SLW-01 + RNW-01 - sterowanie światłem

Sterownik RGB
Sk_uter
Has thanked: 1 time

Witam,
Podłączyłem sterownik RGB i do sterowania dołożyłem dodatkowo RNW-01 podłączyłem go jak na zdjęciu, w ustawieniach dałem na bistabile.

Jak zmieniam przyciskiem to światło zmienia się z dużym opóźnieniem, a dodatkowo mruga. O co chodzi?

Podłączyłem te 2 luźne niebieskie kable do włącznika
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Sk_uter

Tak wygląda połączenie
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Wyzwalacze "przełącz 1x" itp muszą poczekać odpowiedni czas, aby pozwolić na wykrycie większej ilości kliknięć. Stąd masz opóźnienie.
Możesz:
1. Wyłączyć włączanie trybu cfg poprzez przyciski - wtedy, o ile nie ustawiasz innych wyzwalaczy, będzie reagować dużo szybciej, lub
2. Ustawić wyzwalacze na "włączenie" i "wyłączenie" - one są wysyłane natychmiastowo, ale będzie migać światło, gdy ustawisz jakieś wyzwalacze na przełącz 1x itd
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Sk_uter

Ale czemu samoistnie wyłącza i włącza światło? Czy połączone jest okey?

Edit
Ustawiłem np Na włączenie na akcje przełącz, gdy z aplikacji wyłączę światło to automatycznie po chwili światło włącza się i wyłącza
klew

Nie wiem czemu mruga. Ze zdjęć ciężko wywnioskować co i gdzie jest podłączone.
Sk_uter

Te dwa białe kable na dole są zmostkowane, aby stały prąd szedł do ledów, do tego dołożony jest brązowy, aby prąd dać do modułu, zaś ten biały wyżej jest puszczony do modułu, oraz do przycisku (niebieski w wago).

Zrobiłem test na kablu do gniazdka i wtedy działało okey
klew

Dla mnie podłączenie nadal jest niejasne.

Ja bym podszedł do tematu tak:
1. Wyłączam sterowanie RGB z RNW całkowicie
2. W RNW zamiast sterowania RGB, ustawiam sobie powiadomienie na telefon, np. "przełącz RGB"
3. Testuję sobie przycisk i widzę ile przychodzi powiadomień itp.

Wtedy wiesz, że te dziwne efekty migania nie są spowodowane przez RNW.

Następnie możesz po prostu sterować RGB przez Clouda/apkę. Wtedy obserwujesz, czy masz to miganie, czy nie.

Jak już wszystko jest ok, to ustawiasz wyzwalacze, aby sterowały RGB.
Sk_uter

Po testowałem, działało wszystko okey, a teraz po chwili jakby moduł wgl nie reagował, zmieniam przyciskiem i nic się nie dzieję. W cloud normalnie moduł pokazuje jako połączony, ustawione 1x kliknięcie na: przełącz RGB.

O co może chodzić?
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Sk_uter wrote: Wed Jun 04, 2025 3:21 pm Po testowałem, działało wszystko okey, a teraz po chwili jakby moduł wgl nie reagował, zmieniam przyciskiem i nic się nie dzieję. W cloud normalnie moduł pokazuje jako połączony, ustawione 1x kliknięcie na: przełącz RGB.

O co może chodzić?
Jeśli testowałeś z powiadomieniami, jak @Klew sugerował, to pewnie wyczerpałeś ich limit...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Sk_uter

Ustawiłem tak jak w załączeniu i powiadomień nie dostaje, więc teraz wgl moduł nie działa czy inaczej te powiadomienia miałbym ustawić?

Return to “ZAMEL SLW-01”