Czujnik czadu

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
krzycho1022

Witam wszystkich.

Jestem nowy w świecie supla, ale chciałbym zbudować czujnik czadu oparty na supla. Tak aby po wykryciu zagrożenia uruchomił sie przekaźnik i alarm w aplikacji. Czy jest to możliwe?
slawek

Nie ma czegoś takiego jak alarm w aplikacji.
Natomiast czujką czadu możesz uruchomić przekaźnik - podłączając ją zamiast przycisku.
Co do reszty - powiadomienia w suplascripts...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
krzycho1022

Mozesz napisać jakiego soboff'a mam użyć i jaki czujnik?

Dziekuje za pomoc.
slawek

czujnik - dowolny - najlepiej z wyjściem NO
sonoff - też dowolny - nie musi to być sonoff, nawet przekaźnik nie jest potrzebny - skryptom wystarczy zmiana stanu wyjścia, więc dowolny moduł
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
krzycho1022

Czujnik MQ-7 Będzie ok?
Mozesz zaproponować konkretny model urzadzenia tak abym mógł wrzucic tam supla i podłączyć czujnik i jakas syrene alarmowa?
besix

Możesz kolego zastosować np taki moduł https://www.aliexpress.com/item/MQ-9-Ca ... 0.0.mY4xka
Masz gotowca pod czujniki MQ-2,7,9 itp
Moduł ma wejście z optoizolacją, wyjście 5V do zasilenia samego czujnika i przekaźnik na wyjściu , którym możesz wysterować dowolną syrenę.

Soft do wgrania np inCan- Easy
krzycho1022

Link przekierowuje do czujnika MQ-9. Czy mozesz wstawic link do modułu?
Z góry dziękuję.
flowerek

z czujnikami czadu to jest różnie...wyczytałem kiedyś na stronach straży ze trzeba szukać dobrego - certyfikowanego bo najprostsze i najtańsze często nie wykrywają tlenku węgla na czas...
zobacz takie urządzenie http://www.e-alarmy.pl/4740p-dk-24.p--- ... ikiem.html
można z przekaźnika czujnika podpiąć sie do np. sonoffa (bo w miarę tani i prosty we wgraniu supli - na forum masz instrukcję)
a po podłączeniu zostaje skonfigurować skrypty kolegi @fracz (supla.fracz.com) no i na komórce automate (też na forum masz linki do filmików jak to zrobić )
ps. mi sporo pomogło wyszukanie w youtube po frazie "supla" - pooglądałem filmiki kolegów i większość "bajerów" już sobie uruchoniłem
aaa...do powiadomień niestety trzeba kupić pełną wersję apki automate (no chyba ze sie mylę i jest inny sposób - niech mnie ktoś wówczas poprawi)
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
fracz
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

flowerek wrote: Sun Apr 08, 2018 8:40 am ps. mi sporo pomogło wyszukanie w youtube po frazie "supla"
Też tak czasem robię :lol:
2018_04_08_10.56.18.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
besix

krzycho1022 wrote: Sun Apr 08, 2018 7:44 am Link przekierowuje do czujnika MQ-9. Czy mozesz wstawic link do modułu?
Z góry dziękuję.
Sorki tu masz link do modułu https://m.aliexpress.com/item/327406239 ... 0.0.CEU5so

Return to “Pomysły i koncepcje”