Aktualizacje oprogramowania [bramka Zigbee]

RomanG

Przed chwilką zaktualizowałem bramkę ESP32 C6WROOM-1-N8 softem Z2S_Gateway.ino.8MB.OTA.logs(0.8.24 (2025-06-08) i bramka "umarła" :o
Poprzednie aktualizacje przebiegły bez problemu. Fakt, że "merget" był już dość "stary" i od kwietnia tylko aktualizowałem. Czy to tylko u mnie taki problem?
edit;
W cloud-zie informacja "konflikt", "rozłaczony" i "po wejściu" na bramkę brak jakichkolwiek urządzeń.
Zibi_007

RomanG wrote: Tue Jun 10, 2025 8:52 am Przed chwilką zaktualizowałem bramkę ESP32 C6WROOM-1-N8 softem Z2S_Gateway.ino.8MB.OTA.logs(0.8.24 (2025-06-08) i bramka "umarła" :o
Poprzednie aktualizacje przebiegły bez problemu. Fakt, że "merget" był już dość "stary" i od kwietnia tylko aktualizowałem. Czy to tylko u mnie taki problem?
edit;
W cloud-zie informacja "konflikt", "rozłaczony" i "po wejściu" na bramkę brak jakichkolwiek urządzeń.
Doszedł IAS ZONE NOTIFICATIONS, odszedł dodatkowy termometr, to mogło się posypać. Sprawdź z poziomu konfiguracji bramki urządzenia (wyświetl listę urządzeń). Zobaczysz co powoduje konflikt. Tam też można usunąć urządzenia, które go powodują.
Wiesz, że Supla współpracuje z urządzeniami Zigbee? Więcej szczegółów tutaj: https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127

Nec Hercules contra plures!
RomanG

Była to bramka "raczej" testowa :) , więc wgrałem aktualny "merget" i na nim też miałem problemy już tu opisywane; pilot czteroprzyciskowy sparował się niekompletnie. Brakowało kanałów. Wróciłem do softu chyba z połowy maja i tu nie było problemu. Ponownie wgrałem aktualny "merget" (nie aktualizacja) i dodałem kilka urządzeń. Zauważyłem dziwną sytuację; po każdym parowaniu (chyba restart bramki) w cloud-zie nie było żadnego urządzenia - po chwili pojawiały się te dodane. Wcześniej nie zauważyłem takiego faktu.
Muszę przyznać, że robiłem to w pośpiechu, dlatego mogłem coś przeoczyć. Teraz jestem poza domem - dopiero w czwartek usiądę do tego.
Edit; dodam jeszcze, że zauważyłem to samo, co Ty opisywałeś, że bramka "nie wstaje", jeżeli jest podłączona do portu USB. Na zwykłej ładowarce bramka uruchomiła się normalnie.
Zibi_007

RomanG wrote: Tue Jun 10, 2025 2:30 pm Była to bramka "raczej" testowa :) , więc wgrałem aktualny "merget" i na nim też miałem problemy już tu opisywane; pilot czteroprzyciskowy sparował się niekompletnie. Brakowało kanałów. Wróciłem do softu chyba z połowy maja i tu nie było problemu. Ponownie wgrałem aktualny "merget" (nie aktualizacja) i dodałem kilka urządzeń. Zauważyłem dziwną sytuację; po każdym parowaniu (chyba restart bramki) w cloud-zie nie było żadnego urządzenia - po chwili pojawiały się te dodane. Wcześniej nie zauważyłem takiego faktu.
Muszę przyznać, że robiłem to w pośpiechu, dlatego mogłem coś przeoczyć. Teraz jestem poza domem - dopiero w czwartek usiądę do tego.
Edit; dodam jeszcze, że zauważyłem to samo, co Ty opisywałeś, że bramka "nie wstaje", jeżeli jest podłączona do portu USB. Na zwykłej ładowarce bramka uruchomiła się normalnie.
Z tym pilotem czterokanałowym też nie jesteś pierwszy. Walczyliśmy już z tym problemem. Czytaj od tego viewtopic.php?p=207152#p207152 miejsca.

Jeśli z jakiś powodów musisz mieć zasilanie po USB z komputera, to otwórz port bramki (np. dowolnym skanerem). Stanie się cud i bramka ruszy normalnie ;-)

@vajera - trzeba się chyba jednak będzie przyjrzeć tym problemom (brak możliwości aktualizacji (strony /update), brak niektórych kanałów przy parowaniu, blokowanie się bramki na porcie USB, "lagowanie" bramki po dłuższym czasie użytkowania)...
Wiesz, że Supla współpracuje z urządzeniami Zigbee? Więcej szczegółów tutaj: https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127

RomanG

Zbyszku, o perypetiach z pilotem czytałem i gdyby to przytrafiło się tylko mnie, to walczyłbym do skutku i nie zawracał głowy.
Tę bramkę traktuję jako testową i dlatego niespecjalnie nad nią się lituję. Być może to też jest jakaś przyczyna. Może takie haotyczne traktowanie bramki jest nieodpowiednie, ale w przypadku testów może coś więcej wyjaśnić. I tak do tego podchodzę. :)
vajera

Zibi_007 wrote: Tue Jun 10, 2025 3:17 pm @vajera - trzeba się chyba jednak będzie przyjrzeć tym problemom (brak możliwości aktualizacji (strony /update), brak niektórych kanałów przy parowaniu, blokowanie się bramki na porcie USB, "lagowanie" bramki po dłuższym czasie użytkowania)...
Dla mnie bezcennym źródłem informacji będą logi z takiego "trudnego" parowania urządzeń. Ten brak /update to w całości moja "wina" - parę razy zapomniałem go odkomentować.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
Zibi_007

vajera wrote: Tue Jun 10, 2025 4:43 pm
Zibi_007 wrote: Tue Jun 10, 2025 3:17 pm @vajera - trzeba się chyba jednak będzie przyjrzeć tym problemom (brak możliwości aktualizacji (strony /update), brak niektórych kanałów przy parowaniu, blokowanie się bramki na porcie USB, "lagowanie" bramki po dłuższym czasie użytkowania)...
Dla mnie bezcennym źródłem informacji będą logi z takiego "trudnego" parowania urządzeń. Ten brak /update to w całości moja "wina" - parę razy zapomniałem go odkomentować.
OK. W nocy wgram nowy soft, wykopię z pudeł jakiś niesparowany pilot 4CH i spróbuję powtórzyć sytuację, o której piszą Koledzy. Zbiorę logi i prześlę. Jeśli wcześniej zrobi to @RomanG, będziesz miał dwa źródła. Może uda się coś wywnioskować...

RomanG

Postaram się o te logi, ale jestem poza domem, więc chyba czwartek jest najbardziej realny.
Zibi_007

vajera wrote: Tue Jun 10, 2025 4:43 pm
Trochę się nakopałem, ale znalazłem wszystko, co potrzeba.
Wersja softu 0.8.24 (2025-06-08) - merged 8MB OTA LOGS. Bramka podłączona pod USB po wgraniu softu nie wstała. Po otwarciu portu ożyła, nawet reset nie był potrzebny. Coś ją ewidentnie blokuje przy bootowaniu. Bramka w trybie parowania, więc do dzieła. Przycisk 4CH parowany przez dłuższe przytrzymanie klawisza nr 3. Poszło nawet szybko i prawie się udało. Prawie, bo dodało się 11 kanałów z 12. Nie dodał się czwarty klawisz, opisany zwykle jako BUTTON #4 HELD. W załączniki logi z parowania oraz użycie tego "niedodanego" klawisza. Załączam też widok z konfiguracji, gdzie widać wszystkie dodane kanały. Kolejne parowania nie poprawiają sytuacji, dalej brakuje jednego kanału.

Edit: Soft wgrany ponownie. Wcześniej "Erase". Sytuacja identyczna. Brakuje jednego kanału. Załączam logi, bo już zgłupiałem i nie wiem czy poprzednio naciskałem długo klawisz 3 czy 4. Teraz na 100% był to czwarty, więc proszę analizuj ten drugi plik (Log2.zip).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

vajera

Zibi_007 wrote: Tue Jun 10, 2025 10:50 pm Trochę się nakopałem, ale znalazłem wszystko, co potrzeba.
Wersja softu 0.8.24 (2025-06-08) - merged 8MB OTA LOGS. Bramka podłączona pod USB po wgraniu softu nie wstała. Po otwarciu portu ożyła, nawet reset nie był potrzebny. Coś ją ewidentnie blokuje przy bootowaniu. Bramka w trybie parowania, więc do dzieła. Przycisk 4CH parowany przez dłuższe przytrzymanie klawisza nr 3. Poszło nawet szybko i prawie się udało. Prawie, bo dodało się 11 kanałów z 12. Nie dodał się czwarty klawisz, opisany zwykle jako BUTTON #4 HELD. W załączniki logi z parowania oraz użycie tego "niedodanego" klawisza. Załączam też widok z konfiguracji, gdzie widać wszystkie dodane kanały. Kolejne parowania nie poprawiają sytuacji, dalej brakuje jednego kanału.

Edit: Soft wgrany ponownie. Wcześniej "Erase". Sytuacja identyczna. Brakuje jednego kanału. Załączam logi, bo już zgłupiałem i nie wiem czy poprzednio naciskałem długo klawisz 3 czy 4. Teraz na 100% był to czwarty, więc proszę analizuj ten drugi plik (Log2.zip).
@Zibi_007 Nie wiem, co ja bym bez Ciebie zrobił, ale wiem na 100%, że rozwój bramki bez Twojego wsparcia nie byłby możliwy :!:

Przechodząc do konkretów - w Twoich logach widać ewidentnie, że proces parowania przebiega bez błędów, podobnie binding poszczególnych klastrów. Następnie bramka zaczyna generować kanały Supla - po wygenerowaniu każdego kolejnego zapisuje tabelę w LittleFS i przechodzi do następnego. W przypadku prostych urządzeń ten proces trwa zwykle krótko, po czym następuje restart bramki. Natomiast w przypadku urządzeń mających kilka endpointów, gdzie liczba kanałów robi się spora, ta operacja może trwać dłużej.

W logach widać, jak tuż przed dodaniem ostatniego przycisku pojawia się komunikat o stanie baterii - bramka od jakiegoś czasu zapisuje ten stan w tabeli urządzeń, a tutaj próba zapisu nakłada się na zapis kanału, LittleFS robi core panic i ten ostatni kanał się nie zapisuje. :-(

Nie mogę wykluczyć, że podobny mechanizm odpowiada za inne błędy związane z parowaniem - brak wszystkich kanałów, wydłużony proces parowania itd. - ryzyko takich błędów będzie rosło wraz z liczbą urządzeń wcześniej dodanych do bramki.

Wersja 0.8.26-11/06/2025 wprowadza próbę rozwiązania tego problemu poprzez wyłączenie przetwarzania komunikatów Zigbee zaraz po rozpoczęciu procesu parowania nowego urządzenia. Oznacza to, że w trakcie parowania wszystkie raportowane dane z czujników NIE zostaną przetworzone i przesłane do Supla.

Mam gorącą prośbę do wszystkich chętnych o przetestowanie tego rozwiązania i próbę odpowiedzi na poniższe pytania:
  1. Czy rozwiązuje to problem braku kanałów przy np. przyciskach 3-4 klawiszowych?
  2. Czy skraca to proces dodawania nowych urządzeń do bramki, tam gdzie wcześniej obserwowany był długi czas parowania?
  3. Czy ktoś zaobserwował jakieś nowe błędy wprowadzone przez to rozwiązanie?
Jeżeli ten pomysł okaże się skuteczny, to będzie się można zastanowić, czy nie zostawić raportowania w czasie parowania dla wybranych funkcji, np. dla stanu kontaktronów.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127

Return to “Bramka ZigBee”