Jak poprawnie podłączyć MEW-01?

Gravus

Jest poprawnie podłączone V1 do I1 itd zgodnie ze schematem. Różnica tyko taka że strzałki na sondach idą do góry - pobór a nie w dół. Różnica przy strzałkach w dół:
wartości ujemne
przy strzałkach w górę dodatnie ale nie liczy prądu oddanego.
Czekam na odpowiedź przedstawiciela Zamela. Z realnym schematem podłączeniowym. Albo zacznę oferować klientom inne rozwiązania, bo ma już dość słuchania że
Licznik żle liczy
dopuszkowe tracą zasięg
SBW nie dział
itp itd.
Jest tego parę tysi rocznie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Gravus wrote: Tue May 27, 2025 5:44 pm Jest poprawnie podłączone V1 do I1 itd zgodnie ze schematem. Różnica tyko taka że strzałki na sondach idą do góry - pobór a nie w dół. Różnica przy strzałkach w dół:
wartości ujemne
przy strzałkach w górę dodatnie ale nie liczy prądu oddanego.
Obrócenie przekładnika spowoduje, że moc czynna będzie miała przeciwny znak i że energie będą zliczane odwrotnie (oddana zamiast pobranej i pobrana zamiast oddanej).

Niestety nie rozumiem co to znaczy "przy strzałkach w górę dodatnie ale nie liczy prądu oddanego". Napisz konkretnie, które parametry jaką mają wartość, co się nie zgadza i jak powinno wg Ciebie być.
Zgaduję, że możesz pisać o mocy czynnej, prądzie, lub o energii czynnej oddanej i pobranej.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Gravus

Na sondach są strzałki, zgodnie ze schematem który zamieściłem kierują się w dół, ja mam w górę czyli kierunek poboru prądu do domu. I tutaj wartości dodatnie, ale nie liczy prądu oddanego. Problem w tym że nie widzę w aplikacji energii oddanej. Jeszcze raz powtórzę fazy są poprawnie podłączone, V1V2V3, S1S2S3 także. Jest ogromna różnica pomiędzy tym co pokazuje licznik Enea, Tauron a tym co Zamel.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

@Gravus nie tacy tu już tu byli którzy twierdzili że wszystko jest cacy a nie było, pamiętam Mirek nawet zdalnie diagnozował instalacje chyba w Irlandii gdzie też się okazało że właśnie były pomylone fazy.

Z tymi fazami chodzi o to że fizycznie faza z L1 musi wchodzić na zacisk V1 a przekładnik z zacisków S1 musi być założony na L1.
To że przed rozłącznikiem założyłeś przekładniki na L1, L2 i L3 a zasilanie MEW pociągnąłeś np. z lampek kontrolnych na których też są oznaczenie L1, L2 i L3 to nie znaczy że elektryk szyjąc szafkę nie pomieszał ich i nie podłączył pierwszych lepszych.
I to jest błąd powtarzany wielokrotnie.

Soory ale z racji że nazywasz przekładniki sondami domyślam się że nie masz za dużego doświadczenia z elektryką, a tu i zawodowemu elektrykowi może zdarzyć się pomyłka.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
klew

Tutaj widać energię czynną oddaną. Na górze suma, na dole z rozbiciem na fazy.
Screenshot_2025-05-27-20-54-36-26_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
Na obudowie mew nie ma chyba oznaczenia S3 o ile mnie pamięć nie myli
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Gravus

robertklepacki94 wrote: Tue May 27, 2025 6:49 pm @Gravus nie tacy tu już tu byli którzy twierdzili że wszystko jest cacy a nie było, pamiętam Mirek nawet zdalnie diagnozował instalacje chyba w Irlandii gdzie też się okazało że właśnie były pomylone fazy.

Z tymi fazami chodzi o to że fizycznie faza z L1 musi wchodzić na zacisk V1 a przekładnik z zacisków S1 musi być założony na L1.
To że przed rozłącznikiem założyłeś przekładniki na L1, L2 i L3 a zasilanie MEW pociągnąłeś np. z lampek kontrolnych na których też są oznaczenie L1, L2 i L3 to nie znaczy że elektryk szyjąc szafkę nie pomieszał ich i nie podłączył pierwszych lepszych.
I to jest błąd powtarzany wielokrotnie.

Soory ale z racji że nazywasz przekładniki sondami domyślam się że nie masz za dużego doświadczenia z elektryką, a tu i zawodowemu elektrykowi może zdarzyć się pomyłka. Pomyłka, jak czasami kabel - przewód.
Ja nie twierdzę że wszystko jet cacy, Kolejność faz ustaliłem dwoma miernikami i tutaj mam pewność ( nawet wykopałem stary silnik 3 fazowy i podłączyłem ) Fazy i przekładniki są podłączone poprawnie. Nie ciągnę z lampek kontrolnych bo ich w rozdzielni nie ma.
Last edited by Gravus on Wed May 28, 2025 6:32 am, edited 1 time in total.
Gravus

klew wrote: Tue May 27, 2025 7:00 pm Tutaj widać energię czynną oddaną. Na górze suma, na dole z rozbiciem na fazy.

Jak zapewne zauważyłeś, wartości ujemne na fazach i wtedy zlicza
klew

Gravus wrote: Wed May 28, 2025 6:30 am
klew wrote: Tue May 27, 2025 7:00 pm Tutaj widać energię czynną oddaną. Na górze suma, na dole z rozbiciem na fazy.

Jak zapewne zauważyłeś, wartości ujemne na fazach i wtedy zlicza
Przepraszam, ale nie rozumiem w czym problem.
Gdy moc czynna na fazie jest ujemna, to powinny rosnąć liczniki energii czynnej oddanej. Gdy moc czynna na fazie jest dodatnia, to będą rosły liczniki energii czynnej oddanej.
Jednocześnie na jednej fazie nie da się oddawać i pobierać energii.
konrad1

witam,
w moim przypadku to zaniżone odczyty z PV. wykonałem test. podłączyłem jeden przekładnik do "I1". Badałem "230V" na 6 przypadków 3F (przekładałem fizycznie przekładki na 3 fazy) oraz "odwracałem" go. Zawsze miałem 230V. Czy to normalne? Czy tzw "kolejność faz"?
klew

konrad1 wrote: Wed Jul 02, 2025 1:21 pm witam,
w moim przypadku to zaniżone odczyty z PV. wykonałem test. podłączyłem jeden przekładnik do "I1". Badałem "230V" na 6 przypadków 3F (przekładałem fizycznie przekładki na 3 fazy) oraz "odwracałem" go. Zawsze miałem 230V. Czy to normalne? Czy tzw "kolejność faz"?
Pomiar napięcia jest realizowany na złączach V1, V2, V3.
Pomiar prądu jest na przekładnikach. Pomiar mocy jest realizowany przez odpowiednie wyliczenia między V1 i pierwszym przekładnikiem, V2 i drugim przekładnikiem itd.

Także jakiekolwiek zmiany przy samych przekładnikach, nie mają wpływu na pomiar napięcia.

Return to “FAQ / Jak to zrobić”