Markiza tarasowa

lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Cześć, może ktoś polecić markizę na taras ?
Na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Sprzedawcy oferują markizę z czujnikiem wiatru, czy jest sens dopłacać, czy można to ogarnąć w Supli?
Są jakieś czujniki gotowe, czy tylko DIY?
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Markiza z czujnikiem wiatru to na 100% sterowanie radiowe więc problem ten sam co przy roletach. Tylko najzwyklejszy silnik przewodowy a resztę peryferii w postaci czujników wiatru, czujników wstrząsowych należy podpiąć pod wejścia sterownika z suplą. Jedynie przy markizie warto zainwestować w mądrzejszy silnik z awaryjnym ręcznym otwieraniem/zamykaniem.
lukasz06

djalex wrote: Fri Jun 06, 2025 9:06 am Markiza z czujnikiem wiatru to na 100% sterowanie radiowe więc problem ten sam co przy roletach. Tylko najzwyklejszy silnik przewodowy a resztę peryferii w postaci czujników wiatru, czujników wstrząsowych należy podpiąć pod wejścia sterownika z suplą. Jedynie przy markizie warto zainwestować w mądrzejszy silnik z awaryjnym ręcznym otwieraniem/zamykaniem.
Lokalny sprzedawca oferuje coś takiego https://markizy-opole.pl/sklep/markiza- ... chruby0507
Problem w tym, że zwykły silnik nie posiada awaryjnego zwijania ręcznego.
Będę szukał dalej, dzięki
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Ja mam chyba taką https://oknarolety.com/markiza-strong-495x300-bezowa markizę nad tarasem.
Bynajmniej tam kupowałem w 2021 roku. Steruje nią z Supli kanałem z funkcją rolety bo jeszcze nie było wtedy dedykowanej funkcji, ale już podobno jest ;) Ani razu nie użyłem awaryjnego zwijania. Akurat steruje nią przez DIY, ale każdy SRW do sterowania powinien się nadać.
Niebawem będę ją zdejmował i przenosił w inne miejsce, bo się małżonce zachciało rozbudowy domu, ale mogę z czystym sumieniem tą markizę polecić 8-)
Trzeba oczywiście do samej markizy dobrać "Silnik elektryczny z systemem awaryjnego otwierania NHK i wyłącznikiem".
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

lukasz06 wrote: Fri Jun 06, 2025 11:18 am
djalex wrote: Fri Jun 06, 2025 9:06 am Markiza z czujnikiem wiatru to na 100% sterowanie radiowe więc problem ten sam co przy roletach. Tylko najzwyklejszy silnik przewodowy a resztę peryferii w postaci czujników wiatru, czujników wstrząsowych należy podpiąć pod wejścia sterownika z suplą. Jedynie przy markizie warto zainwestować w mądrzejszy silnik z awaryjnym ręcznym otwieraniem/zamykaniem.
Lokalny sprzedawca oferuje coś takiego https://markizy-opole.pl/sklep/markiza- ... chruby0507
Problem w tym, że zwykły silnik nie posiada awaryjnego zwijania ręcznego.
Będę szukał dalej, dzięki
Markiza kasetowa Palladio firmy Selt i wszystko jasne - do tego modelu producent przewidział tylko silniki Somfy sterowane radiowo aczkolwiek można spróbować zapytać czy jak na siłę się będzie chciało to zamontują inny napęd
kris.sg
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Ja u siebie tak to rozwiązałem, kupiłem markizę z Leroy Merlin - Nori z napędem.
W markizie był silnik sterowany radiowo z 2 pilotami w zestawie, rozebrałem markizę dostałem się bezpośrednio do silnika, wymontowałem elektronikę sterującą i wyciągnąłem kable z silnika bezpośrednio na zewnątrz. Do sterowania wykorzystałem sterownik roletowy własnej konstrukcji, zamelowski srw-01 czy srw-02m też by się nadał. użytkuję już rok bez żadnych problemów.
■Rpi4(m.2) Supla Cloud, Scripts ■Rpi3(sd) SD: 6x MI ATC, 1x W.S.
ROLETY_V3 x12 ■SWITCH_DUAL x4 ■GATE_MODULE_V3 x1 ■SOCKET_SSR x1 ■SMOKE_MODULE x1
SONOFF_TOUCH x4 ■YUNSCHAN x1 ■STAITCASE_DIMMER x1 ■MEW-01 x2 ■mROW-02 x1 ■LEW-01 x1
POW_R2 x2 ■SP111 x3
lukasz06

Dziękuję za opinie i podpowiedzi, temat jeszcze do przemyślenia.
Zobaczę jeszcze u innych sprzedawców,

Return to “Ogólna dyskusja”