v25.07

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Lector wrote: Mon Jul 21, 2025 7:37 am Temat był już poruszany, dlaczego inne sortowania na kompie a inne na telefonie, gdzie zmienić?
Urządzeni sortują się prawidłowo tylko kanały na odwrót.
To jest błąd w Cloud. Będzie poprawiony w kolejnym wydaniu.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
wsosniak
Been thanked: 1 time

I co z tymi opadami ? Da się to poprawić ?

Jak obecnie patrzę w cloud to widzę
- jednostka mm/h (super , tak ma być )
- a aktualna wartość opadów to 0,0012 l/m2 (czyli mm , ale w jakiej jednostce czasu ?sekundy ?)

1) jednostkę l/m2 to chyba nikt nie używa jeśli chodzi o opady ( ja się pierwszy raz z tym spotykam ), idzie się pogubić

2) obecnie na Open Weather , w okolicach mojego miasta , są opady od 1,7 mm/h do 4,3 mm/h . I jeśli te l/m2 co podajecie w cloud , pomnożyć *3600 sekund , to by się zgadzało
klew

wsosniak wrote: Sat Jul 26, 2025 12:43 pm I co z tymi opadami ? Da się to poprawić ?

Jak obecnie patrzę w cloud to widzę
- jednostka mm/h (super , tak ma być )
- a aktualna wartość opadów to 0,0012 l/m2 (czyli mm , ale w jakiej jednostce czasu ?sekundy ?)

1) jednostkę l/m2 to chyba nikt nie używa jeśli chodzi o opady ( ja się pierwszy raz z tym spotykam ), idzie się pogubić

2) obecnie na Open Weather , w okolicach mojego miasta , są opady od 1,7 mm/h do 4,3 mm/h . I jeśli te l/m2 co podajecie w cloud , pomnożyć *3600 sekund , to by się zgadzało
Będzie poprawione w kolejnym wydaniu Clouda. Pewnie jako wersja 25.08.

Obecnie jest wartość podzielona przez 1000.

Jednostki w Supli będą wszędzie ustawione jako mm bez podania czasu.

Te opady z openweather 4,7 mm/h też nie znaczą, że spadnie 4,7 mm deszczu w ciągu 1h, tylko że gdyby padało tak jak w tej chwili przez 1h to by tyle spadło.
A może padać przez 6 min I realnie będzie to 0,5 mm w ciągu całej godziny
wsosniak
Been thanked: 1 time

Tak tak , to akurat rozumiem że to jest chwilowe wskazanie , które daje użytkownikowi informacje ( jak go nie ma w miejscu zamieszkania ) czy akurat pada i jak mocno. I jak to wskazanie jest do 2 mm to jest taka mżawka , 2-5 lekki deszcz , 5-10 mocny deszcz , powyżej 10 to ulewa

A niestety na tą chwilę w aplikacji widać zawsze 0,0 nawet jak leje .

To usuńcie to dzielenie przez 1000 i powinno być ok 🙂pamiętajcie też o śniegu 🙂
dzięki !
mic1

Rozwiązałem to tak:
Pow ct od sonoff, co prawda mierzenie mocy na jednej fazie, ale łatwo sprawdzić że pomiar powyżej 500 w to w aplikacji z inwentera produkcja powyżej 3 kw.
Scena jeśli moc mierzona jest większa niż 550 to włącz grzałkę jeśli mniej niż 480 to wyłącznie.
Grzałka podłączona przez drugi sonoff który steruje przekaźnikiem włączajacym i wył grzałkę. Można spokojnie rozbudować o kolejne grzałki zmieniając progi wł i wył,
Działa bez żadnych opóźnień
Lucas

Jeśli będziecie dodawać kolejne miasta, dodajcie proszę Chrzanów - 50.136, 19.402 - dane z listy OW.
Z góry dzięki :)
Noter

Czy wiadomo coś o powiadomieniach na lokalnej instancji SUPLA?
klew

Noter wrote: Mon Aug 25, 2025 12:13 pm Czy wiadomo coś o powiadomieniach na lokalnej instancji SUPLA?
W wydaniu v25.07 tego nie ma. A ten wątek dotyczy tego tematu, więc dalej nie będę odpowiadał :P
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Cześć
Czy przy najbliższym wydaniu jest szansa na dodanie miast przynajmniej zgłoszonych w tym wątku ?
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Robinson74
Has thanked: 13 times
Been thanked: 6 times

klew wrote: Thu Jul 03, 2025 6:25 am
wsosniak wrote: Thu Jul 03, 2025 6:08 am i jeszcze jedna uwaga : w definicji kanału opadów deszczu/sniegu jest informacja ze atrybut to mm/h , a w aplikacji pojawia sie l/m2 (zakładam ze to jest l/m2/h czyli mm/h :) )

Osobiscie wolałbym żeby mi sie pojawiało w aplikacji mm/h . Fajnie byłoby aby każdy mógł sobie w cloud ustawic przy tego typu kanałach , jaka jedostka ma sie wyświetlać przy kanale opadu deszczu/ sniegu .
mm oraz l/m2 to w zasadzie to samo.
Natomiast ten ten opad jest na godzinę, ale nie jest to informacja ile spadnie w trakcie godziny, ale opad chwilowy, czyli ile by spadło w ciągu 1h gdyby przez całą godzinę padało tak jak w danej chwili.

Wg mnie wszędzie powinna być jednostka mm
Ten opad już tak pozostanie w Supli?
Czy ten opad chwilowy będzie zmieniony na jakiś inny? Np. opad w dłuższej perspektywie (ostatnie 24 godziny) albo prognoza opadów?

Return to “Nowości”