Pomożesz w trenowaniu sztucznej inteligencji ?

sqymon

Informacyjnie,
jest już 2 chętnych (o 1 za dużo :roll: ) także kolejnych proszę już się nie zgłaszać
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Tak wyszło wczoraj! ;) Miałem zmienić odległość, bo obiektyw jest za blisko licznika, ale widać, że nawet to nie przeszkadza, jeżeli jest dobre doświetlenie obiektu!!! ;)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

RomanG wrote: Fri Jun 20, 2025 5:01 pm Tak wyszło wczoraj! ;) Miałem zmienić odległość, bo obiektyw jest za blisko licznika, ale widać, że nawet to nie przeszkadza, jeżeli jest dobre doświetlenie obiektu!!! ;)
Masz cały czas takie same warunki oświetlenia , gdzie i jak masz to zamontowane ?
RomanG

[email protected] wrote: Fri Jun 20, 2025 5:54 pm Masz cały czas takie same warunki oświetlenia , gdzie i jak masz to zamontowane ?
"Zamontowane", to dość "mocno" powiedziane. :lol: Robiłem to na szybko po sugestii Zbyszka (@Zibi-007) z ostatniej niedzieli - poruszaliśmy temat flesza z "Cam Meter" i ewentualnej poprawy tego. Jak zwykle wyszła totalna prowizorka; 50W naświetlacz ledowy, powieszony na drucie obok licznika i załączany "osuplowanym gniazdkiem". Jakoś specjalnie nie musiałem tego ustawiać. Światło pada z boku pod kątem (ok. 30°).
Ale to nie jest najbardziej istotne, bo to był tylko test potwierdzający, że alternatywne światło daje lepszy efekt. Przynajmniej w tych "trudniejszych" do odczytu licznikach - mocno odbijających światło. Więcej już testować nie będę, bo musiałbym cały czas obserwować zmiany czasu odczytu, żeby dopasować harmonogram, albo ... załączyć lampę na stałe. :lol:
Wcześniej pytałem o możliwość "wysterowania" np. tego "osuplowanego gniazdka" (lub jakikolwiek kanał z przekaźnikiem) w czasie, kiedy miałby nastąpić błysk.
Pozostawiam to do rozważenia ....... :D
...jest też inna opcja, ale ingerująca w elektronikę kamery - wyprowadzenie sygnału wyzwalającego diodę do załączania alternatywnego oświetlenia. Nietety, nie dla potencjalnego klienta.
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

Hahaha 🤣 czyli wracam do oryginalnego pomysłu - kartonowe pudełko żeby mi słońce nie świeciło i matowa taśma przezroczysta na leda xD

Patrząc na ostatni miesiąc to AI się cofnęło w rozwoju ...
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

RomanG wrote: Fri Jun 20, 2025 8:07 pm
[email protected] wrote: Fri Jun 20, 2025 5:54 pm Masz cały czas takie same warunki oświetlenia , gdzie i jak masz to zamontowane ?
"Zamontowane", to dość "mocno" powiedziane. :lol: Robiłem to na szybko po sugestii Zbyszka (@Zibi-007) z ostatniej niedzieli - poruszaliśmy temat flesza z "Cam Meter" i ewentualnej poprawy tego. Jak zwykle wyszła totalna prowizorka; 50W naświetlacz ledowy, powieszony na drucie obok licznika i załączany "osuplowanym gniazdkiem". Jakoś specjalnie nie musiałem tego ustawiać. Światło pada z boku pod kątem (ok. 30°).
Ale to nie jest najbardziej istotne, bo to był tylko test potwierdzający, że alternatywne światło daje lepszy efekt. Przynajmniej w tych "trudniejszych" do odczytu licznikach - mocno odbijających światło. Więcej już testować nie będę, bo musiałbym cały czas obserwować zmiany czasu odczytu, żeby dopasować harmonogram, albo ... załączyć lampę na stałe. :lol:
Wcześniej pytałem o możliwość "wysterowania" np. tego "osuplowanego gniazdka" (lub jakikolwiek kanał z przekaźnikiem) w czasie, kiedy miałby nastąpić błysk.
Pozostawiam to do rozważenia ....... :D
...jest też inna opcja, ale ingerująca w elektronikę kamery - wyprowadzenie sygnału wyzwalającego diodę do załączania alternatywnego oświetlenia. Nietety, nie dla potencjalnego klienta.
A to chyba ja przeczytałem Ci w myślach, jak to fizycznie zrealizować ;-) U mnie gniazdko Supla (po Zigbee) i naświetlacz, tyle tylko, że 30W. Efekt? Na 20 ostatnich odczytów wszystkie mam prawidłowe, tylko trzy są na pomarańczowo (ale z prawidłowo odczytanymi wartościami). Mój pomysł z harmonogramem generalnie działa, ale każdy odczyt na pomarańczowo rozwala regularność czasu odczytu, więc to nie jest żadne rozwiązanie. No chyba, że zgodnie z Twoją propozycją, która tu padła @Klew z Ergo dodadzą w opcjach możliwość wyzwolenia reakcji chwilę przed wykonaniem zdjęcia. Inaczej to nie ma sensu. U mnie w domu myśleli, że jakiś kot albo inne zwierzę grasuje po piwnicy, bo mam tam czujki ruchu, a światło regularnie migało :lol:
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Zibi_007

[email protected] wrote: Fri Jun 20, 2025 8:45 pm Hahaha 🤣 czyli wracam do oryginalnego pomysłu - kartonowe pudełko żeby mi słońce nie świeciło i matowa taśma przezroczysta na leda xD

Też to sugerowałem (zmianę modelu AI), ale @Klew twierdzi, że mi się tylko tak wydaje :lol:
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
RomanG

Zibi_007 wrote: Fri Jun 20, 2025 9:00 pm
[email protected] wrote: Fri Jun 20, 2025 8:45 pm Hahaha 🤣 czyli wracam do oryginalnego pomysłu - kartonowe pudełko żeby mi słońce nie świeciło i matowa taśma przezroczysta na leda xD

Też to sugerowałem (zmianę modelu AI), ale @Klew twierdzi, że mi się tylko tak wydaje :lol:
viewtopic.php?p=207887#p207887, czyż to nie jest symptomatyczne?
Zibi_007

RomanG wrote: Fri Jun 20, 2025 10:21 pm
Zibi_007 wrote: Fri Jun 20, 2025 9:00 pm

viewtopic.php?p=207887#p207887, czyż to nie jest symptomatyczne?
No, ale nawet się dwóch chętnych znalazło :)

@Zenon - jakbyś to Ty dostał ten licznik, to napisz, ew. zadzwoń. Powiem Ci jak najlepiej ustawić, bo będziesz się bez sensu z tym mordować.
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

Czy ktoś też ma problem ze nie działa pomiar na kamerce. Od południa zauważyłem że nie działa serwer chyba ten AI. Na chmurze supli też jest błąd
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec

Return to “Ogólna dyskusja”