Grin78 wrote: Tue Jul 29, 2025 11:38 am
pzygmunt wrote: Tue Jul 29, 2025 11:10 am
Nie podłączamy urządzeń zasilanych 230V do elementów ogrodzenia, drzwi, okien itp.
Po to istnieją sterowniki umożliwiające możliwość tego rodzaju połączenia.
Teraz jest zainstalowany na bramie odcinający fotokomórkę urządzenie PCZ-521.3 - sterownik z zegarem czasowym.
Tak sterownik może być zasilany 230V po to by działał.
Po to na tym forum zadaję proste pytania o możliwość wymiany na sterownik SUPLA, który by to samo mi to załatwił.
W zasadzie zadaję proste pytanie jak na forum doświadczonych specjalistów ale na razie wyraźnie nikt mi nie odpowiedział i nie pomógł z tym.
Tak samo jak z harmonogramem prawie nikt nie wie - jak to działa - jaki priorytet w harmonogramach itd itp.
Jestem w stanie to zrobić tylko musze wiedzieć łopatologicznie jak to działa - a nie pomoc na zasadzie - zawołaj pan elektryka...
Sterownik ROW-01 zgodnie z danymi technicznymi służy do załączania obwodu z napięciem 230V. Oczywiście jest to styk beznapięciowy i teoretycznie spełni Twoje założenia. Jednak sam moduł został zaprojektowany i zapewne certyfikowany do przełączania właśnie prądu zmiennego 230V. W związku z tym w przypadku jakiegoś nieprawidłowego montażu sterownika ROW istnieje jakieś ryzyko, że na stykach przekaźnika pojawi się napięcie 230V. Wiąże się to z co najmniej uszkodzeniem sterownika bramy.
Ps.
Trochę czegoś nie rozumiem. Skoro chwalisz się, że zrobiłeś sobie samodzielnie instalację elektryczną w domu, to chyba umiesz odczytać najprostszy schemat umieszczony w instrukcji ROW-01 (link:
https://supla.zamel.com/product/odbiorn ... wy-row-01/). Czytając ten schemat wszystko powinieneś wiedzieć.
Ps. 2
Wszelkie instalacje elektryczne powyżej napięcia bezpiecznego musi wykonywać osoba z odpowiednimi uprawnieniami. Obyś nigdy nie musiał się o tym dowiedzieć od prokuratora.
Ps. 3
Napisałeś, że jest to brama na osiedlu. A więc w Twoim interesie powinno być zabezpieczenie się odpowiednimi dokumentami, że nie nastąpi np. jakieś przebicie i porażenie dziecka. Bo właśnie wtedy będziesz miał niezbyt miłe spotkanie ze wspomnianym prokuratorem.