Sonoff BASIC R4 konfiguracja

Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Zibi_007 wrote: Wed Jun 04, 2025 1:17 pm
Ckarol56 wrote: Wed Jun 04, 2025 11:17 am Z sukcesem od kilku lat używam Basica R1 czy 2, właśnie do sterowania bramą, raz na kiedyś się zawiesi 2 sztuka, a mam 3 bramy.
Dodatkowo miernik poziomu wody też na Basic'u. Ja nie narzekam.
[...]
Do czasu, jak ktoś nie zginie...
@Zibi_007, pozwól koledze @Ckarol56 być bohaterem własnej bramy. Skoro wie lepiej...
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Bania
Has thanked: 5 times
Been thanked: 5 times

Tak jak koledzy wyżej napisali... To rozwiązanie jest tanie i szybkie, ale co za tym idzie brak zabezpieczeń... Nie lepiej kupić moduł ESP (pełno ich na aukcjach), podłączyć i spać spokojnie?

NIGDY NIE OSZCZĘDZAJ NA BEZPIECZEŃSTWIE!!

Może dla lepszego obrazu: jazda motocyklem bez kasku. Jest tanio? Jest! Jednak jeśli zdarzy się wypadek, to w większości przypadków, zdrowia ani życia już nie odkupisz...
https://github.com/anarhbania/Supla
Ckarol56

Zeszła lawina negatywnych komentarzy, do czego? a no do tego że używam R1 i R2 jako krańcówki bramy, gdzie do tej pory nie było mowy że to niebezpieczne. Ale na szczęście to działa wyłącznie jako krańcówka i mam to przerobione na zasilanie 5V.

O wadach R4 dowiedziałem się teraz, R4 kupiłem 7 miesięcy temu i leżało i czekało na swoją kolej.
Spokojnie, chyba oczywiste że nie będę podłączał skoro są takie zastrzeżenia.

To do czego używać Sonoffów skoro jest takie ryzyko?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Na forum znajdziesz przynajmniej kilkanaście wątków o przerabianych Basic i o ryzyku jakie to niesie.
Nie są to negatywne komentarze, tylko jest to forma ostrzeżenia.
Basic to urządzenie na 230V do sterowania jednym obwodem na 230v, np jakąś lampką lub gniazdkiem - czyli zgodnie z tym do czego producent to przygotował.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Ckarol56

Teraz rozumiem, nie spodziewałem się że coś tak niebezpiecznego może być tak mocno rozwijane, mam na myśli ten Generic Builder.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Ckarol56 wrote: Wed Jun 04, 2025 8:41 pm Teraz rozumiem, nie spodziewałem się że coś tak niebezpiecznego może być tak mocno rozwijane, mam na myśli ten Generic Builder.
GUI generic nie jest oprogramowaniem przeznaczonym do przerabiania basicow. Na nim możesz zbudować bardzo różnorodne urządzenia oparte o wiele różnych układów, w tym płytki rozwojowe oparte o esp8266 i esp32.
Basic nigdy nie był celem rozwoju GUI generic, a nawet nigdy nie był on w jakimkolwiek stopniu istotnym motywem.

Natomiast to co ludzie robią z basicami i co się wyprawia na portalach aukcyjnych, woła o pomstę do nieba ;)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Zenon
Has thanked: 2 times

Ckarol56 wrote: Wed Jun 04, 2025 8:41 pm Teraz rozumiem, nie spodziewałem się że coś tak niebezpiecznego może być tak mocno rozwijane, mam na myśli ten Generic Builder.
Witam!
Jeśli w GG wybierzesz generowanie softu z szablonu na jakikolwiek Sonoff Basic to gwarantuję że nie będzie tam nic ponadto do czego może być bezpieczne wykorzystany. Zmieniłem soft w kilku i są wykorzystywane zgodnie z ich przeznaczeniem. Sterują np. oświetleniem w lampkach nocnych. To że możesz sobie dodać jakieś dodatkowe opcje przy generowaniu softu jest możliwością z której korzystasz na własną odpowiedzialność.
Pozdrawiam
Zenon
Ckarol56

Bania wrote: Wed Jun 04, 2025 7:08 pm Tak jak koledzy wyżej napisali... To rozwiązanie jest tanie i szybkie, ale co za tym idzie brak zabezpieczeń... Nie lepiej kupić moduł ESP (pełno ich na aukcjach), podłączyć i spać spokojnie?

NIGDY NIE OSZCZĘDZAJ NA BEZPIECZEŃSTWIE!!

Może dla lepszego obrazu: jazda motocyklem bez kasku. Jest tanio? Jest! Jednak jeśli zdarzy się wypadek, to w większości przypadków, zdrowia ani życia już nie odkupisz...
Ale w czym jest tak technicznie problem?
Nie ma jakiejś separacji między ESP?
Nie bardzo rozumiem gdzie występuje ryzyko.
Ckarol56

robertklepacki94 wrote: Wed Jun 04, 2025 11:22 am
Ckarol56 wrote: Wed Jun 04, 2025 11:17 am Do czego potrzebuję? Brama garażowa - najważniejsze.
SBW-01/02, lub jak już tak bardzo chcesz po taniości to jakieś esp32 z przekaźnikiem krańcówką i zassilaczem.

A może być ten od Tuya?
https://allegro.pl/oferta/sterownik-mod ... 5053134095

189 za krańcówkę Supla to przesada, szukam alternatywy.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Skoro 189 zł i zapewnione BEZPIECZEŃSTWO ROZWIĄZANIA to dla Ciebie przesada, to proponuję sprzedać napęd do bramy. Jeszcze na tym zarobisz. Będziesz otwierał i zamykał ręcznie. Za darmo.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl

Return to “Pomoc”