klew wrote: Wed Jun 11, 2025 6:00 am Obawiam się, że koszt takiego urządzenia nie przekracza kosztu roboczogodziny programisty :p
Szukaj w sieci jakichś gotowych rozwiązań.
Albo wrzuć w dziale ogłoszenia stosowny post z propozycją np koło 3000-5000 zł, to może ktoś się zainteresuje i jakaś ultra prostą apkę ogarnie.
Ale najpierw bym po prostu poszukał, bo największą szansę miałbyś taką, że ktoś to sobie kupił i ogarnął soft dla siebie.
No i zakończmy tego offtopa![]()
Inne urządzenia - zgłoszenia, błędy, uwagi i pomysły [bramka ZigBee]
Moderator: vajera
@Vajera ten zwór od Sonoff pokazuje ciągle we flow 0, cos tam zmieniałeś?
Robiłem kilka aktualizacji i przyznam , że przez pewien czas go nie używałem i nie zauważyłem kiedy to się zmieniło
Co z tymi programami?
Robiłem kilka aktualizacji i przyznam , że przez pewien czas go nie używałem i nie zauważyłem kiedy to się zmieniło
Co z tymi programami?
Czy po wprowadzeniu polecenia:vajera wrote: Tue May 20, 2025 6:02 pm @lukasz06 W wolnej chwili wypróbuj wersję 0.7.94-20/05/2025, ale z uwagi na to, że zmieniła się liczba kanałów przypadających na ten zawór, musisz albo wgrać wersję merged z czyszczeniem pamięci albo ręcznie usunąć kanały zaworu poleceniem remove-channel - przypomnę tylko, że ono każdorazowo resetuje bramkę i trzeba później pousuwać kanały z Cloud.
Powyższa wersja tworzy łącznie 7 kanałów KPOP (@klew - przydałby się ten KTXT)
Przetestuj proszę poniższe scenariusze (odczyty z tych kanałów):
- FLOW - bieżący przepływ w m³/h,
- MODE - tryb pracy zaworu (0=manual, 1=tryb czasowy, 2=tryb objętościowy),
- CYCLES COUNT - łączna liczba zadanych powtórzeń,
- CYCLE # - aktualne powtórzenie,
- TIME - czas pojedynczego cyklu pracy,
- PAUSE - czas pojedynczego cyklu przerwy,
- VOLUME - objętość pojedynczego cyklu pracy.
- włączasz zawór ON na kilkanaście sekund i wyłączasz,
- przy wyłączonym zaworze dajesz polecenie write-attribute na podlewanie cykliczne,
- to samo przy włączonym zaworze,
- podobnie dla podlewania objętościowego,
- powtórz 2, 3, 4 - w trakcie cykli wysyłając ten rozkaz OFF (najlepiej zarówno w fazie pracy jak i pauzy),
- inne według własnego uznania
write-attribute 01 0xFC11 0x5009 0x42 11 0A000A000000010000003C
10 powtórzeń, 1 litr, 60s przerwy
W trybie pracy zaworu ma wyświetlać się 1- tryb czasowy a nie 2- tryb objętościowy
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Ustawiając w zakładce Advanced devices Volume program 1 cykl/10 litrów uruchamiając Start program w aplikacji pojawiają się ustawienia ale przełącznik pozostaje w pozycji OFF, jeśli ręcznie przestawię go na ON ustawienia się zerują.
A jak ustawić FLOW - przepływ wody bo u mnie jest cały czas - on jest w l czy m3/h
Jeszcze jedną rzecz zaobserwowałem, jak przełączymy w aplikacji uruchamiając tryb manualny po 30 minutach samoczynnie się wyłącza.
A jak ustawić FLOW - przepływ wody bo u mnie jest cały czas - on jest w l czy m3/h
Jeszcze jedną rzecz zaobserwowałem, jak przełączymy w aplikacji uruchamiając tryb manualny po 30 minutach samoczynnie się wyłącza.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by bokk on Wed Jul 16, 2025 4:55 pm, edited 1 time in total.
OK czyli wskazanie jest prawidłowe. MODE - tryb pracy zaworu (0=manual, 1=tryb czasowy/ tryb objętościowy) 2 nie występujebokk wrote: Tue Jul 15, 2025 6:46 amCzy po wprowadzeniu polecenia:vajera wrote: Tue May 20, 2025 6:02 pm @lukasz06 W wolnej chwili wypróbuj wersję 0.7.94-20/05/2025, ale z uwagi na to, że zmieniła się liczba kanałów przypadających na ten zawór, musisz albo wgrać wersję merged z czyszczeniem pamięci albo ręcznie usunąć kanały zaworu poleceniem remove-channel - przypomnę tylko, że ono każdorazowo resetuje bramkę i trzeba później pousuwać kanały z Cloud.
Powyższa wersja tworzy łącznie 7 kanałów KPOP (@klew - przydałby się ten KTXT)
Przetestuj proszę poniższe scenariusze (odczyty z tych kanałów):
- FLOW - bieżący przepływ w m³/h,
- MODE - tryb pracy zaworu (0=manual, 1=tryb czasowy, 2=tryb objętościowy),
- CYCLES COUNT - łączna liczba zadanych powtórzeń,
- CYCLE # - aktualne powtórzenie,
- TIME - czas pojedynczego cyklu pracy,
- PAUSE - czas pojedynczego cyklu przerwy,
- VOLUME - objętość pojedynczego cyklu pracy.
- włączasz zawór ON na kilkanaście sekund i wyłączasz,
- przy wyłączonym zaworze dajesz polecenie write-attribute na podlewanie cykliczne,
- to samo przy włączonym zaworze,
- podobnie dla podlewania objętościowego,
- powtórz 2, 3, 4 - w trakcie cykli wysyłając ten rozkaz OFF (najlepiej zarówno w fazie pracy jak i pauzy),
- inne według własnego uznania
write-attribute 01 0xFC11 0x5009 0x42 11 0A000A000000010000003C
10 powtórzeń, 1 litr, 60s przerwy
W trybie pracy zaworu ma wyświetlać się 1- tryb czasowy a nie 2- tryb objętościowy
Wykorzystuję zawór do podlewania kropelkowego w związku z czym przepływ wody jest bardzo mały. Nie mogę jednak ustawić automatyzacji gdyż zawór (sprawdzałem na bramce sonoff) wysyła komunikat "Alert: Water Shortage detected" i po 30 minutach przełącza zawór z ON na OFF więc ustawienie trybu objętościowego nawet na 1 litr nie może być ustawione gdyż i tak po 30 minutach się wyłącza. Usiłowałem to obejść stosując tryb czasowy ustawiając czas pracy na 1740s, czas przerwy 60s i chodzi to prawidłowo ale kolejnym ograniczeniem jest ilość cykli max 100 co wiąże się z koniecznością co 100 cykli ponownie uruchomić program. Czy jest możliwość wyłączyć tę blokadę przy wykryciu alertu i automatycznego wyłączenia co 30 minut, zwiększenia ilości cykli lub zapętlenia programu aby po wykonaniu danej ilości cykli uruchamiał się automatycznie ponownie ?
-
vajera
- Has thanked: 291 times
- Been thanked: 161 times
Wejdź w Zakładkę Zigbee Devices, wybierz Sonoff SWV z listy urządzeń, klaster SONOFF FC11, wpisz id atrybutu 0x5011, typ atrybutu U16 a w wartość atrybutu wpisz czas alertu w minutach (0 - wyłącza alert). Naciśnij Write Attribute.bokk wrote: Tue Jul 29, 2025 12:43 pm Wykorzystuję zawór do podlewania kropelkowego w związku z czym przepływ wody jest bardzo mały. Nie mogę jednak ustawić automatyzacji gdyż zawór (sprawdzałem na bramce sonoff) wysyła komunikat "Alert: Water Shortage detected" i po 30 minutach przełącza zawór z ON na OFF więc ustawienie trybu objętościowego nawet na 1 litr nie może być ustawione gdyż i tak po 30 minutach się wyłącza. Usiłowałem to obejść stosując tryb czasowy ustawiając czas pracy na 1740s, czas przerwy 60s i chodzi to prawidłowo ale kolejnym ograniczeniem jest ilość cykli max 100 co wiąże się z koniecznością co 100 cykli ponownie uruchomić program. Czy jest możliwość wyłączyć tę blokadę przy wykryciu alertu i automatycznego wyłączenia co 30 minut, zwiększenia ilości cykli lub zapętlenia programu aby po wykonaniu danej ilości cykli uruchamiał się automatycznie ponownie ?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Więcej informacji tutaj:
A to ciekawe. Myślałem że to działa tylko na bramce Sonoff. To jest jakieś zabezpieczenie dla pompy, aby nie chodziła gdy nie wykryje przepływu wody. Funkcja raczej potrzebna, ale w Twoim przypadku faktycznie trzeba by ją wyłączyć.
-
vajera
- Has thanked: 291 times
- Been thanked: 161 times
Potraktuj ten przełącznik, jako sterowanie trybem manualnym. Dodam drugi przełącznik do uruchamiania programu zapisanego uprzednio w GUI.bokk wrote: Wed Jul 16, 2025 3:52 am Ustawiając w zakładce Advanced devices Volume program 1 cykl/10 litrów uruchamiając Start program w aplikacji pojawiają się ustawienia ale przełącznik pozostaje w pozycji OFF, jeśli ręcznie przestawię go na ON ustawienia się zerują.
Kanał FLOW to kanał read-only - on tylko raportuje przepływ - w m3/h (powinny się wyświetlać jednostki?)A jak ustawić FLOW - przepływ wody bo u mnie jest cały czas - on jest w l czy m3/h
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Więcej informacji tutaj: