Priorytet harmonogramów

klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Grin78 wrote: Fri Aug 01, 2025 5:00 am
No właśnie nie znam się na schematach (dawno już z tym nie miałem do czynienia) - i generalnie główne moje pytanie dotyczyło harmonogramów - ponieważ byłem przekonany że ten SBW-01 załatwi mi sprawę pod względem sprzętowym ale potem została wprowadzona niepewność czy w ogóle będzie działał w tym trybie (bistabilnym) - i z tego odtworzyła się dyskusja.
Zapytałem ZAMEL ale oczywiście zero odzewu - może tam zadzwonię.

Zatem ok załóżmy że urządzenie znajdę odpowiednie, chciałem tylko potwierdzić jeszcze czy da się zaprogramować jakiś dodatkowy nazwijmy umownie harmonogram który by nadpisywał stary w dni świąteczne i nie robił akcję włączony tylko wyłączony w tym czasie. To moje główne pytanie
Nie rozumiem czemu chcesz jeszcze dzwonić. Na wszystkie pytania dostałeś odpowiedź.
Niestety nie ma w Supli prostego sposobu, aby wyłączyć harmonogram w kilka wybranych dni
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Grin78

klew wrote: Fri Aug 01, 2025 5:57 am Nie rozumiem czemu chcesz jeszcze dzwonić. Na wszystkie pytania dostałeś odpowiedź.
Niestety nie ma w Supli prostego sposobu, aby wyłączyć harmonogram w kilka wybranych dni
Nie chodzi mi o wyłączenie harmonogramu.
Chodzi mi żeby w dzień świąteczny n.p. główny harmonogram został zignorowany albo zostały wykonane 2 harmonogramy gdzie ten ostatni by aktywował tą pożądaną funkcjonalność.

Nie chodzi mi o wyłączenie harmonogramu jako takiego.
Mi chodzi czy da się osiągnąć cel, czyli:
Żebym miał skonfigurowane działania standardowe: wyłączenie 7:00 i włączenie 17:00
I odrębnie skonfigurowane wybrane dni wyjątek - czyli np. święta - i w tym czasie brama byla by zamknięta - włączenie.

Mi chodzi o to próbuję zrozumieć jak działa logika SUPLA - czy przy wykonaniu jakiegoś harmonogramu załóżmy warunek zostanie spełniony - reszta harmonogramów jest ignorowana dla tego urządzenia? Czy wykonywana dalej?

Muszę znać logikę działania SUPLI żeby móc odkonfigurować chyba że się nie da w SUPLI to odpuszczę sobie i poszukam innego urządzenia konkurencji na rynku - która to załatwi.

Mam w domu urządzenia supli ale to prosta funkcjonalność - włącz/wyłącz światło zachód/wschód, shift....
Grin78

klew wrote: Fri Aug 01, 2025 5:57 am Nie rozumiem czemu chcesz jeszcze dzwonić. Na wszystkie pytania dostałeś odpowiedź.
Nie dostałem żadnych odpowiedzi, pytanie dalej pozostaje otwarte:

1. Jakie urządzenie SUPLA (najlepiej 230V) ma mi spinać/rozpinać 2 kabelki (bistabilnie).
2. Czy da się zrobić tak żeby można było w jakiś sposób zrobić wyjątki do głównego harmonogramu - jakkolwiek
klew

Grin78 wrote: Fri Aug 01, 2025 8:22 am Mi chodzi czy da się osiągnąć cel, czyli:
Żebym miał skonfigurowane działania standardowe: wyłączenie 7:00 i włączenie 17:00
I odrębnie skonfigurowane wybrane dni wyjątek - czyli np. święta - i w tym czasie brama byla by zamknięta - włączenie.

Mi chodzi o to próbuję zrozumieć jak działa logika SUPLA - czy przy wykonaniu jakiegoś harmonogramu załóżmy warunek zostanie spełniony - reszta harmonogramów jest ignorowana dla tego urządzenia? Czy wykonywana dalej?

Muszę znać logikę działania SUPLI żeby móc odkonfigurować chyba że się nie da w SUPLI to odpuszczę sobie i poszukam innego urządzenia konkurencji na rynku - która to załatwi.
Tutaj Tobie już odpowiedziałem: viewtopic.php?p=209733#p209733

Ale jeszcze raz:
1. Wszystkie harmonogramy działają niezależnie od siebie.
2. Każdy harmonogram generuje jakieś "zdarzenia w czasie", które są gdzieś zapisywane i uruchamiane w określonym momencie.
3. Jeśli zdefiniujesz dwa harmonogramy, które są zaplanowane na tą samą chwilę, a robią przeciwne rzeczy, to nie ma jasno określonej kolejności, ani priorytetu. System spróbuje "w jakiejś" kolejności wykonać oba. Rezultat może być przypadkowy, albo zależny od kilku innych czynników. W praktyce raz może się coś wykonać w jeden sposób, a potem na odwrót. I to jest celowe założenie, że nie ma określonej żadnej kolejności, ani priorytetu w tych harmonogramach.

Także taka próba rozwiązania Twojego problemu się nie sprawdzi

Grin78 wrote: Fri Aug 01, 2025 8:22 am Nie chodzi mi o wyłączenie harmonogramu.
Chodzi mi żeby w dzień świąteczny n.p. główny harmonogram został zignorowany albo zostały wykonane 2 harmonogramy gdzie ten ostatni by aktywował tą pożądaną funkcjonalność.

Nie chodzi mi o wyłączenie harmonogramu jako takiego.
Tutaj podałem Ci propozycję rozwiązania Twojego problemu: viewtopic.php?p=209737#p209737
Opiera się ona na wyłączaniu harmonogramów.
Jest to rozwiązanie trochę na około.
Oczywiście fajnie by było mieć lepsze rozwiązanie, najlepiej gotowe w Cloud do takich celów, ale aktualnie go nie ma.
klew

Grin78 wrote: Fri Aug 01, 2025 8:25 am Nie dostałem żadnych odpowiedzi, pytanie dalej pozostaje otwarte:

1. Jakie urządzenie SUPLA (najlepiej 230V) ma mi spinać/rozpinać 2 kabelki (bistabilnie).
2. Czy da się zrobić tak żeby można było w jakiś sposób zrobić wyjątki do głównego harmonogramu - jakkolwiek
1. Pytanie nie jest poprawnie sformułowane :P. Rozumiem, że szukasz urządzenia zasilanego 230 V, które w bezpieczny sposób może rozłączać obwód niskonapięciowy.
Nie ma oficjalnego urządzenia, które spełnia te wymogi.
Jest ROW-01, który jest zasilany z 230 V i ma styk bezpotencjałowy. Ale wg instrukcji można do tego styku podłączać potencjał 230 V (ten sam co zasilający). Z tego co pamiętam, to ktoś z Zamela kiedyś powiedział, że ROW-01 nie jest przystosowany, aby używać innego potencjału na tym przekaźniku. Możliwe, że wynika to z braku odpowiedniej separacji toru 230 V zasilającego urządzenie i ścieżek przekaźnika.
Normalnie żaden chińczyk Ci tak nie powie, a do tego z reguły nikt się tym zbytnio nie przejmuje, czy to spełnia odpowiednie normy i jest bezpieczne.
W normalnych warunkach przekaźnik w ROW-01 by tu zadziałał, ale normy mają zabezpieczać urządzenie także na wypadek wyjątkowych sytuacji, takich jak np. kondensacja pary wodnej i przy zbyt małych odległościach istnieje ryzyko pojawienia się 230 V z zasilania na przekaźniku. A wtedy Twoje fotokomórki i napęd bramy zrobią "bum" :P. Pół biedy jeśli nikomu się nic nie stanie i np. nie spowoduje to jakiegoś pożaru.

Z drugiej strony jest SBW-01 i SBW-02. One są przeznaczone do sterowania bramami. Natomiast Ty nie chcesz sterować bramą, tylko odcinać zasilanie od fotokomórek. Wiem, że dla Ciebie to oznacza w tym przypadku "sterowanie bramą", ale to nie jest ten typ sterowania, który normalnie wszyscy mają na myśli.
SBW są zasilane z 12-24 V AC/DC lub 24 V AC/DC (zależnie od wersji), więc pracują na niskim napięciu i powinny być zasilane z napędu.
Teoretycznie jeśli chciałbyś je zasilić z zasilacza i nimi rozłączać fotokomórki, to wg mnie powinieneś zadbać o wspólną masę pomiędzy zasilaniem SBW, a napędem (zakładając, że oba pracują na prądzie DC). Przy AC lub mieszance, że jedno jest na AC, a drugie na DC - nie wiem jak to powinno się poprawnie zrobić. Znowu, jeśli warunki są normalne, to wszystko będzie pięknie działać. Ale osobiście nie wiem czy SBW jest przystosowany do tego, aby podawać inny potencjał na zasilanie i inny na przekaźnik.
No i obecnie SBW pracuje impulsowo. Dodamy tutaj opcję pracy ciągłej, ale nie zmienia to całego powyższego wywodu o zasilaniu.

2. Napisałem w poprzedniej wiadomości (a w zasadzie cytowałem swoje odpowiedzi sprzed paru dni).
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Uzupełnię post Krzysztofa (@klew).

Na pytanie nr 1 odpowiedź powinna dać osoba, która podłączyła sterownik PCZ-521.3 zasilony z 230V do napędu bramowego. Co prawda producent tego sterownika nie podaje dokładnych parametrów, przy których mogą pracować styki przekaźnika, ale tu też może zaistnieć ryzyko przebicia wysokiego napięcia. Zarówno w PCZ jak i w ROW-01 takie ryzyko jest moim zdaniem minimalne, ale dlatego prosiłem autora wątku aby upewnił się u producenta (Zamel) czy może w ten sposób podłączyć ROW-01.

Gdy SBW-0x dostaną funkcję pracy bistabilnej, to wtedy będzie to urządzenie do wykorzystania w takich celach. Ponieważ SBW-0x mają styki bezpotencjałowe, to tu nie nastąpi konflikt z potencjałem zasilania SBW-0x i potencjałem rozłączanym przez przekaźnik.
Natomiast problemem są obecne harmonogramy w Supla, które nie bardzo (to jest moje zdanie) nadają się do skonfigurowania tego w taki sposób w jaki chce autor.
Będzie dosyć problematyczne uwzględnienie np. świąt, świąt ruchomych, itp.

Dlatego proponowałem inny sterownik, który można zaprogramować raz na cały rok i sterownik będzie działał lokalnie. Na początku każdego roku trzeba będzie uaktualnić święta ruchome na dany rok i zapominamy na 12 miesięcy o temacie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Grin78 wrote: Tue Jul 29, 2025 1:13 pm
brama jest sterowana na zasadzie łączenia/rozłaczania fotokomorki

bo brama sie zamyka z automatu - jak fotokomorka zadziala. Jeśli fotokomorka rozlaczona - brama jest otwarta na stale. To brama osiedlowa i w dni powszednie jest otwarta z rana do wieczora a potem sie zamyka jak wlacznik czasowy zadziala i zalaczy fotokomorke
Chodzi o fotokomórki zabezpieczające przed zamknięciem jeśli w ich świetle jest jakaś przeszkoda? Czyli jak jest poza godzinami gdy ma być otwarta jeśli ktoś przejeżdża (przecina obszar działania foto) to co, brama się zamknie od razu, z jakimś opóźnieniem? (za taką funkcjonalność odpowiada zapewne jakiś sterownik. Jaki?) Jaki sterownik steruje bramą? A co w przypadku gdy jest czas że ma być otwarta i rzeczywiście jest otwarta a ktoś użyje pilota to co, zamknie się?

Na temat bezpieczeństwa już koledzy się wypowiedzieli i mają 100% rację. Z bezpiecznych rozwiązań mogę polecić stare dobre Shelly 1 - można go zasilać niskim napięciem i posiada przekaźnik bezpotencjałowy. Ale to rozwiązanie DIY a na dodatek już nie oferowany więc pozostaje tylko rynek wtórny. Dodatkowo jak już też było wspomniane harmonogramy sterowane poprzez serwer nie zadziałają gdy będzie przerwane z nim połączenie akurat w chwili w której miałby się wykonać. Kolega Robert bardzo dobrze sugeruje użycie programatora który jest niezależny od internetu i działa lokalnie. A co do PCZ to o ile mi wiadomo to ma komunikację NFC i można bardzo łatwo i szybko zaprogramować używając apki.
kiler88
Been thanked: 1 time

Myślę, że sterownik przecina sygnał z fotokomórki, dlatego centrala bramy "myśli", że coś stoi w świetle i nie zamyka bramy.
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

kiler88 wrote: Fri Aug 01, 2025 10:43 am Myślę, że sterownik przecina sygnał z fotokomórki, dlatego centrala bramy "myśli", że coś stoi w świetle i nie zamyka bramy.
Pewnie masz rację, foto chyba dają sygnał NC i jak jest przerwany to nie pozwalają zamknąć ale to zgaduję bo na 100% nie wiem jak to działa. Zastanawia mnie też jak jest zrealizowane te automatyczne zamknięcie jeśli foto aktywne
kiler88
Been thanked: 1 time

Tak to działa w każdej szanującej się bramie ;) Dzięki temu mamy od razu informację o ewentualnym uszkodzeniu przewodu, a nie dopiero wtedy, kiedy brama zgniata samochód.

Chociaż już miałem przypadek, że w sterowniku Nice zasilanie układów pomocniczych tak się z...epsuło, że przekaźnik w foto nie odpuszczał, pomogło dołożenie zasilacza.

Return to “Ogólna dyskusja”