ROW-02 + RNW-01 - sterowanie światłem

Sterownik dwukanałowy
Sk_uter
Has thanked: 1 time

Witam,
Natknąłem się na nowy moduł RNW-01 i zastanawiam się czy może teraz w końcu da się dołączyć suple do sterowania światłem dwukanałowy w którym brakuje mi jednego przewodu.

Więc pomyślałem, aby teraz połączyć tylko moduł ROW-02, a osobno puścić sterowanie przyciskiem nowym modułem RNW-01 i teraz pytanie czy tutaj nie zabraknie mi kabli? Bo patrząc na schemat, to potrzeba zasilania i połączenia włącznika. A to samo zasilanie może iść do obu modułów?

Czy dwa moduły mogą być w jednej puszce? Czy np można też dać jeden moduł przed samą lampą (czy tam wszystkie kable będą do modułu czy musi być w puszce pod włącznikiem, a drugi właśnie pod włącznikiem.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Sk_uter wrote: Tue May 27, 2025 11:03 am
RNW potrzebuje tylko zasilania (L+N) i do niego podłączasz przyciski. Montujesz go w puszce, pod przyciskami, więc brak przewodów w ścianach Cię nie ogranicza, bo "montujesz go w puszce pod przyciskami" :)

ROW dajesz gdziekolwiek.

Komunikacja mięcy RNW a ROW odbywa się przez Wi-Fi za pośrednictwem serwera Supli.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Sk_uter

Tak, wiem wiem jak połączenie do RNW-01, tylko pytanie czy mogę dwa moduły wrzucić w jedną puszkę czy nie będzie konfliktu?

Bo ten jeden brakujący kabel będzie zbędny, bo nie podłączany go pod przycisk w GPA , a po prostu jedno zasilanie L i N idzie do ROW i RNW i robi nam się wolny kabel do pełnego podłączenia ROW?

Dobrze to rozumiem?

Czy przycisk może być bistabilby czy musi być mono? Czyli dzwonkowy, bo mam zwykły podwójny
klew

Sk_uter wrote: Tue May 27, 2025 1:57 pm Tak, wiem wiem jak połączenie do RNW-01, tylko pytanie czy mogę dwa moduły wrzucić w jedną puszkę czy nie będzie konfliktu?

Bo ten jeden brakujący kabel będzie zbędny, bo nie podłączany go pod przycisk w GPA , a po prostu jedno zasilanie L i N idzie do ROW i RNW i robi nam się wolny kabel do pełnego podłączenia ROW?

Dobrze to rozumiem?
Nie rozumiem.

Montowanie RNW i ROW w jednej puszcze trochę mija się z celem. Może narysuj co i jak chcesz podłączyć?
Sk_uter wrote: Tue May 27, 2025 1:57 pm Czy przycisk może być bistabilby czy musi być mono? Czyli dzwonkowy, bo mam zwykły podwójny
Można oba typy przycisków, ale ogólnie dzwonkowe są o niebo wygodniejsze przy wszelkich automatykach domowych. Wybór przycisku jest w lokalnym www urządzenia.
Sk_uter

Jak dobrze pamiętam, aby podłączyć sam ROW to elektryk mówił, że brakuje N, dlatego szukałem rozwiązania, aby to ominąć, więc teraz bez tego N podłącze lampę bez sterowania, a sterowanie dam z drugiego modułu tak?
Sk_uter

Ps to przed samym żylandorem można dać moduł?
klew

Sk_uter wrote: Tue May 27, 2025 2:09 pm Jak dobrze pamiętam, aby podłączyć sam ROW to elektryk mówił, że brakuje N, dlatego szukałem rozwiązania, aby to ominąć, więc teraz bez tego N podłącze lampę bez sterowania, a sterowanie dam z drugiego modułu tak?
Narysuj proszę, albo wrzuć zdjęcia.

Jak nie masz N, to RNW tu nie pomoże.
Sk_uter

Mam taką lampę i z góry widzę kable, myślałem, aby tam wstawić moduł ROW, a drugi RNW-01 w puszkę pod włącznik, którym aktualnie steruję światłem 1/0
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Sk_uter wrote: Wed May 28, 2025 7:30 am Mam taką lampę i z góry widzę kable, myślałem, aby tam wstawić moduł ROW, a drugi RNW-01 w puszkę pod włącznik, którym aktualnie steruję światłem 1/0
Koledzy pewnie doradzą coś sensownego.
Ja bym jednak w tym przypadku poszedł w stronę jakiegoś włącznika "bez N" z wgraną Suplą. Konkretnego modelu nie polecam, bo z Chin przychodzą teraz różne, ale są alternatywy w postaci tych na Zigbee i bramki kolegi @vajera.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
klew

Sk_uter wrote: Wed May 28, 2025 7:30 am Mam taką lampę i z góry widzę kable, myślałem, aby tam wstawić moduł ROW, a drugi RNW-01 w puszkę pod włącznik, którym aktualnie steruję światłem 1/0
A skąd weźmiesz N dla RNW w puszce? :)

Chyba, że lampę masz na 2x L, to wtedy można jednym puścić N do puszki dla RNW.

Return to “ZAMEL ROW-02”