Zgłoszenia nowych urządzeń [bramka Zigbee]

Moderator: vajera

vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Proszę o testy 0.8.38-20/06/2025

Kod Supla obsługujący zawór odpytuje o stan zaworu co 200 ms - to stanowczo za często, jak na możliwości Zigbee - stąd pewnie te objawy.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

vajera wrote: Fri Jun 20, 2025 9:53 am Proszę o testy 0.8.38-20/06/2025
Kod Supla obsługujący zawór odpytuje o stan zaworu co 200 ms - to stanowczo za często, jak na możliwości Zigbee - stąd pewnie te objawy.
Nie wiem, czy mogę to napisać, bo to powinien zrobić Zbyszek. :)
... ale, Bingo!
Nowa wersja na wyczyszczonej bramce działa dobrze. Dodałem zawór, czujnik otwarcia okna (zmieniony na czujnik zalania) i czujnik obecności (ten działa i na razie go pomijam w informacji).
Do zaworu bez problemu przypisałem czujnik zalania - na zawór reaguje praktycznie natychmiast. @Zenon, o to chyba Tobie chodziło. :) Stan czujnika zalania z opisem można znaleźć po wejściu w szczegóły zaworu. Logów nie dołączam, bo chyba wszystko jest w jak najlepszym porządku. Jeżeli coś pominąłem, to Zbyszek zapewne uzupełni.
Mistrzu! Dziękuję! ;)
vajera

RomanG wrote: Fri Jun 20, 2025 10:27 am
... ale, Bingo!
Nowa wersja na wyczyszczonej bramce działa dobrze. Dodałem zawór, czujnik otwarcia okna (zmieniony na czujnik zalania) i czujnik obecności (ten działa i na razie go pomijam w informacji).
Do zaworu bez problemu przypisałem czujnik zalania - na zawór reaguje praktycznie natychmiast. @Zenon, o to chyba Tobie chodziło. :) Stan czujnika zalania z opisem można znaleźć po wejściu w szczegóły zaworu. Logów nie dołączam, bo chyba wszystko jest w jak najlepszym porządku. Jeżeli coś pominąłem, to Zbyszek zapewne uzupełni.
Mistrzu! Dziękuję! ;)
Dzięki za feedback! W międzyczasie "zrobiłem" sobie własny zawór z gniazdka elektrycznego i wydawał się działać prawidłowo. Nie testowałem natomiast tych czujników zalania, więc dobrze wiedzieć, że ta funkcja również działa.

Dodam tam jeszcze ten mechanizm z timeout/keepalive, bo w przypadku zaworu to się może przydać.

Tak na marginesie, jak działa ten zawór, gdy utraci zasilanie?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
RomanG

vajera wrote: Fri Jun 20, 2025 10:35 am ....
Tak na marginesie, jak działa ten zawór, gdy utraci zasilanie?
Zawór "otwarty" po ponownym podaniu zasilania "ruszy" w kierunku zamykania, ale od razu zmienia kierunek "na otwarcie".
Zamknięty nie reaguje w ogóle.
Natomiast podanie zasilania bramce niezależnie, czy zawór jest otwarty, czy zamknięty nie wywołuje reakcji.
RomanG

Muszę podać, że zdarzył się drobny incydent z utratą połączenia urządzeń z bramką. W związku z tym chciałem zapytać, czy problem otwierania/zamykania portu bramki może w dalszym ciągu powodować jakieś perturbacje?
Działanie bramki w jakimś stopniu obserwuję "po logach" i zastanawiam się, czy to moje otwieranie/zamykanie nie jest tego przyczyną.
kiler88
Been thanked: 1 time

RomanG wrote: Fri Jun 20, 2025 11:43 am Muszę podać, że zdarzył się drobny incydent z utratą połączenia urządzeń z bramką. W związku z tym chciałem zapytać, czy problem otwierania/zamykania portu bramki może w dalszym ciągu powodować jakieś perturbacje?
Działanie bramki w jakimś stopniu obserwuję "po logach" i zastanawiam się, czy to moje otwieranie/zamykanie nie jest tego przyczyną.
Sprawdzałem przed chwilą na najnowszej wersji i problem nie wystąpił.

Edit
Poprawka, za drugim razem wystąpił ;)
sqymon

vajera wrote: Wed Jun 18, 2025 8:25 pm
sqymon wrote: Tue Jun 17, 2025 8:03 pm Dziękuje za pomoc. Siedziałem nad tym ze 2h i nic...
Dopiero jak zminiłem przewód USB to wszsytko ruszyło

oto logi
https://pl.aliexpress.com/item/10050087 ... pt=glo2pol
+BWNU (0.8.34)

Ten czujnik potrafi podobno od czasu do czasu wysłać pomiar temperatury < -33 st. C lub > 100 st. C ;)
Dziękuję, czujnik dodany.
Niestety jego działanie pozostawia wiele do życzenia. O ile wilgotność raportuje dobrze (wykres loguje zmiany co 10min, tworząc poprawne wykresy), to temperatura jest raportowana co 2-3h (duże skoki temp, potem płaska kreska, i ponownie duże skoki temp)
Obecnie (godz.14.18) temp to jakieś 24,5°C, a czujnik wskazuje jeszcze temp z godziny 11.00, czyli 21,7°C

Zakładam że jest to wada / dysfunkcja tego czujnika (sztuki lub modelu).

1) Programowo raczej nic nie da rady z tym zrobić ?

2) poprzednia wersja interfejsu bramki pozwalała wyczyścić wczytane urządzenia Zigbee. W tej nowej wersji tego nie widzę. Czy jest możliwość usunięcia tylko konkretnej sztuki, nie wszystkiego ?
vajera

sqymon wrote: Fri Jun 20, 2025 12:25 pm Dziękuję, czujnik dodany.
Niestety jego działanie pozostawia wiele do życzenia. O ile wilgotność raportuje dobrze (wykres loguje zmiany co 10min, tworząc poprawne wykresy), to temperatura jest raportowana co 2-3h (duże skoki temp, potem płaska kreska, i ponownie duże skoki temp)
Obecnie (godz.14.18) temp to jakieś 24,5°C, a czujnik wskazuje jeszcze temp z godziny 11.00, czyli 21,7°C

Zakładam że jest to wada / dysfunkcja tego czujnika (sztuki lub modelu).
Obawiam się, że tak :(
1) Programowo raczej nic nie da rady z tym zrobić ?
Niestety nie - ten model ma generalnie kiepskie opinie.
2) poprzednia wersja interfejsu bramki pozwalała wyczyścić wczytane urządzenia Zigbee. W tej nowej wersji tego nie widzę. Czy jest możliwość usunięcia tylko konkretnej sztuki, nie wszystkiego ?
Aktualnie tylko przez konsolę (Telnet) - do końca tygodnia może uda mi się dodać do nowego GUI.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Nie wiem co napisać, więc może parafrazując:

To jest zawór na miarę naszych możliwości. My tym zaworem otwieramy oczy niedowiarkom! Mówimy: to jest nasz zawór, przez nas zrobiony i to nie jest nasze ostatnie słowo!”

Wszystko co byłem w stanie sprawdzić działa. Można przypisać czujnik zalania, ba... nawet dwa, trzy i więcej. A to dalej nie wszystko. Można przypisać każdy czujnik binarny (ruchu, wibracji, otwarcia drzwi, okna itd.) - wystarczy mu przypisać odpowiednią funkcję. A reakcja na zalanie jest natychmiastowa. Zamyka zawór bezzwłocznie i nie pozwala go otworzyć, dopóki wykrywa zalanie. Oczywiście po kliknięciu w zawór pokazuje wszystkie przypisane czujniki wraz z ich stanem i innymi informacjami (np. baterią). Nawet pokazuje rozładowaną baterię (wykrzyknik przy zaworze z info o poziomie 0% baterii dla konkretnego czujnika). Oczywiście widać też ostrzeżenie jeśli zawór został zamknięty z powodu wykrycia zalania.

To na razie tyle :) Obiecałem @Zenonowi, że pomogę mu wszystko poustawiać i coś jeszcze sprawdzimy. Wrócę z nowymi wiadomościami wkrótce...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Zenon
Has thanked: 2 times

RomanG wrote: Fri Jun 20, 2025 10:27 am
... ale, Bingo!
Mistrzu! Dziękuję! ;)
Witam!
Taaaak! O to chodziło! Wszystko działa jak powinno 😀
@vajera, @Zibi_007 - co ja bym bez was zrobił?
Generalnie wszyscy na tym Forum jesteście Ok. Dziękuję!
Zenon

Return to “Bramka ZigBee”