Cześć wszystkim. Mam taki temat, w puszcze z włącznikiem do lampy nie mam N. Poniżej tej puszki mam gniazdko.
Pomyślałem sobie że dociągnę zasilanie z gniazdka do puszki z włącznikiem lampy i tak zasile mROW.
Jednak sa to dwa oddzielne obwody i podłączone do dwóch osobnych różnicówek.
Czyli zasilanie mROW było by z różnicówki nr1 i faza do żarówki również z różnicówki nr1.
Przewód neutralny do żarówki pochodził by z obwodu zabezpieczonego różnicówka nr2.
Czy takie połączenie bedzie działać?
Wydaje mi się że nie, ale proszę o wasza opinie.
mROW-02 podłączenie
-
Ojciec
Wielkie dzieki za tą informację.klew wrote: Wed Jun 11, 2025 8:04 pm Na ROW-01 to powinno działać, bo tam jest styk beznapięciowy i możesz nim dać fazę z oryginalnego obwodu lampy
Podłączenie musiało by wyglądać tak jak na pizizszym schemacie ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Ojciec
Dzięki za podpowiedź robertklepacki94
Czyli powinno być to tak podłączone
Czyli powinno być to tak podłączone
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Ojciec
Zanim zaczniesz kuć ściany, to rozważ opcję zasilenia tego obwodu z jednego źródła zasilania (z tego samego zabezpieczenia przeciwporażeniowego - RDC). Możesz "wziąć" "N-kę" z puszki, z której odchodzi ta "N-ka" do lampy.
Ogólnie przepisy wymagają
przed przystąpieniem do prac przy urządzeniach elektrycznych sprawdzenia i zabezpieczenia stanu beznapięciowego, ale nie znam elektryka, który "wyłączając bezpiecznik" i widząc, że lampa się wyłączyła, kontroluje obecność napięcia.
Czysta teoria, ale do praktyki całkiem blisko.
Jeżeli jednak nadal będziesz chciał to zrobić według powyższej propozycji, to trwale oznacz, że w tej puszce z "ROW-em" będzie "podwójne zasilanie".
Gdzieś już pisałem; "u Ciebie nie musi się nic zdarzyć, ale na pewno może"!
Ogólnie przepisy wymagają
Czysta teoria, ale do praktyki całkiem blisko.
Jeżeli jednak nadal będziesz chciał to zrobić według powyższej propozycji, to trwale oznacz, że w tej puszce z "ROW-em" będzie "podwójne zasilanie".
Gdzieś już pisałem; "u Ciebie nie musi się nic zdarzyć, ale na pewno może"!
-
Ojciec
RomanG dzięki za uwagi.
Niestety dom ma 25lat, nie ja go budowałem i nie znam rozmieszczenia puszek elektrycznych. Starałem się znaleźć puszkę nad włącznikami do lampy ostukująć ścianę śrubokrętem ale niestety nie znalazłem, więc ciężko mi będzie znaleźć puszkę zasilającą lampę żeby z niej wziąśc N tak aby wszystko było na jednym obwodzie.
Zostaje mi kombinowanie z dwoma zasilaniami
Niestety dom ma 25lat, nie ja go budowałem i nie znam rozmieszczenia puszek elektrycznych. Starałem się znaleźć puszkę nad włącznikami do lampy ostukująć ścianę śrubokrętem ale niestety nie znalazłem, więc ciężko mi będzie znaleźć puszkę zasilającą lampę żeby z niej wziąśc N tak aby wszystko było na jednym obwodzie.
Zostaje mi kombinowanie z dwoma zasilaniami