Jak podłączyć do sterownika bramowego Hormann Promatic 2 i 3
-
Mirosław F.
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 22 times
Prawdopodobnie na szarej kostce gdzie wpinasz przekaźnik jest napięcie stałe (DC). Mają to źle opisane. Zmierz multimetrem. Było to we wcześniejszych wpisach.
Last edited by Mirosław F. on Tue Jun 03, 2025 9:22 am, edited 1 time in total.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
ul. Zielona 27
-
Mirosław F.
Tutaj był ten wpis. Sprawdź to.Utiliti.pro wrote: Thu Dec 03, 2020 11:28 am Temat ogarnięty, na szarej kostce jest napięcie stałe więc przekaźnik AEI-R4-24VAC który był zalecany w postach wyżej nie zda egzaminu. Dziękuje bardzo za pomoc użytkownikowi miroph, dzięki niemu firma Zamel rośnie w moich oczach.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
ul. Zielona 27
-
Tkom
Dzięki nie doczytałem tego ... macie może jakiś sprawdzony przekaźnik który użyliście ?
-
Mirosław F.
Cokolwiek zastosujesz na 24V DC ze stykiem zwiernym zda egzamin. Tam nie są przełączane żadne prądy.Tkom wrote: Tue Jun 03, 2025 11:35 am Dzięki nie doczytałem tego ... macie może jakiś sprawdzony przekaźnik który użyliście ?
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
ul. Zielona 27
-
Tomek1982
Czy ostatecznie rozwiązano ten problem Adariona z 2023 roku? Bo widzę na forum dwa podejścia z różnymi przekaźnikami (samochodowy, potem 24VAC), ale żadne nie wydaje się działać. Mam ten sam problem - pomiędzy dwiema bramami jest istotnie różnica potencjałów i czujnik otwarcia drugiej bramy nie wyłapuje, ża druga brama jest zamknięta. Czy komuś udało się to ostatecznie rozwiązać?
Dodam dla pełnego opisu problemu: na szarej kostce w drugiej bramie, po zamknięciu bramy, pojawia się 24V (prąd stały). W kontekście połączenia między bramami, różnica potencjałów między IN2 (z bramy 2) a A1/A2 (z bramy 1) to już jedynie 11.2V. To napięcie jest za małe, żeby zostało uznane przez SBW-02 jako zamknięcie bramy.
Pytanie czy 11.2V wystarczy żeby uruchomic przekaźnik samochodowy 12V?
Dodam dla pełnego opisu problemu: na szarej kostce w drugiej bramie, po zamknięciu bramy, pojawia się 24V (prąd stały). W kontekście połączenia między bramami, różnica potencjałów między IN2 (z bramy 2) a A1/A2 (z bramy 1) to już jedynie 11.2V. To napięcie jest za małe, żeby zostało uznane przez SBW-02 jako zamknięcie bramy.
Pytanie czy 11.2V wystarczy żeby uruchomic przekaźnik samochodowy 12V?
Adarion wrote: Wed Jul 05, 2023 7:06 pm Witam,
Podepnę się pod temat. Podłączyłem SBW-02 do dwóch bram Hormann Promatic 3. Działa otwarcie/zamknięcie pierwszej i drugiej bramy. Natomiast czujnik otwarcia/zamknięcia działa prawidłowo tylko w jednej bramie pokazując jej status. W drugiej brak reakcji. Na obu bramach DIPy są włączone odpowiednio i po zamknięciu bramy uzyskuję 24V na szarej kostce.
Na stronce supla posprawdzałem czy wszystko jest ustawione jak powinno i czujniki podpięte pod odpowiednie kanały, odpowiednie opcje.
Jedynie chyba gdzie widzę możliwość błędu to podłączenie. Sposób podłączenia następujący. Przy pierwszej bramie mam SBW-02. Zasilanie podpięte w miejscu gdzie mam cały czas 24V. Dodatkowo równolegle podpięte kable do 11 14. No i do szarej kostki kabel z INT1. Do drugiej bramy mam pociągnięty kabel łączący i podpięte pod 21 i 24 otwieranie/zamykanie i do szarej kostki(w analogicznym miejscu co pierwsza brama - nie sugerujcie się zdjęciem) wpięte połączenie z INT2. Nie jestem orłem w temacie więc będę wdzięczny za wsparcie jaki błąd popełniłem.
IMG-6032.jpg
IMG-6030.jpg
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Sygnał dla wejścia czujnika otwarcia musi pochodzić z tego samego potencjału. Zastosuj przekaźnik.
Cewka przekaźnika ma być podłączona do wyjścia sygnalizującego w drugiej bramie. Nie kombunuj z różnicą potencjałów.
Cewka przekaźnika ma być podłączona do wyjścia sygnalizującego w drugiej bramie. Nie kombunuj z różnicą potencjałów.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Hokisho
Podłączenie Hormann Promatic 2 jest możliwe z samym SBW-02 bez zbędnych dodatków
DIP (czerwona kostka z przełącznikami)
- 1 off
- 2 on
Po przestawieniu przełączników w ten sposób jest na 2 szarej kostce 24V przy zamkniętej bramie
SUPLA - Promatic 2
A1 - 1 od lewej czarny
A2 - 3 od lewej czarny
IN1 - szara kostka od prawej
OUT1
11 - czarna kostka od prawej (czerwone, czarne, czerwone, czarne)
14 - czerwona kostka od prawej (czerwone, czarne, czerwone, czarne)
Ważne że bez zbędnych dodatków pokazuje czy brama jest otwarta czy nie
DIP (czerwona kostka z przełącznikami)
- 1 off
- 2 on
Po przestawieniu przełączników w ten sposób jest na 2 szarej kostce 24V przy zamkniętej bramie
SUPLA - Promatic 2
A1 - 1 od lewej czarny
A2 - 3 od lewej czarny
IN1 - szara kostka od prawej
OUT1
11 - czarna kostka od prawej (czerwone, czarne, czerwone, czarne)
14 - czerwona kostka od prawej (czerwone, czarne, czerwone, czarne)
Ważne że bez zbędnych dodatków pokazuje czy brama jest otwarta czy nie
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.