Cześć, może ktoś polecić markizę na taras ?
Na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Sprzedawcy oferują markizę z czujnikiem wiatru, czy jest sens dopłacać, czy można to ogarnąć w Supli?
Są jakieś czujniki gotowe, czy tylko DIY?
Markiza tarasowa
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Markiza z czujnikiem wiatru to na 100% sterowanie radiowe więc problem ten sam co przy roletach. Tylko najzwyklejszy silnik przewodowy a resztę peryferii w postaci czujników wiatru, czujników wstrząsowych należy podpiąć pod wejścia sterownika z suplą. Jedynie przy markizie warto zainwestować w mądrzejszy silnik z awaryjnym ręcznym otwieraniem/zamykaniem.
Lokalny sprzedawca oferuje coś takiego https://markizy-opole.pl/sklep/markiza- ... chruby0507djalex wrote: Fri Jun 06, 2025 9:06 am Markiza z czujnikiem wiatru to na 100% sterowanie radiowe więc problem ten sam co przy roletach. Tylko najzwyklejszy silnik przewodowy a resztę peryferii w postaci czujników wiatru, czujników wstrząsowych należy podpiąć pod wejścia sterownika z suplą. Jedynie przy markizie warto zainwestować w mądrzejszy silnik z awaryjnym ręcznym otwieraniem/zamykaniem.
Problem w tym, że zwykły silnik nie posiada awaryjnego zwijania ręcznego.
Będę szukał dalej, dzięki
Ja mam chyba taką https://oknarolety.com/markiza-strong-495x300-bezowa markizę nad tarasem.
Bynajmniej tam kupowałem w 2021 roku. Steruje nią z Supli kanałem z funkcją rolety bo jeszcze nie było wtedy dedykowanej funkcji, ale już podobno jest
Ani razu nie użyłem awaryjnego zwijania. Akurat steruje nią przez DIY, ale każdy SRW do sterowania powinien się nadać.
Niebawem będę ją zdejmował i przenosił w inne miejsce, bo się małżonce zachciało rozbudowy domu, ale mogę z czystym sumieniem tą markizę polecić
Trzeba oczywiście do samej markizy dobrać "Silnik elektryczny z systemem awaryjnego otwierania NHK i wyłącznikiem".
Bynajmniej tam kupowałem w 2021 roku. Steruje nią z Supli kanałem z funkcją rolety bo jeszcze nie było wtedy dedykowanej funkcji, ale już podobno jest
Niebawem będę ją zdejmował i przenosił w inne miejsce, bo się małżonce zachciało rozbudowy domu, ale mogę z czystym sumieniem tą markizę polecić
Trzeba oczywiście do samej markizy dobrać "Silnik elektryczny z systemem awaryjnego otwierania NHK i wyłącznikiem".
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Markiza kasetowa Palladio firmy Selt i wszystko jasne - do tego modelu producent przewidział tylko silniki Somfy sterowane radiowo aczkolwiek można spróbować zapytać czy jak na siłę się będzie chciało to zamontują inny napędlukasz06 wrote: Fri Jun 06, 2025 11:18 amLokalny sprzedawca oferuje coś takiego https://markizy-opole.pl/sklep/markiza- ... chruby0507djalex wrote: Fri Jun 06, 2025 9:06 am Markiza z czujnikiem wiatru to na 100% sterowanie radiowe więc problem ten sam co przy roletach. Tylko najzwyklejszy silnik przewodowy a resztę peryferii w postaci czujników wiatru, czujników wstrząsowych należy podpiąć pod wejścia sterownika z suplą. Jedynie przy markizie warto zainwestować w mądrzejszy silnik z awaryjnym ręcznym otwieraniem/zamykaniem.
Problem w tym, że zwykły silnik nie posiada awaryjnego zwijania ręcznego.
Będę szukał dalej, dzięki
-
kris.sg
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 1 time
Ja u siebie tak to rozwiązałem, kupiłem markizę z Leroy Merlin - Nori z napędem.
W markizie był silnik sterowany radiowo z 2 pilotami w zestawie, rozebrałem markizę dostałem się bezpośrednio do silnika, wymontowałem elektronikę sterującą i wyciągnąłem kable z silnika bezpośrednio na zewnątrz. Do sterowania wykorzystałem sterownik roletowy własnej konstrukcji, zamelowski srw-01 czy srw-02m też by się nadał. użytkuję już rok bez żadnych problemów.
W markizie był silnik sterowany radiowo z 2 pilotami w zestawie, rozebrałem markizę dostałem się bezpośrednio do silnika, wymontowałem elektronikę sterującą i wyciągnąłem kable z silnika bezpośrednio na zewnątrz. Do sterowania wykorzystałem sterownik roletowy własnej konstrukcji, zamelowski srw-01 czy srw-02m też by się nadał. użytkuję już rok bez żadnych problemów.
■Rpi4(m.2) Supla Cloud, Scripts ■Rpi3(sd) SD: 6x MI ATC, 1x W.S.
ROLETY_V3 x12 ■SWITCH_DUAL x4 ■GATE_MODULE_V3 x1 ■SOCKET_SSR x1 ■SMOKE_MODULE x1
SONOFF_TOUCH x4 ■YUNSCHAN x1 ■STAITCASE_DIMMER x1 ■MEW-01 x2 ■mROW-02 x1 ■LEW-01 x1
POW_R2 x2 ■SP111 x3
ROLETY_V3 x12 ■SWITCH_DUAL x4 ■GATE_MODULE_V3 x1 ■SOCKET_SSR x1 ■SMOKE_MODULE x1
SONOFF_TOUCH x4 ■YUNSCHAN x1 ■STAITCASE_DIMMER x1 ■MEW-01 x2 ■mROW-02 x1 ■LEW-01 x1
POW_R2 x2 ■SP111 x3