Priorytet harmonogramów

Grin78

klew wrote: Wed Jul 30, 2025 7:22 am
Grin78 wrote: Wed Jul 30, 2025 6:22 am No ok, ale wejście mi nie interesuje - ja nic tam nie chcę podłączać.
Mi interesuje wyjście - znaczy przełączenie bistabilne.

nie wiem czy będę miał doprowadzone 24V ze sterownika bramy, wiem że skrzynka posiada 230V na tym operuje
Ogólnie my wiemy jeszcze mniej, niż Ty o tej instalacji.
Ciężko jest coś doradzać, gdy brakuje opisu instalacji, jakichś zdjęć itp.

Dla mnie zaskoczeniem jest, że chciałbyś podłączać moduł na 230 V przy sterowaniu bramą.
Drugim zaskoczeniem jest wymóg pracy ciągłej (bramy tak nie pracują ;) )

Także masz dość nietypową instalację i warto w takiej sytuacji zacząć od dokładnego opisu.

Za to mamy teraz możliwość przywołania klasycznego tematu "problemu XY" :D
https://wiki.hackerspace.pl/howto:xyproblem
No dobrze.

Brama jest osiedlowa. W normalnym trybie - jest zamknięta. Brama ma foto czujniki. Mieszkańcy osiedla maja swoje piloty i możliwość otwierania bramy za pomocą pilotów lub telefonu (też jest zainstalowany moduł GSM).

Brama jest otwarta w dni robocze od 7 do 17.
Żeby brama była otwarta (tak zostało to zaprojektowane) - jest odcinana fotokomórka - są rozłączane przewody fotokomórki. Wtedy fotokomórka nie działa i nie daje sygnału do bramy żeby ta się zamknęła i dlatego brama jest otwarta. Jak tylko przewody zostaną połączone - czujnik zadziała i brama natychmiast się zamknie.
Za sterowanie czasowe odpowiada sterownik czasowy PCZ-521.3 zasilany 230V i łączy lub rozłącza 2 kabelki od fotokomórki sterując tym samym stanem bramy - czy ma być zamknięta (jej normalny stan) czy otwarta w trybie ciągłym.

Jest pomysł żeby zamienić ten sterownik czasowy (PCZ-521.3) na SUPLA Wifi.
Zdjęcie WhatsApp 2025-07-30 o 10.39.51_e6a3c8c3.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
kiler88
Been thanked: 1 time

Może na początek podstawowe pytanie, jest tam WiFi? Bo SBW w przeciwieństwie do PCZ nie ma pamięci harmonogramu i zegara z podtrzymaniem, harmonogram jest realizowany przez polecenia wysyłane z serwera, wymagane jest WiFi z internetem. Jeśli tak, ja tak jak pisałem wcześniej, zastosowałbym SBW-02 i przekaźnik bistabilny, doszło by otwieranie bramy z Supla.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Zamienił stryjek siekierkę na kijek.

Nie wiem, w czym przeszkadza Ci ten PCZ? Raz zaprogramowany i zapominasz o sprawie. Działa i robi co do niego należy.
Zamontujesz sterownik SUPLA, zrobisz odpowiednie harmonogramy i będzie działać do czasu problemów z dostępem do sieci Internet. Harmonogramy nie działają bez dostępu do Internetu. Wystarczy choćby, że w miejscu montażu sterownika Supla będzie słabe Wi-Fi, a ktoś z mieszkańców postawi u siebie w domu nowy router pracujący na tym samym kanale radiowym.

Zrozumiałbym, jakbyś chciał zastosować CALL Supla, czy też otwieranie bramy z aplikacji, ale w takim przypadku to tylko robisz sobie niepotrzebne kłopoty.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Grin78

kiler88 wrote: Wed Jul 30, 2025 8:52 am Może na początek podstawowe pytanie, jest tam WiFi? Bo SBW w przeciwieństwie do PCZ nie ma pamięci harmonogramu i zegara z podtrzymaniem, harmonogram jest realizowany przez polecenia wysyłane z serwera, wymagane jest WiFi z internetem. Jeśli tak, ja tak jak pisałem wcześniej, zastosowałbym SBW-02 i przekaźnik bistabilny, doszło by otwieranie bramy z Supla.
mam tam WiFI - rzecz jasna - bez tego nie ma sensu montować sterowniki SUPLA.

Mógłbyś rozpisać o tym przekaźniku bistabilnym razem z SBW-02?
Grin78

Robert Błaszczak wrote: Wed Jul 30, 2025 8:58 am Zamienił stryjek siekierkę na kijek.

Nie wiem, w czym przeszkadza Ci ten PCZ? Raz zaprogramowany i zapominasz o sprawie. Działa i robi co do niego należy.
Zamontujesz sterownik SUPLA, zrobisz odpowiednie harmonogramy i będzie działać do czasu problemów z dostępem do sieci Internet. Harmonogramy nie działają bez dostępu do Internetu. Wystarczy choćby, że w miejscu montażu sterownika Supla będzie słabe Wi-Fi, a ktoś z mieszkańców postawi u siebie w domu nowy router pracujący na tym samym kanale radiowym.

Zrozumiałbym, jakbyś chciał zastosować CALL Supla, czy też otwieranie bramy z aplikacji, ale w takim przypadku to tylko robisz sobie niepotrzebne kłopoty.
W czym przeszkadza. Po pierwsze trzeba synchronizować czas co jakiś czas - zegar z czasem ma przekłamanie względem czasu rzeczywistego.
Druga sprawa to elastyczność - dodanie dni wolnych wypadających w dni powszednie - ta sprawa harmonogramu o którą pytałem na początku wątku.
Po za tym SUPLA o ile wiem ze swojego doświadczenia - nie ma problemu z chwilowym brakiem dostępu do internetu. To jest sterownik i działa autonomicznie - ma zapisany stan/ustawienia tak rozumiem w samym urządzeniu po konfiguracji więc może pracować bez internetu chwilowo. Mam w domu ROW-01 podpięty pod światło na poddaszu i nigdy z tym nie miałem problemów - działa niezawodnie czego nie można powiedzieć o sterownikach SONOFF basic opartych o SUPLA z którymi mam wieczny problem - jeśli internet zanika to trzeba ich restartować często i nie są niezawodne te urządzenia.

No i wracając do SUPLA to tak - chcę nie tylko elastycznie skonfigurować taki sterownik i dodatkowo jego kontrolować z poziomu aplikacji.
Dodatkowo często jest tak że brama jest otwarta mimo że musi być zamknięta - i muszę resetować całą bramę (wyłączyć/włączyć prąd) i nie wiem czy to problem obecnego sterownika czy problem z samą bramą.
Maciek663
Has thanked: 1 time

Grin78 wrote: Thu Jul 31, 2025 4:32 am
Po za tym SUPLA o ile wiem ze swojego doświadczenia - nie ma problemu z chwilowym brakiem dostępu do internetu. To jest sterownik i działa autonomicznie - ma zapisany stan/ustawienia tak rozumiem w samym urządzeniu po konfiguracji więc może pracować bez internetu chwilowo.

Taki SBW nie ma swojego zegara - więc jak nie ma Internetu to "nie wie" która jest godzina. Jak głównym zadaniem ma być sterowanie w zależności od harmonogramu to musisz o tym pamiętać.
Grin78

Maciek663 wrote: Thu Jul 31, 2025 5:22 am
Grin78 wrote: Thu Jul 31, 2025 4:32 am
Po za tym SUPLA o ile wiem ze swojego doświadczenia - nie ma problemu z chwilowym brakiem dostępu do internetu. To jest sterownik i działa autonomicznie - ma zapisany stan/ustawienia tak rozumiem w samym urządzeniu po konfiguracji więc może pracować bez internetu chwilowo.

Taki SBW nie ma swojego zegara - więc jak nie ma Internetu to "nie wie" która jest godzina. Jak głównym zadaniem ma być sterowanie w zależności od harmonogramu to musisz o tym pamiętać.
No dobra jak każde urządzenie SUPLA tak rozumiem można to urządzenie SBW - skonfigurować używając sieci Wifi? Po skonfigurowaniu urządzenia, dodanie harmonogramów - ono będzie podłączone do Wifi. Mi chodzi np. o zaniki internetu chwilowe czy na jakiś czas po konfiguracji. Tak rozumiem sterownik "będzie pamiętał" konfigurację i czas?
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Grin78 wrote: Thu Jul 31, 2025 4:32 am Po za tym SUPLA o ile wiem ze swojego doświadczenia - nie ma problemu z chwilowym brakiem dostępu do internetu. To jest sterownik i działa autonomicznie - ma zapisany stan/ustawienia tak rozumiem w samym urządzeniu po konfiguracji więc może pracować bez internetu chwilowo.
Zgadzam się, że serwery SUPLA działają bardzo stabilnie i SLA jest bardzo bliskie 100%, natomiast w drugiej kwestii mocno się mylisz. Sterowniki Supla nie mają zapisanego harmonogramu w samym urządzeniu. A jakakolwiek chwilowa przerwa w dostępie do serwera Supla (problem z wi-fi, problem u Twojego dostawcy, problem u N operatorów po drodze ruchu sieciowego) w momencie czasu wykonania harmonogramu spowoduje niewykonanie tego harmonogramu.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
kiler88

Jak pisałem w poprzedniej wiadomości, harmonogram nie jest przechowywany na urządzeniu, które i tak nie posiada RTC, więc bez internetu się nie wykona.
Grin78

Robert Błaszczak wrote: Thu Jul 31, 2025 5:26 am
Grin78 wrote: Thu Jul 31, 2025 4:32 am Po za tym SUPLA o ile wiem ze swojego doświadczenia - nie ma problemu z chwilowym brakiem dostępu do internetu. To jest sterownik i działa autonomicznie - ma zapisany stan/ustawienia tak rozumiem w samym urządzeniu po konfiguracji więc może pracować bez internetu chwilowo.
Zgadzam się, że serwery SUPLA działają bardzo stabilnie i SLA jest bardzo bliskie 100%, natomiast w drugiej kwestii mocno się mylisz. Sterowniki Supla nie mają zapisanego harmonogramu w samym urządzeniu. A jakakolwiek chwilowa przerwa w dostępie do serwera Supla (problem z wi-fi, problem u Twojego dostawcy, problem u N operatorów po drodze ruchu sieciowego) w momencie czasu wykonania harmonogramu spowoduje niewykonanie tego harmonogramu.
Dobrze. Zdaje sobie sprawę że może zaistnieć taka sytuacja. Ale to pewnie sytuacja której nie da się uniknąć nawet w przypadku innych sterowników na rynku.

Schemat podłączenia obecnego sterownika poniżej. Mam załączone styki 1 i 6 - od fotokomórki, 3 i 4 - zasilanie 230V.
PCZ521_3.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Ogólna dyskusja”