[i] Wersja 25.06.01 - CarPlay

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

missim4 wrote: Sat Jun 28, 2025 1:45 pm U mnie w CarPlay jest pusty ekran z napisem supla. Coś źle robię?
W apce wejdź w ustawienia i tam się dodaje co ma być widoczne.
W kolejnej wersji apki będzie tam się pojawiać krótka instrukcja zamiast pustego ekranu
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
missim4

Jestem gapa, dziękuję. 🤦🏻😊
malarz
Been thanked: 2 times

OT: @klew może warto dla CarPlaya i AA zrobić osobne subfora?
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
yahoo

Cześć.

Przede wszystkim dziękuję za CarPlay. Od czasu "Dzwońcie do Supli" to dla mnie najlepsza nowość!

Chciałbym wrócić do tematu pokazywania stanu bramy, nawiązując do Waszego komentarza na FB o treści:
wyświetlanie stanu drenuje baterie i odciąga uwagę.
Otóż, uważam, że to nietrafiona argumentacja. Mam następujące subiektywne uwagi i kontrargumenty:

Co do drenażu baterii: Po pierwsze, w samochodzie chyba każdy ma możliwość ładowania telefonu. Czy to w przypadku CarPlay zwyczajnie po kablu, czy to indukcyjną w przypadku bezprzewodowego. Po drugie, nie znam architektury aplikacji, ale wydaje się, że można sprawdzać stan bramy tylko wtedy, kiedy aplikacja jest wyświetlona na ekranie; use case, w którym ktoś jedzie całą trasę z wyświetloną Suplą, uważam za mało prawdopodobny.

Co do odciągania uwagi: jest dokładnie odwrotnie. Pokazanie stanu bramy na ekranie samochodu spowoduje brak potrzeby / chęci sprawdzenia tego - na wszelki wypadek - w telefonie. Moja brama potrafi "odbić" w trakcie zamykania (bo np mucha albo płatek śniegu na fotokomórce, albo zupełnie bez powodu;-) i zostać w pozycji otwartej. Dlatego mimo skorzystania z Supli w CP - wyciągam telefon i sprawdzam jeszcze raz. A chciałbym tego nie robić :)

Dlatego pokazanie tego stanu uważam za bardzo wartościowy feature, a argumenty przeciwko jego wprowadzeniu - za obalone ;-)

Dziękuję jeszcze raz. Funkcjonalność jest kapitalna, a może być jeszcze lepsza!

pozdrowienia
y.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

yahoo wrote: Sun Jul 06, 2025 12:12 pm chyba każdy ma możliwość ładowania telefonu
Chyba każdy złapał się na tym, że w pośpiechu nie podłączył telefonu do zasilania lub nie odłożył telefonu na pole ładowania....
yahoo wrote: Sun Jul 06, 2025 12:12 pm Co do odciągania uwagi: jest dokładnie odwrotnie.
Jeśli utworzysz dwa osobne przyciski, jeden do otwierania, a drugi do zamykania to w momencie gdy najdą Cię wątpliwości wystarczy, że dotniesz przycisku "Zamknij", a brama się zamknie jeśli była otwarta bez konieczności skupiania się na ikonach.

Do argumentów z FB dodam jeszcze jeden. Przy obecnej architekturze nie jest to proste do zrealizowania. Nie jest to kluczowe dla działania tej funkcjonalności przez co ma obecnie niski priorytet na liście zadań.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
SOYER
Been thanked: 2 times

yahoo wrote: Sun Jul 06, 2025 12:12 pm Cześć.

Przede wszystkim dziękuję za CarPlay. Od czasu "Dzwońcie do Supli" to dla mnie najlepsza nowość!

Chciałbym wrócić do tematu pokazywania stanu bramy, nawiązując do Waszego komentarza na FB o treści:
wyświetlanie stanu drenuje baterie i odciąga uwagę.
Otóż, uważam, że to nietrafiona argumentacja. Mam następujące subiektywne uwagi i kontrargumenty:

Co do drenażu baterii: Po pierwsze, w samochodzie chyba każdy ma możliwość ładowania telefonu. Czy to w przypadku CarPlay zwyczajnie po kablu, czy to indukcyjną w przypadku bezprzewodowego. Po drugie, nie znam architektury aplikacji, ale wydaje się, że można sprawdzać stan bramy tylko wtedy, kiedy aplikacja jest wyświetlona na ekranie; use case, w którym ktoś jedzie całą trasę z wyświetloną Suplą, uważam za mało prawdopodobny.

Co do odciągania uwagi: jest dokładnie odwrotnie. Pokazanie stanu bramy na ekranie samochodu spowoduje brak potrzeby / chęci sprawdzenia tego - na wszelki wypadek - w telefonie. Moja brama potrafi "odbić" w trakcie zamykania (bo np mucha albo płatek śniegu na fotokomórce, albo zupełnie bez powodu;-) i zostać w pozycji otwartej. Dlatego mimo skorzystania z Supli w CP - wyciągam telefon i sprawdzam jeszcze raz. A chciałbym tego nie robić :)

Dlatego pokazanie tego stanu uważam za bardzo wartościowy feature, a argumenty przeciwko jego wprowadzeniu - za obalone ;-)

Dziękuję jeszcze raz. Funkcjonalność jest kapitalna, a może być jeszcze lepsza!

pozdrowienia
y.
ditto
in puncto
https://youtube.com/@tomaszhamer8134?si=_J1cT_QWsXxgt1Fm
https://kryry01.aqi.eco/pl
https://app.weathercloud.net/d4311785603
https://github.com/Soyer79
adamkody

Wiem jak ważną sprawą jest informacja o otwartej bramie i podzielę się metodą jaką stosuję.
1-brama po otwarciu i przecięciu fotokomórek zamyka się samoczynnie – robi to funkcja centrali.
2-w centrali (BFT) jedno z wyjść jest skonfigurowane jako oświetlenie i ma stan wysoki kiedy brama jest otwarta.
3- jeżeli stan ten utrzymuje się dłużej niż 15 sekund, czyli nikt nie zamknie bramy fizycznie lub sama tego nie zrobi po przecięciu fotokomórek wysyłane jest cykliczne powiadomienie push na telefony więc trudno jest nie zauważyć że nie jest zamknięta.

Return to “iOS”