Jak zawsze mam prośbę o testy i feedback - jeżeli ta koncepcja spodoba się i będzie stabilna to będę uzupełniał listy atrybutów, rozkazów i domyślnych wartości w miarę dostępnego czasu
Wkrótce wrzucę krótką instrukcję do wątku z tutorialem.
Moderator: vajera
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036Wow!Zibi_007 wrote: Sat Jul 12, 2025 11:53 pm Taka ciekawostka. Dzisiaj zaktualizowałem pracującą od lutego bramkę (wersja softu 0.1.5. - jeszcze bez OTA).
Spróbowałem zrobić upgrade przez FDT od adresu 0x10000 i... udało się
Bramka wstała normalnie. Wszystkie urządzenia dodane wcześniej działały.
Postanowiłem dodać nowe i prawie pełen sukces.
Bramka weszła w parowanie (dioda na niebiesko) i nie chciała zakończyć procesu (cały czas świeciła na niebiesko).
Reset pomógł, tzn. dodało się urządzenie, a dioda przeszła na zielony, po czym po 3 min. się wyłączyła.
Wszystko działa.
A teraz dodatkowa ciekawostka. Nowe GUI pokazuje wszystkie kanały na bramce, ale już tylko jedno urządzenie (te nowo dodane).
Dlaczego piszę powyższe? Bo wiem, że jest sporo osób, które nie aktualizują bramki, bo boją się, że trzeba będzie ustawiać wszystko na nowo.
I ja też byłem w takiej sytuacji (miałem na tej bramce 11 reakcji i sporo czasu by zajęło przepisanie ich na nowo, do tego dochodziły harmonogramy). Ale chciałem dodać nowe urządzenie, którego nie było w bazie, więc nie miałem innego wyjścia. Ważne, że się udało. Nie pamiętam, od której wersji wszedł nowy podział partycji, ale teraz wiem, że od wersji 0.1.5 w górę można próbować aktualizacji do najnowszej wersji.
Jeżeli to nowe urządzenie było z grupy Tuya custom cluster to w 0.8.58 był mały błąd odpowiedzialny za brak resetu po dodaniu urządzenia - poprawiłem to w 0.8.59.Zibi_007 wrote: Sat Jul 12, 2025 11:53 pm Postanowiłem dodać nowe i prawie pełen sukces.
Bramka weszła w parowanie (dioda na niebiesko) i nie chciała zakończyć procesu (cały czas świeciła na niebiesko).
Reset pomógł, tzn. dodało się urządzenie, a dioda przeszła na zielony, po czym po 3 min. się wyłączyła.
Wszystko działa.
No właśnie okazuje się, że tak ma być.lukasz06 wrote: Tue Jul 15, 2025 6:14 pm No i to mi się podoba
Teraz ustawienie programu w zaworze Sonoff to bajeczka
Tylko w apce w trybie pracy nadal pokazuje 1 jak wybierzemy tryb objętościowy, tak m być?
Skoro się podoba, to w podobny sposób zaprojektuję panel dla syreny z melodyjkami i tego czujnika gazu.lukasz06 wrote: Tue Jul 15, 2025 6:14 pm No i to mi się podoba
Teraz ustawienie programu w zaworze Sonoff to bajeczka
Tylko w apce w trybie pracy nadal pokazuje 1 jak wybierzemy tryb objętościowy, tak m być?
[/quote]No właśnie okazuje się, że tak ma być.
Sonoff zwraca 0 dla trybu manualnego, 1 dla time/volume a 2 to jakiś enigmatyczny tryb, o którym nikt nic nie wie?