Czujniki T/H/P/IL i IAS - zgłoszenia, uwagi, pomysły [bramka Zigbee]

Moderator: vajera

endrju_88
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Próbuję zreplikować te sytuacje, o których piszecie. Wgrywam plik bin z GitHub, dodaję urządzenie, łączę się z przeglądarki i komórki - póki co wszystko stabilnie. Testujecie bramkę podpiętą do portu USB komputera?
Tak , podpięty moduł pod usb komputera oraz do zasilacza. Wrócę z pracy to wyczyszczę bramkę ale już nie w flash download toolsem tylko esp toolem , i wgram od nowa , może to coś da.
endrju_88

vajera wrote: Thu Jun 26, 2025 6:13 pm
endrju_88 wrote: Thu Jun 26, 2025 4:37 pm Ten czujnik 4 in 1 dodał 2 kanały : 1. PRESENCE , 2. T&H , a nie powinno jeszcze ILLUMINANCE ?
Powinien dodawać 3 - robiłeś to na pustej bramce czy na takiej, gdzie masz już dużo kanałów?

Code: Select all

case Z2S_DEVICE_DESC_TUYA_PRESENCE_SENSOR_4IN1: {
                            Z2S_addZ2SDevice(joined_device, TUYA_PRESENCE_SENSOR_PRESENCE_SID, "PRESENCE", SUPLA_CHANNELFNC_ALARMARMAMENTSENSOR);
                            Z2S_addZ2SDevice(joined_device, TUYA_PRESENCE_SENSOR_TEMPHUMIDITY_SID, "T&H");
                            Z2S_addZ2SDevice(joined_device, TUYA_PRESENCE_SENSOR_ILLUMINANCE_SID, "ILLUMINANCE",
                                             SUPLA_CHANNELFNC_GENERAL_PURPOSE_MEASUREMENT, "lx");
                          } break;
Ok , kanał ILUMINANCE dodał się po ponownym usunięciu i wgraniu urządzenia ,
Tak , podpięty moduł pod usb komputera oraz do zasilacza. Wrócę z pracy to wyczyszczę bramkę ale już nie w flash download toolsem tylko esp toolem , i wgram od nowa , może to coś da.
To nic jednak nie dało. Bramka nadal się wykrzacza. Wgrywam zatem 0.8.44 .
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

Zigbee 2 mqtt jako strona, jest kilka dodatków do Home Assistant które w swoim kodzie mają wiele szczegółów implementacji , szczególnie że Tuya to straszny badziew i żeby uruchomić czujniki z HA ludzie robili już akrobacje 😉
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

[email protected] wrote: Sat Jun 28, 2025 8:19 pm Zigbee 2 mqtt jako strona, jest kilka dodatków do Home Assistant które w swoim kodzie mają wiele szczegółów implementacji , szczególnie że Tuya to straszny badziew i żeby uruchomić czujniki z HA ludzie robili już akrobacje 😉
To na pewno miało tutaj trafić? ;) Wygląda jak odpowiedź na jakieś pytanie...
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

vajera wrote: Sun Jun 29, 2025 8:05 am
[email protected] wrote: Sat Jun 28, 2025 8:19 pm Zigbee 2 mqtt jako strona, jest kilka dodatków do Home Assistant które w swoim kodzie mają wiele szczegółów implementacji , szczególnie że Tuya to straszny badziew i żeby uruchomić czujniki z HA ludzie robili już akrobacje 😉
HA! no nie powinno, chyba odpisałem nie w tej zakładce do trzeba :D albo post został usunięty na który odpowiadałem
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

[email protected] wrote: Sun Jun 29, 2025 8:51 am
vajera wrote: Sun Jun 29, 2025 8:05 am
HA! no nie powinno, chyba odpisałem nie w tej zakładce do trzeba :D albo post został usunięty na który odpowiadałem
Nie, dobrze było. Pytanie padło odnośnie tego, skąd @vajera czerpie informacje o tym, co potrafią poszczególne urządzenia. I odpowiedź jest jak najbardziej w temacie.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
LukaszH

vajera wrote: Sat Jun 21, 2025 10:44 am
LukaszH wrote: Sat Jun 21, 2025 10:04 am Jeszcze pomyślałem że logi pomogą w kilku konfiguracjach:
1. Czujnik ten co da się sparować, ale nie został sparowany, to takie logi są jak wciśnie się przycisk:

Code: Select all

...
...
Dzięki za logi, wpadłem na pewnien ciekawy trop, ale bez gwarancji, że coś z tego będzie.
Wiem że jest nad czym pracować ostatnio szczególnie z nowym GUI (naprawdę super), ale może da coś się zrobić aby te termometry się łączyły i synchronizowały datę/czas? Mogę oczywiście zrobić jakieś testy/logi jeśli były by pomocne.
endrju_88

Nie, dobrze było. Pytanie padło odnośnie tego, skąd @vajera czerpie informacje o tym, co potrafią poszczególne urządzenia. I odpowiedź jest jak najbardziej w temacie
Tak zgadza się. Jakimś cudem usunąłem swój wpis. Pytanie było gdzie znaleźć informacje o numerach parametrów jakie dane urządzenie ZIGBEE posiada. Przydatne do korekt ustawień np. czułości czujnika wstrząsów itd. . .
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

endrju_88 wrote: Sun Jun 29, 2025 10:27 am
Nie, dobrze było. Pytanie padło odnośnie tego, skąd @vajera czerpie informacje o tym, co potrafią poszczególne urządzenia. I odpowiedź jest jak najbardziej w temacie
Tak zgadza się. Jakimś cudem usunąłem swój wpis. Pytanie było gdzie znaleźć informacje o numerach parametrów jakie dane urządzenie ZIGBEE posiada. Przydatne do korekt ustawień np. czułości czujnika wstrząsów itd. . .
Na przykład stąd:
https://github.com/Koenkk/zigbee-herdsman-converters
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

vajera wrote: Thu Jun 26, 2025 2:57 pm
bokk wrote: Thu Jun 26, 2025 2:50 pm Faktycznie bramka Sonoff nie pokazuje wszystkich opcji, a po dodaniu do bramki Z2S są 2 opcje VIBRATION- czujnik uzbrojenia alarmu i CONTACT- czujnik otwarcia drzwi ale bramka się cały czas restartuje i nic więcej nie można ustawić
Opcje bramka wstawia zgodnie z definicją urządzenia w bazie, więc to jeszcze nic nie oznacza - musisz zweryfikować czy czujnik wysyła oba komunikaty.

Co do restartów bramki to musiałbyś wrzucić logi, chyba że ktoś jeszcze doświadcza tego problemu i zebrał już logi?

Po weryfikacji bramka wysyła prawidłowo oba komunikaty. Nie wiem tylko gdzie mogę znaleźć jak zmienić "To jest Tuya Vibration Sensor - można mu ustawić "sensitivity" między 1 a 50."

Return to “Bramka ZigBee”