Sonoff BASIC R4 konfiguracja

Ckarol56

robertklepacki94 wrote: Sat Jun 07, 2025 8:50 am @Ckarol56 chyba naprawdę szkoda czasu żeby kogokolwiek przekonywać nad sensem znaku CE na chińskich modułach, naprawdę nie warto :D znak może być nawet identyczny ale to dalej jest tylko znak który chińczyk wygrawerował na obudowie a nie znak który jest potwierdzony badaniami itd.
Wiadomo że nadrukować można i to robią, tutaj po prostu kolega twierdził że po znaczku rozpoznaje - ciekaw byłem jakie ma zdolności że to widzi :)
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Ckarol56 wrote: Sat Jun 07, 2025 8:55 am
robertklepacki94 wrote: Sat Jun 07, 2025 8:50 am @Ckarol56 chyba naprawdę szkoda czasu żeby kogokolwiek przekonywać nad sensem znaku CE na chińskich modułach, naprawdę nie warto :D znak może być nawet identyczny ale to dalej jest tylko znak który chińczyk wygrawerował na obudowie a nie znak który jest potwierdzony badaniami itd.
Wiadomo że nadrukować można i to robią, tutaj po prostu kolega twierdził że po znaczku rozpoznaje - ciekaw byłem jakie ma zdolności że to widzi :)
W tym drugim zwróć uwagę na literę E. A dokładnie środkową kreseczkę. Jeśli dochodzi do końca (jest na równo z całym znakiem to nie jest znak CE (Conformité Européenne), tylko może być cokolwiek (nawet nie China Export).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Tu jest Polska firma więc deklarację CE na pewno dali, bo inaczej by tego nie sprzedawali.

Natomiast nawet zmiana oprogramowania, bez ingerencji w elektronikę, już powoduje że deklaracja producenta nie ma znaczenia. Jeśli ktoś sprzedaje ze zmienionym softem, to sam musi wystawić taką deklarację i przejąć na siebie odpowiedzialność gwarancyjną itp.

Natomiast dość powszechną praktyką jest, że deklaracje CE są wydawane na urządzenia, które norm nie spełniają. Wiele bardzo popularnych urządzeń po prostu nie przechodzi badań, które je dyskwalifikują pod kątem CE.

Także wszelkie przeróbki, DIY to tematy dla hobbystów, którzy robią coś dla siebie.
Wszelki handel takimi rzeczami jest mocno wątpliwy od kątem prawnym.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

No to ja trochę przewrotnie potraktuję temat!
Sonoff Basic u wielu forumowiczów wywołuje wręcz alergię.
Czy słusznie? Słusznie dlatego, że znaczna część "racjonalizatorów-modernizatorów" przerobiła ten moduł "na rympał". Co więcej, cena nęci!
Natomiast - moim zdaniem - moduł ten jest (może był) od kilku dobrych lat nierozłącznie kojarzony z "Suplą" i wzajemnie się one "reklamowały" i dodawały "pędu".
Jeżeli potrafisz przerobić go na 5V i trwale to na nim oznaczysz (!)(dla potomnych), to twierdzę, że spokojnie możesz go używać do pomiaru temperatury, otwierania bram (łącznie z krańcówkami), podłączenia innych peryferiów i będzie Ci służył dobrze do czasu jakiejś awarii (jak każdy inny moduł), albo do końca świata :lol: .
Najważniejsze w tym jest to, czy masz świadomość, co i jak robisz. ...nawet bez "CE"
W tzw. międzyczasie wróciłem się do pierwszych Twoich postów w tym temacie i raczej dość późno i bez "entuzjazmu" wspomniałeś o przeróbce na "5V".... (?).
:) :) :)
Sobota, więc post na "luzie". ;)
suffeks

kupiłem r4 0V ktoś przerobił że jest NC

tzn jak włączam ON w supli to rozłącza zwore, da się to odwrócić softem czy ktoś źle przerobił sprzęt fizycznie?

komu jest potrzebne NC
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

suffeks wrote: Tue Sep 30, 2025 1:48 pm kupiłem r4 0V ktoś przerobił że jest NC

tzn jak włączam ON w supli to rozłącza zwore, da się to odwrócić softem czy ktoś źle przerobił sprzęt fizycznie?

komu jest potrzebne NC
Ja bym się zwrócił do sprzedawcy, nie wiadomo co tam jest przerobione i co jest wgrane.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
malarz
Been thanked: 2 times

robertklepacki94 wrote: Tue Sep 30, 2025 1:57 pm
suffeks wrote: Tue Sep 30, 2025 1:48 pm kupiłem r4 0V ktoś przerobił że jest NC

komu jest potrzebne NC
Ja bym się zwrócił do sprzedawcy, nie wiadomo co tam jest przerobione i co jest wgrane.
Skoro jest przerabiane to lepiej zwrócić sprzedawcy a nie się zwrócić do sprzedawcy :-) To raczej nie jest bezpieczny sprzęt.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

malarz wrote: Tue Sep 30, 2025 4:19 pm Skoro jest przerabiane to lepiej zwrócić sprzedawcy a nie się zwrócić do sprzedawcy :-) To raczej nie jest bezpieczny sprzęt.
Co prawda nie wiem co tam ma kolega ale dlaczego miałbym nie byc bezpieczny. Może przeróbka polega jedynie na softwareowej zmianie sterowania hi/lo. Jeżeli jest używane do sterownia 230v bez ingerencji mechanicznej to ja bym uznal za bezpieczne
YoMan
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

YoMan wrote: Wed Oct 01, 2025 8:13 am
malarz wrote: Tue Sep 30, 2025 4:19 pm Skoro jest przerabiane to lepiej zwrócić sprzedawcy a nie się zwrócić do sprzedawcy :-) To raczej nie jest bezpieczny sprzęt.
Co prawda nie wiem co tam ma kolega ale dlaczego miałbym nie byc bezpieczny. Może przeróbka polega jedynie na softwareowej zmianie sterowania hi/lo. Jeżeli jest używane do sterownia 230v bez ingerencji mechanicznej to ja bym uznal za bezpieczne
Ja tam wyczytałem, że ma przerobiony na zero napięciowy. Ale stary jestem i ślepy i już mało co dociera, więc może i masz rację...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Zibi_007 wrote: Wed Oct 01, 2025 10:42 am Ja tam wyczytałem, że ma przerobiony na zero napięciowy. Ale stary jestem i ślepy i już mało co dociera, więc może i masz rację...
Taaa.... stary od razu .... ;)
ja po prostu tak odczytałem skrót NC
YoMan

Return to “Pomoc”