klew wrote: Sat Jun 14, 2025 10:28 am
artek38 wrote: Sat Jun 14, 2025 10:18 am
Czy coś w tym temacie udało się ustalić?
U mnie w zasadzie podobna sytuacja.
17 urządzeń SRW do sterowania roletami.
Po utracie sygnału nie chce się połączyć wcale.
Konieczny reset routera.
Po WIFI tylko podłączone suple, nic innego, po LANIE podłączonych dodatkowych 15 urządzeń.
99% takich przypadków to problem po stronie routera.
zacząłem wątpić, że to router po ostatnich eksperymentach...
Jak wygląda sieć:
mam 36 urządzeń w domu, rozbiłem to na dwa identyczne routery TP Link Archer a6 , tj. jeden robi za faktyczny router - ten na parterze, podpięty do terminala ONT , a drugi - ten na piętrze po skrętce do tego pierwszego i też robi za router - wcześniej to było AP i efekt był ten sam.
Jest osobna podsieć i DHCP z tego drugiego routera, osobna sieć wifi o innej nazwie niż na tym pierwszym i do tego drugiego mam podpięte 4 rolety, 2 kamery i 3 ESP, i co się dzieje? po każdym zaniku zasilania lub Internetu któraś roleta się nie łączy z Suplą lub z Wifi, nie ma jak stwierdzić, no chyba, że po miganiu diody można?
na tym drugim routerze jest do obsłużenia całe 9 urządzeń.
Po odłączeniu zasilania w domu np. na czas burzy potem jest festiwal przełączania zabezpieczeń router/rolety żeby za którymś razem się połączyły wszystkie albo jedna z nich nadal się nie łączy, niekoniecznie ta sama.
Zasięg jest około -70 RSSI, 58% siły na nich wszystkich. wiem, mogło by być lepiej, ale SBW z garażu łączy się na -90 RSSI i 18% siły i takich problemów nie ma.
I to też nie jest tak, że podłączyłem nagle ponad 30 urządzeń i zaczął się kabaret, jak były same rolety to też sytuacja występowała.
Jak będę miał wenę to zamienię sterowniki miescjami
Na teraz jest pytanie: jak rozróżnić z czym sterownik ma problem, bez przechodzenia w tryb konfiguracyjny?
bo do niego też się nie dobije, sterownik udaje martwego, zero reakcji w przeciwieństwie do przypadku gdy nie ma połączenia z Suplą przez brak internetu, ale jest z siecią Wifi, wtedy sterowanie z przycisków działa.
Czy w takim razie jest prawdą stwierdzenie: jak nie ma połączenia z Wifi to sterowanie lokalne też nie działa?