Osuplowanie Markizy Tarasowej

Jaccy1

Witam. Mam markizę https://www.leroymerlin.pl/produkty/mar ... 52802.html. Dokupiłem dodatkowy pilot aby podłączyć do przycisków pilota przekaźniki. Są tylko 3 przyciski: Zwiń, Rozwiń i Stop.Do wemosa wgrałem sterowanie rolet. Przekaźniki od Zwiń i Rozwiń działają a od Stop nie. Animacja od Markiza Tarasowa super wyświetla. Dwa perwsze w cloud zapisane jako markiza tarasowa,a ten od Stop odzielnie. W sumie to by wystarczyło,ale... Może ktoś podpowie jak zrobić aby w apce dzialał Stop?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

To wymaga odpowiedniego softu na urządzeniu.
W supladevice jest wsparcie dla 3 przekaźnikowych "rolet", i chyba to w GG było używane, ale pewności nie mam
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Jaccy1

Mnie zmyliło to, że w granym Cui jest wybór 3 przycisków i jest tam też przycisk Stop. Mogę zrobić to na trzech przyciskach bez rolety, ale nie będzie tego bajeru z animacją :D
klew

Jaccy1 wrote: Thu Jun 12, 2025 12:56 pm Mnie zmyliło to, że w granym Cui jest wybór 3 przycisków i jest tam też przycisk Stop. Mogę zrobić to na trzech przyciskach bez rolety, ale nie będzie tego bajeru z animacją :D
Hm, to może w GG był rzeczywiście tylko wariant 3 przycisków, a nie sterowanie 3 przekaźnikami.

W SuplaDevice jest klasa:
https://github.com/SUPLA/supla-device/b ... _shutter.h

i ona pozwala na sterowanie 3 przekaźnikami (góra, dół, stop) - tylko ona zakłada, że wszystkimi przekaźnikami steruję się impulsami - czyli: impuls na gpio w "dół" -> zamykanie rolety, itd.
Jaccy1

W moich roletach są 2 przekaźniki i 2 przyciski i to śmiga otwarcie, zamknięcie i stop w każdej chwili jak dotknę przycisk w apce. W markizie podłączyłem 3 przekaźniki i 3 przyciski. Przycisk stop nic nie uruchamia. szkoda że nie działa.
klew

Jaccy1 wrote: Thu Jun 12, 2025 2:11 pm W moich roletach są 2 przekaźniki i 2 przyciski i to śmiga otwarcie, zamknięcie i stop w każdej chwili jak dotknę przycisk w apce. W markizie podłączyłem 3 przekaźniki i 3 przyciski. Przycisk stop nic nie uruchamia. szkoda że nie działa.
Kwestia softu :P :lol:
Jaccy1

Kwestia softu :P :lol:
[/quote]

Trudno będzie się otwierało do końca ;) Będę dalej walczył :D
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

Może to kwestia właściwego pospinania samych przekaźników.
Jaccy1

zzrr wrote: Fri Jun 13, 2025 9:45 am Może to kwestia właściwego pospinania samych przekaźników.
Próbowałem różnie, Działają tylko przyciski otwórz zamknij.
Mam pytanie do czego jest ten zaznaczony przycisk?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Jaccy1

Markiza Działa w Supli :D . Przyciski Zwiń, Rozwiń i Stop działają jak chciałem. Home Assistant nie widzi Markizy z Supli. Jak w Supli Cloud zmienie funkcje na Rolety, to w HA w urządzeniach pojawja się roleta. Dla mnie funkcja roleta i markiza, to na tej samej zasadzie działają. Chyba że się myle. Może można by było porawić jak jest w Roletach?

Return to “Pomoc”