Kabel przy silnikach jest zawsze i tu się zgadza że jest to przewód 4-rożyłowy i są to przewody OMY, popularna "linka". Generalnie ten przewód od silnika powinien być doprowadzony do puszki gdzie jest łącznik. Wtedy równocześnie w tej samej puszce musi się znaleźć zasilanie. Na zdjęciu widać że do łącznika jest doprowadzony przewód YDY (drut) także silnik jest podłączony w innej puszce gdzie jest zasilanie a z niej jest odczep do puszki z łącznikiem lub jak napisał Przemek instalacja w gwiazdę i wszystkie przewody są w rozdzielnicy.Robert Błaszczak wrote: Fri Jul 25, 2025 9:53 am Bo do puszki od silnika rolety powinien być doprowadzony oryginalny przewód z silnika. Praktycznie nie spotkałem się jeszcze, aby taki przewód nie był dołączony do silnika. A jeśli był za krótki, to firmy instalujące rolety mają takie kable i powinien zostać przedłużony.
I jest to kabel 4-żyłowy (żółto-zielony - ochronny, niebieski - neutralny, czarny - L - ruch do góry, brązowy - L - ruch w dół).
SRW-01 podłączenie
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
-
malarz
Kiedyś widziałem instalację gdzie przy łącznikach schodowych kable w do łączników były podpięte wg schematu: niebieski jako przyjście zasilania w jednym i jako odejście zasilania do żarówki w drugim łączniku a między łącznikami pod napięciem był albo brązowy albo żółty (w zależności od ustawienia pierwszego łącznika).
Może tu jest podobnie. Jest jakaś puszka przy rolecie gdzie dochodzi zasilanie i kabel do rolety a od tej puszki do łącznika idą 3 przewody (zamiast 4) i niebieski jest użyty do fazy na łączniku a brązowym i żółtym odchodzą fazy od łącznika na silniki rolety. W każdym razie bez odkopania puszki gdzieś powyżej gdzie rzeczywiście jest podłączona roleta (oryginalny przewód od rolety) raczej nic się nie da zrobić. Najlepiej wezwać dobrego elektryka ale nie typu "zrobi się, będzie pan zadowolony".
Może tu jest podobnie. Jest jakaś puszka przy rolecie gdzie dochodzi zasilanie i kabel do rolety a od tej puszki do łącznika idą 3 przewody (zamiast 4) i niebieski jest użyty do fazy na łączniku a brązowym i żółtym odchodzą fazy od łącznika na silniki rolety. W każdym razie bez odkopania puszki gdzieś powyżej gdzie rzeczywiście jest podłączona roleta (oryginalny przewód od rolety) raczej nic się nie da zrobić. Najlepiej wezwać dobrego elektryka ale nie typu "zrobi się, będzie pan zadowolony".
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
-
przemopoznan
zdjęcia zaktualizowane + schemat podłączenia silnika do rolet ze strony producenta.
-
djalex
Czyli jest tak jak mówiłem - jest osobna puszka z zasilaniem a do łącznika jest odejście. Widać że po zaciskach śrubowych że robił instalację starej dobrej szkoły fachura - osobiście nie cierpię tych zacisków więc sugeruję na wymianę na WAGO 2273 bo wszędzie są przewody typu "drut". SRW podpinasz w tej górnej puszce L I N, te przewody które idą na dół od silnika do łącznika rozpinasz i te od silnika wpinasz do wyjść oznaczonych symbolem silnika a te które idą od łącznika do IN1 i IN2. Kolejność w zasadzie nieistotna bo to można zmienić w konfiguracji modułu.
EDIT: Jeśli jednak od silnika idą przewody typu "linka" to trzeba zastosować WAGO 221 (te z klapkami)
EDIT: Jeśli jednak od silnika idą przewody typu "linka" to trzeba zastosować WAGO 221 (te z klapkami)
-
przemopoznan
W tej górnej mam trochę mało miejsca, ale spróbuje tam "upchnąć ten sterownik", jak nie dam rady to czeka mnie chyba kucie.
Dzięki za podpowiedź.
Dzięki za podpowiedź.
-
djalex
A po co chcesz "kuć"? Nie trzeba, tylko zrobić porządek z przewodami i się zmieści. Z resztą ta górna mi wygląda na fi70 także tym bardziej nie powinno być problemu. A jak nie dasz rady to wołaj porządnego instalatora.przemopoznan wrote: Wed Jul 30, 2025 8:33 pm W tej górnej mam trochę mało miejsca, ale spróbuje tam "upchnąć ten sterownik", jak nie dam rady to czeka mnie chyba kucie.
Dzięki za podpowiedź.
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
Jak jest gruba ściana to ja kulem za puszkę bo nawet w tych głębszych przy wielu przewodach to jest wyzwanie to upchnąć
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
Dopóki kosztuje ile kosztuje to ja tam wole się chwile pobawić z kuciem... Tym bardziej że większy problem jest z przewodami niż samym sterownikiem.
Atutem mSRW-01 jest nie tylko wielkość (małość (?)
) modułu, ale też liczenie czasu pracy rolety na podstawie prądu pobieranego przez silnik. Twoje rolety zapewne posiadają krańcówki elektroniczne i inne zabezpieczenia wprowadzające zwłokę w zadziałaniu rolety, co może powodować "rozjazd" w wizualizacji pozycji pancerza. Jest to dość irytujące przy częstym sterowaniu ręcznym. Kiedyś powodowało to nawet nieosiąganie pozycji krańcowych, co obecnie zostało znacznie poprawione. Piszę to nie po to, żeby reklamować ten produkt, ale żebyś mógł wybrać najlepszą opcję.
Sprawdź, czy u Ciebie występuje jakaś zwłoka od momentu podania sygnału sterującego, do rozpoczęcia ruchu rolety. Przy zastosowaniu "zwykłych sterowników" ten czas jest już liczony do czasu pracy silnika.
Czy "wejdzie" on do tej puszki u góry, musisz sam oszacować. Ja bym spróbował.
Sprawdź, czy u Ciebie występuje jakaś zwłoka od momentu podania sygnału sterującego, do rozpoczęcia ruchu rolety. Przy zastosowaniu "zwykłych sterowników" ten czas jest już liczony do czasu pracy silnika.
Czy "wejdzie" on do tej puszki u góry, musisz sam oszacować. Ja bym spróbował.