Moduł Wi-Fi SBW-02/ANT supla i Google Home

NormaN

Cześć
Żeby nie było poszukałem konkretnego tematu i oprócz wzmianek o konieczności aktualizacji oprogramowania supla albo google nie znalazłem odpowiedzi.
Do bramy dwuskrzydłowej dokupiłem moduł Wi-Fi SBW-02/ANT, sterownik z aplikacją supla działa ok. Pokazuje czy brama albo furtka są otwarte czy zamknięte i prawidłowo nimi steruje. Po podpięciu supli do google Home zaczynają się cuda. Żeby otworzyć bramę muszę wydać komendę o zamknięciu, rzadko kiedy trafi się właściwy stan faktyczny z tym co widzi system. Dodatkowo brama kilkakrotnie zamyka się i otwiera. Próbowałem już włączać i wyłączać linie odpowiadające za wskazanie stanu bramy, zamieniałem też logikę na odwrotna licząc na to że tu jest problem. Niestety nieskutecznie. To moja pierwsza brama i taki sterownik, zazwyczaj korzystam z chińskich wynalazków i jeszcze nigdy nie miałem takie przygody.
Przyda się każda sugestia.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Czy w cloud podłączyłeś czujnik bramy do kanału sterującego bramą?
W aplikacji Supla powinna być tylko jedna belka do bramy, która ma przycisk do sterowania oraz pokazuje poprawny stan bramy.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
NormaN

Dzięki za odpowiedź. Jak widać jeszcze sporo mi brakuje wiedzy. W aplikacji mam dwie belki od bramy i od funkcji furtki. Na głównym ekranie. Natomiast w supla cloud mam 4 pozycję: 1) czujnik otwarcia furtki, 2) czujnik otwarcia bramy, 3) otwieranie furtki i 4) otwieranie bramy.
Czujniki 1 i 2 są binarne i mają funkcje czujników otwierania odpowiednio furtki i bramy. Dodatkowo mają w pozycji czujnik całkowitego otwarcia dla kanału wybrane otwarcie furtki albo bramy. Mogę to zmienić na brak. Innej opcji nie widzę.prxy czujniku bramy jest jeszcze czujnik pośredniego otwarcia ale nie jest on wybrany.
Do kanału furtki i bramy jest podpięty czujnik odpowiednio furtki i bramy
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Sterowanie przez Google nie będzie działać prawidłowo jeśli czujnik otwarcia nie działa prawidłowo. W aplikacji Supla ikona w kanale sterującym musi pokazywać bramę otwartą kiedy rzeczywiście jest otwarta i bramę zamkniętą jeśli w rzeczywistości jest zamknięta.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
NormaN

W supla wszystko działa ok. Problem jest po podpięciu pod google. Tak jak by Googlle nie dostawał od supli aktualnego stanu bramy.
NormaN

W supla wszystko działa ok. Problem jest po podpięciu pod google. Tak jak by Googlle nie dostawał od supli aktualnego stanu bramy.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

To tak nie działa. Z poziomu aplikacji używasz akcji "Otwórz/Zamknij" czyli coś w rodzaju Krok Po Kroku. Google używa osobnej akcji do otwierania i do zamykania. Przykładowo wysyła do Supli rozkaz "Zamknij" i serwer Supli realizuje takie zadanie w oparciu o stan czujnika otwarcia. Próbuje kilka razy otworzyć/zamknąć aby osiągnąć cel. Jak czujnik nie działa to brama będzie co minutę jeździć.

Dla testu na cloud.supla.org kliknij w przycisk "Otwórz" lub "Zamknij" i zobaczysz taki sam efekt jaki widzisz sterując z poziomu Google Home.

viewtopic.php?t=8262
SUPLA.... Nareszcie w domu.
NormaN

Zadziałało w ten sposób. Brama była zamknięta, na cloud też ikona zamknięcia. Kliknąłem otwórz i brama się otworzyła. Kliknąłem zamknij i nic. Tak jak by czujnik wskazywał cały czas zamknięcie. Po kliknięciu jeszcze raz otwórz, brama się zamknęła ale za minutę się otworzyła i znowu zamknęła i ...
Ten czujnik jest w elektronice bramy czy modułu wifi, ja nie mam żadnych dedykowanych czujników oprócz fotokomórek na bramie i odbojnikow żeby wiedziała kiedy odłączyć siłowniki.
Gdzie szukać problemu? To sprzęt czy soft, czegoś nie dokonfigurowalem? Mogę coś jeszcze sprawdzić?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

NormaN wrote: Wed Jul 23, 2025 2:05 pm Zadziałało w ten sposób. Brama była zamknięta, na cloud też ikona zamknięcia. Kliknąłem otwórz i brama się otworzyła. Kliknąłem zamknij i nic. Tak jak by czujnik wskazywał cały czas zamknięcie. Po kliknięciu jeszcze raz otwórz, brama się zamknęła ale za minutę się otworzyła i znowu zamknęła i ...
Ten czujnik jest w elektronice bramy czy modułu wifi, ja nie mam żadnych dedykowanych czujników oprócz fotokomórek na bramie i odbojnikow żeby wiedziała kiedy odłączyć siłowniki.
Gdzie szukać problemu? To sprzęt czy soft, czegoś nie dokonfigurowalem? Mogę coś jeszcze sprawdzić?
SBW ma wejścia IN1 i IN2, do których musisz podłączyć sygnalizację stanu bramy. Niektóre napędy mają taką sygnalizację i można tam podłączyć, a w pozostałych przypadkach podłącza się zewnętrzny kontaktron, np.Satel B-3
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
NormaN

Dzięki wielkie, poszukam, posprawdzam. Troche nie rozumiem logiki tego urządzenia. Skoro nie mam sygnalizacji na tych liniach to skąd aplikacja wie jaki jest stan bramy, a na cloud widać czujniki jako połączone? Chyba że moduł wysyła stan na serwer że ma takie dwie linie i zamiast dać info że nic do nich nie jest wpięte to losowo daje info o stanie. Jakiś geniusz zła to projektował i jeszcze policzył sobie 5 razy tyłe przyjaciele z małymi rączkami :)
Jeszcze raz dzięki, walczę dalej !

Return to “ZAMEL SBW-02”