Pomożesz w trenowaniu sztucznej inteligencji ?

klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

uchnast.michal wrote: Wed May 14, 2025 7:14 am Oj @klew, brak odczytu a brak wskazania ostatniego prawidłowego to subtelna różnica. Miałem na myśli to, że licznik pokazuje 0 tylko dlatego, że ostatni odczyt był błędny. Z czego to wynika, czy to celowe?
W Supli "0" w licznikach jest traktowane jako brak odczytu, a nie jako 0.
Jest to celowe, bo na kanałach IC i EM, przesłanie "brak odczytu" pozwala potem na zrobienie aproksymacji zużycia (tzn. przyrost jest rozkładany równomiernie od czasu ostatniego poprawnego odczytu do tego nowego.
Gdybyśmy przesyłali tam ostatnią znaną wartość, to to automatyczne rozkładanie by nie działało.
Taki design.
Inne podejście wymaga przeprojektowania całego kanału i dodania czegoś nowego z lepszą logiką
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
uchnast.michal
Has thanked: 7 times

Dziękuję.
Duch__
Been thanked: 6 times

Może dało by się wprowadzić powiadomienie że ostatnie np. 10 odczytów jest nieskuteczne / błędne? Chyba córa przestawiła mi kamerę, poprawiłem ją, a supła naliczyła mi zużycie na poziomie 8m3 dziennie. To jest błędne.
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

Duch__ wrote: Sun May 25, 2025 7:40 pm Może dało by się wprowadzić powiadomienie że ostatnie np. 10 odczytów jest nieskuteczne / błędne? Chyba córa przestawiła mi kamerę, poprawiłem ją, a supła naliczyła mi zużycie na poziomie 8m3 dziennie. To jest błędne.
Może nawet i fajna opcja jakby każdy mógł to też samemu konfigurować. Przydałaby się też opcja akceptacji odczytu z poziomu apki aby nie trzeba było logować się do chmury i tak samo z poziomu apki wymuszenie zrobienia zdjęcia :)
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
Juszczaczek1
Been thanked: 2 times

Planowane jest w przyszłości zmniejszenie przerwy między odczytami z godziny na dowolny czas?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

To zależy od kosztów przetwarzania.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
SOYER
Been thanked: 2 times

Od jakiegoś czasu znowu mi nie czyta, ale nie chce mi się znowu z tym walczyć.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
https://youtube.com/@tomaszhamer8134?si=_J1cT_QWsXxgt1Fm
https://kryry01.aqi.eco/pl
https://app.weathercloud.net/d4311785603
https://github.com/Soyer79
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

SOYER wrote: Tue May 27, 2025 2:47 pm Od jakiegoś czasu znowu mi nie czyta, ale nie chce mi się znowu z tym walczyć.
Nie wiem co masz podłączone pod to bo ja pod wodę ogrodowa i dlatego szkoda że w apce nie można wymusić zrobienia zdjęcia bo zawsze na koniec podlewania sprawdzam co pokazuje licznik i jak są takie przekłamania to puszczam tak aby cyfra była widoczna. Tutaj może pomogłoby zatwierdzenie tego wskazania
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
Duch__
Been thanked: 6 times

Uważam że to my jesteśmy testerami i to my powinniśmy móc zatwierdzić lub skorygować każdy wynik. Nie uczył by się ten AI wtedy szybciej?
uchnast.michal
Has thanked: 7 times

Offtop.
Czy ktoś z Was rozwiązał problem całkowitego zużycia w HA? Przy błędnych odczytach, wartość licznika zmienia się na 0. Gdy ponownie odczyt jest prawidłowy, w zakładce Energia wartości się sumują. Obecnie mam miliony litrów:( Da się to jakoś rozwiązać by wartości 0 były pomijane?

Return to “Ogólna dyskusja”