Pomożesz w trenowaniu sztucznej inteligencji ?

uchnast.michal
Has thanked: 7 times

RomanG wrote: Sat Jun 14, 2025 6:19 pm
Miałem napisać złodziei:)
Spróbuję przykleić matowa taśmę klejąca, która powinna dodatkowo zmiękczyć światło.
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Zibi_007 wrote: Sat Jun 14, 2025 10:19 pm
Można potestować, czemu nie.
Teraz nawet też by można było zrobić to samemu harmonogramem. Ergo Cam Meter robi zdjęcia co godzinę (zasadniczo), Można włączyć światło minutę wcześniej i wyłączyć minutę później.Powinno się dać trafić w okienko robienia zdjęcia. Jak znajdę czas w tygodniu, to zainstaluję w kotłowni oświetlenie sterowane Suplą i sprawdzę, jaki to da efekt.
Z regularnością tego czasu bywa różnie. Zauważyłem, że AI potrafi zmienić , a wtedy "cały misterny plan poszedł w ......" :lol:
Chociaż teraz wygląda to obiecująco (screen). Może też tak spróbuję.
uchnast.michal wrote: Sat Jun 14, 2025 11:52 pm Spróbuję przykleić matowa taśmę klejąca, która powinna dodatkowo zmiękczyć światło.
Już kleiłem taśmy, pergamin, nawet przeszlifowałem papierem ściernym "szkiełko" i efekt żaden, albo prawie żaden. Chyba ta dioda jest za blisko licznika.

A teraz "uczeń" strzelił focha :o ; do momentu poruszenia tego tematu było znośnie (praktycznie odczyty były odwrotne do tych ze zrzutu) :P .
Trzeba popracować nad empatią tego "ucznia". :lol: :lol: :lol:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

Wczoraj było podlewanie i licznik ustawił się na wartościach które w końcu pasują AI xD, bo wcześniej to były jakieś glupoty. Po paru tygodniach pracy z tym licznikiem widzę kilka spraw które mogłyby być zmienione i może ułatwiłoby to pracę
1. Wymuszenie zrobienia zdjęcia z poziomu apki
2. Możliwość poprawienia/zatwierdzenia odczytu z apki
3. Jeśli zdjęcie jest źle odczytane to kanał powinien trzymać ostatnia dobra odczytana wartość aby nie skakało odczyt > 0 > odczyt > 0 bo zawsze na koniec podlewania sprawdzam jak jest licznik i ustawiam tak by cyfry były czytelne

Może któreś kwestie były wałkowane wcześniej i argumentowanie ale bez bicia przyznam się że nie śledziłem w 100% tego wątku ;)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
RomanG

Podłączyłem prowizorycznie gniazdko (Supla) z naświetlaczem LED i pierwsze odczyty "uczeń" przyswoił prawidłowo. :) Muszę chyba zmienić odległość, bo za blisko jest liczydła. Harmonogram załącza światło na dwie minuty. Poobserwuję i zdam relację. :)
RomanG

Wklejam zrzut z testów z dodatkowym oświetleniem.
O godz. 15:56 AI nie odczytała ostatniej cyfry (przejście z "2" na "3"). O godz. 19:56 (zmiana dwóch ostatnich cyfr) odczyt praktycznie był prawidłowy, ale nie "zaliczony" co (chyba) skutkowało ponownym, wcześniejszym (o 15 min.) odczytem, ale według harmonogramu "światła" już nie było i dlatego następny odczyt też nie był doświetlony. Ponownie skorygowałem harmonogram i wszystkie pozostałe odczyty były już "zaliczone'.
Można by przyjąć dwie pomyłki w tym czasie, więc raczej poprawa jest znaczna (w stosunku do viewtopic.php?p=207597#p207597).
RomanG

Mam nadzieję, że nikt mnie nie będzie linczował za posty jeden pod drugim. ;)
Wklejam zrzut z 24 godzin od załączenia alternatywnego oświetlenia licznika wody.
Wnioskuję z tego, że gdyby nie zmiana godziny spowodowana jednym (poprzedzającym) błędnym odczytem, to tylko ten jeden byłby niezaliczony, a reszta mogłaby być prawidłowo odczytana. Z resztą ten jeden też jest prawidłowy, ale nie zaliczony i gdyby udało się go w apce "na czas" potwierdzić (jak koledzy sugerowali), to odczyty byłyby bezbłędne.
Czy ktoś mógłby (chciałby) potwierdzić tę tezę?
Natomiast podstawowe pytanie do twórców oprogramowania "Cam Meter"; czy w ogóle jest możliwość zaimplementowania w sofcie reakcji załączającej jakiś dedykowany kanał? Bo tylko coś takiego miałoby sens!
sqymon

Witam,
uczestniczyłem do tej pory w tym programie, jednak z uwagi na mój licznik z podziałką co 1m3 działa to słabo. Pewnie przy licznikach z podziałką liczbową do 0,001m3 itp działa to lepiej.

Dziś zdemontowałem urządzenie.
Dostałem je za darmo także, ODDAM ZA DARMO, jedynie po kosztach przesyłki - preferowany paczkomat - nowy właściciel wygeneruje i opłaci kod do paczkomatu

Kto pierwszy ten lepszy ;-)
Pietras81
Been thanked: 1 time

sqymon wrote: Fri Jun 20, 2025 9:45 am Witam,
uczestniczyłem do tej pory w tym programie, jednak z uwagi na mój licznik z podziałką co 1m3 działa to słabo. Pewnie przy licznikach z podziałką liczbową do 0,001m3 itp działa to lepiej.

Dostałem je za darmo także, ODDAM ZA DARMO, jedynie po kosztach przesyłki - preferowany paczkomat - nowy właściciel wygeneruje i opłaci kod do paczkomatu

No proszę jest pierwszy który ma już tego dość.
Ja osobiście też uważam że dla licznika co pokazuje m3 niestety działa to słabo, ale może kiedyś wymienią mi licznik to będzie jak znalazł :P więc może lepiej pochopnie nie oddawać a zostawić na przyszłość.
https://pietras-81.aqi.eco/
sqymon

Pietras81 wrote: Fri Jun 20, 2025 12:16 pm

No proszę jest pierwszy który ma już tego dość.
Ja osobiście też uważam że dla licznika co pokazuje m3 niestety działa to słabo, ale może kiedyś wymienią mi licznik to będzie jak znalazł :P więc może lepiej pochopnie nie oddawać a zostawić na przyszłość.
kiedyś miałem z podziałką 1m3, po wymianie (chyba ze 2 lata temu) dalej mam z podziałką 1m3...
należy podejrzewać że kolejna wymiana (za jakieś 3 lata) znów będzie na 1m3.... wodociągi pewnie kupiły ze 2 kontenery tych liczników :lol:
Zenon
Has thanked: 2 times

Witam!
Ja się zgłaszam.
Zaraz napiszę PW.
Pozdrawiam
Zenon

Return to “Ogólna dyskusja”