No dobrze.klew wrote: Wed Jul 30, 2025 7:22 amOgólnie my wiemy jeszcze mniej, niż Ty o tej instalacji.Grin78 wrote: Wed Jul 30, 2025 6:22 am No ok, ale wejście mi nie interesuje - ja nic tam nie chcę podłączać.
Mi interesuje wyjście - znaczy przełączenie bistabilne.
nie wiem czy będę miał doprowadzone 24V ze sterownika bramy, wiem że skrzynka posiada 230V na tym operuje
Ciężko jest coś doradzać, gdy brakuje opisu instalacji, jakichś zdjęć itp.
Dla mnie zaskoczeniem jest, że chciałbyś podłączać moduł na 230 V przy sterowaniu bramą.
Drugim zaskoczeniem jest wymóg pracy ciągłej (bramy tak nie pracują)
Także masz dość nietypową instalację i warto w takiej sytuacji zacząć od dokładnego opisu.
Za to mamy teraz możliwość przywołania klasycznego tematu "problemu XY"
https://wiki.hackerspace.pl/howto:xyproblem
Brama jest osiedlowa. W normalnym trybie - jest zamknięta. Brama ma foto czujniki. Mieszkańcy osiedla maja swoje piloty i możliwość otwierania bramy za pomocą pilotów lub telefonu (też jest zainstalowany moduł GSM).
Brama jest otwarta w dni robocze od 7 do 17.
Żeby brama była otwarta (tak zostało to zaprojektowane) - jest odcinana fotokomórka - są rozłączane przewody fotokomórki. Wtedy fotokomórka nie działa i nie daje sygnału do bramy żeby ta się zamknęła i dlatego brama jest otwarta. Jak tylko przewody zostaną połączone - czujnik zadziała i brama natychmiast się zamknie.
Za sterowanie czasowe odpowiada sterownik czasowy PCZ-521.3 zasilany 230V i łączy lub rozłącza 2 kabelki od fotokomórki sterując tym samym stanem bramy - czy ma być zamknięta (jej normalny stan) czy otwarta w trybie ciągłym.
Jest pomysł żeby zamienić ten sterownik czasowy (PCZ-521.3) na SUPLA Wifi.