Regularne rozłączanie wszystkich urządzeń supli

klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

lukasz06 wrote: Mon Jul 01, 2024 4:30 pm Gdyby urządzenia w Supli działały w sieci Zigbee, jedno urządzenie przedlużaloby zasięg drugiego i nie zapychaloby tak sieci jak zwykle wi-fi
Supla jest otwarta i każdy może dodać soft z bramką do ZigBee.
Jesteśmy też otwarci na współpracę z producentami elektroniki, którzy chcieliby dodać do swojej oferty urządzenia współpracujące z Suplą na ZigBee.
Zapraszamy do współpracy i współtworzenia Supli:)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
artek38

Czy coś w tym temacie udało się ustalić?

U mnie w zasadzie podobna sytuacja.
17 urządzeń SRW do sterowania roletami.

Po utracie sygnału nie chce się połączyć wcale.
Konieczny reset routera.

Po WIFI tylko podłączone suple, nic innego, po LANIE podłączonych dodatkowych 15 urządzeń.
klew

artek38 wrote: Sat Jun 14, 2025 10:18 am Czy coś w tym temacie udało się ustalić?

Konieczny reset routera.

Po WIFI tylko podłączone suple, nic innego, po LANIE podłączonych dodatkowych 15 urządzeń.
99% takich przypadków to problem po stronie routera.
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

klew wrote: Sat Jun 14, 2025 10:28 am
artek38 wrote: Sat Jun 14, 2025 10:18 am Czy coś w tym temacie udało się ustalić?

Konieczny reset routera.

99% takich przypadków to problem po stronie routera.
zacząłem wątpić, że to router po ostatnich eksperymentach...

Jak wygląda sieć:

mam 36 urządzeń w domu, rozbiłem to na dwa identyczne routery TP Link Archer a6 , tj. jeden robi za faktyczny router - ten na parterze, podpięty do terminala ONT , a drugi - ten na piętrze po skrętce do tego pierwszego i też robi za router - wcześniej to było AP i efekt był ten sam.

Jest osobna podsieć i DHCP z tego drugiego routera, osobna sieć wifi o innej nazwie niż na tym pierwszym i do tego drugiego mam podpięte 4 rolety, 2 kamery i 3 ESP, i co się dzieje? po każdym zaniku zasilania lub Internetu któraś roleta się nie łączy z Suplą lub z Wifi, nie ma jak stwierdzić, no chyba, że po miganiu diody można?
na tym drugim routerze jest do obsłużenia całe 9 urządzeń.

Po odłączeniu zasilania w domu np. na czas burzy potem jest festiwal przełączania zabezpieczeń router/rolety żeby za którymś razem się połączyły wszystkie albo jedna z nich nadal się nie łączy, niekoniecznie ta sama.

Zasięg jest około -70 RSSI, 58% siły na nich wszystkich. wiem, mogło by być lepiej, ale SBW z garażu łączy się na -90 RSSI i 18% siły i takich problemów nie ma.

I to też nie jest tak, że podłączyłem nagle ponad 30 urządzeń i zaczął się kabaret, jak były same rolety to też sytuacja występowała.

Jak będę miał wenę to zamienię sterowniki miescjami

Na teraz jest pytanie: jak rozróżnić z czym sterownik ma problem, bez przechodzenia w tryb konfiguracyjny?
bo do niego też się nie dobije, sterownik udaje martwego, zero reakcji w przeciwieństwie do przypadku gdy nie ma połączenia z Suplą przez brak internetu, ale jest z siecią Wifi, wtedy sterowanie z przycisków działa.

Czy w takim razie jest prawdą stwierdzenie: jak nie ma połączenia z Wifi to sterowanie lokalne też nie działa?
SOYER
Been thanked: 2 times

Już myślałem, że to normalne. Chyba, że to normalne(?).
Ja też po każdej burzy, chwilowym zaniku zasilania mam wędrówkę po urządzenich, routerach…
Telewizory, dekodery, konsole łączą się bez problemu, supla ni hu hu. Albo reset urządzenia, albo reset routera, zazwyczaj to pierwsze pomaga, ale nie zawsze.
Dotychczas myślałem, że to dlatego, że większość(wszystkie?) urządzenia miałem diy, ale ostatnio zakupiłem dwa sp111 wgrałem soft z suplą i po zaniku zasilania zachowują się tak samo. Kombinacje alpejskie;).
https://youtube.com/@tomaszhamer8134?si=_J1cT_QWsXxgt1Fm
https://kryry01.aqi.eco/pl
https://app.weathercloud.net/d4311785603
https://github.com/Soyer79
klew

[email protected] wrote: Sat Jun 14, 2025 11:13 am
Jeśli nie reagują, to może masz urządzenia nieaktualne? Była jedna partia kiedyś, która się zwieszała czasem przy starcie.

Sprawdź wersję softu, tutaj masz info o updateach: updates.supla.org

Możliwe że u Ciebie są dwa problemy: z siecią i to zawieszanie.
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

klew wrote: Mon Jul 01, 2024 5:11 pm
lukasz06 wrote: Mon Jul 01, 2024 4:30 pm Gdyby urządzenia w Supli działały w sieci Zigbee, jedno urządzenie przedlużaloby zasięg drugiego i nie zapychaloby tak sieci jak zwykle wi-fi
Supla jest otwarta i każdy może dodać soft z bramką do ZigBee.
Jesteśmy też otwarci na współpracę z producentami elektroniki, którzy chcieliby dodać do swojej oferty urządzenia współpracujące z Suplą na ZigBee.
Zapraszamy do współpracy i współtworzenia Supli:)
Muszę przyznać, że nie widziałem wcześniej tego posta 😉
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

klew wrote: Sat Jun 14, 2025 12:02 pm
[email protected] wrote: Sat Jun 14, 2025 11:13 am
Jeśli nie reagują, to może masz urządzenia nieaktualne? Była jedna partia kiedyś, która się zwieszała czasem przy starcie.

Sprawdź wersję softu, tutaj masz info o updateach: updates.supla.org

Możliwe że u Ciebie są dwa problemy: z siecią i to zawieszanie.
Niczego nie wykluczam , więc pytam a nie twierdzę 😉

v2.8.53 na tych problematycznych urządzeniach , nigdy nie aktualizowałem w myśl zasady : jak działa to nie dotykać bo będzie gorzej, ale spróbuję w tygodniu.

Pytanie : czy urzadzenie próbuje się łączyć w nieskończoność z wifi ?

Pytanie2: jak to jest z tym sterowaniem lokalnym ? Zawsze powinno działać o ile jest zasilanie ? Czy jak nie ma wifi to nie ?
klew

[email protected] wrote: Sat Jun 14, 2025 1:25 pm
v2.8.53 na tych problematycznych urządzeniach , nigdy nie aktualizowałem w myśl zasady : jak działa to nie dotykać bo będzie gorzej, ale spróbuję w tygodniu.

Pytanie : czy urzadzenie próbuje się łączyć w nieskończoność z wifi ?

Pytanie2: jak to jest z tym sterowaniem lokalnym ? Zawsze powinno działać o ile jest zasilanie ? Czy jak nie ma wifi to nie ?
"Jak działa, to nie dotykać" ;) np właśnie "nie działa" ;) zrewiduj tą zasadę ;)
Zrób aktualizację urządzeń. Od wersji 2.8.58 była na to poprawka.

Urządzenia łączą się bez końca. Jak nie udaje im się, to też próbują się resetować i od nowa.

Sterowanie lokalne zawsze powinno działać. U Ciebie to pewnie efekt tego błędu, na który jest aktualizacja.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

SOYER wrote: Sat Jun 14, 2025 11:42 am Już myślałem, że to normalne. Chyba, że to normalne(?).
Ja też po każdej burzy, chwilowym zaniku zasilania mam wędrówkę po urządzenich, routerach…
Telewizory, dekodery, konsole łączą się bez problemu, supla ni hu hu. Albo reset urządzenia, albo reset routera, zazwyczaj to pierwsze pomaga, ale nie zawsze.
Dotychczas myślałem, że to dlatego, że większość(wszystkie?) urządzenia miałem diy, ale ostatnio zakupiłem dwa sp111 wgrałem soft z suplą i po zaniku zasilania zachowują się tak samo. Kombinacje alpejskie;).
Włącz sobie opcję "Gdy brak połączenia - wymuś reset ESP". Sprawdź czy pomogło.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036

Return to “Ogólna dyskusja”