsumowując, ustawiając Reakcje „Gdy poziom jasności będzie” różny od 85% uzyskuję to co chcę. Lecz nie potrafię ustawić tego w cyklu / harmonogramie.