Grin78 wrote: Fri Aug 01, 2025 8:25 am
Nie dostałem żadnych odpowiedzi, pytanie dalej pozostaje otwarte:
1. Jakie urządzenie SUPLA (najlepiej 230V) ma mi spinać/rozpinać 2 kabelki (bistabilnie).
2. Czy da się zrobić tak żeby można było w jakiś sposób zrobić wyjątki do głównego harmonogramu - jakkolwiek
1. Pytanie nie jest poprawnie sformułowane

. Rozumiem, że szukasz urządzenia zasilanego 230 V, które w bezpieczny sposób może rozłączać obwód niskonapięciowy.
Nie ma oficjalnego urządzenia, które spełnia te wymogi.
Jest ROW-01, który jest zasilany z 230 V i ma styk bezpotencjałowy. Ale wg instrukcji można do tego styku podłączać potencjał 230 V (ten sam co zasilający). Z tego co pamiętam, to ktoś z Zamela kiedyś powiedział, że ROW-01 nie jest przystosowany, aby używać innego potencjału na tym przekaźniku. Możliwe, że wynika to z braku odpowiedniej separacji toru 230 V zasilającego urządzenie i ścieżek przekaźnika.
Normalnie żaden chińczyk Ci tak nie powie, a do tego z reguły nikt się tym zbytnio nie przejmuje, czy to spełnia odpowiednie normy i jest bezpieczne.
W normalnych warunkach przekaźnik w ROW-01 by tu zadziałał, ale normy mają zabezpieczać urządzenie także na wypadek wyjątkowych sytuacji, takich jak np. kondensacja pary wodnej i przy zbyt małych odległościach istnieje ryzyko pojawienia się 230 V z zasilania na przekaźniku. A wtedy Twoje fotokomórki i napęd bramy zrobią "bum"

. Pół biedy jeśli nikomu się nic nie stanie i np. nie spowoduje to jakiegoś pożaru.
Z drugiej strony jest SBW-01 i SBW-02. One są przeznaczone do sterowania bramami. Natomiast Ty nie chcesz sterować bramą, tylko odcinać zasilanie od fotokomórek. Wiem, że dla Ciebie to oznacza w tym przypadku "sterowanie bramą", ale to nie jest ten typ sterowania, który normalnie wszyscy mają na myśli.
SBW są zasilane z 12-24 V AC/DC lub 24 V AC/DC (zależnie od wersji), więc pracują na niskim napięciu i powinny być zasilane z napędu.
Teoretycznie jeśli chciałbyś je zasilić z zasilacza i nimi rozłączać fotokomórki, to wg mnie powinieneś zadbać o wspólną masę pomiędzy zasilaniem SBW, a napędem (zakładając, że oba pracują na prądzie DC). Przy AC lub mieszance, że jedno jest na AC, a drugie na DC - nie wiem jak to powinno się poprawnie zrobić. Znowu, jeśli warunki są normalne, to wszystko będzie pięknie działać. Ale osobiście nie wiem czy SBW jest przystosowany do tego, aby podawać inny potencjał na zasilanie i inny na przekaźnik.
No i obecnie SBW pracuje impulsowo. Dodamy tutaj opcję pracy ciągłej, ale nie zmienia to całego powyższego wywodu o zasilaniu.
2. Napisałem w poprzedniej wiadomości (a w zasadzie cytowałem swoje odpowiedzi sprzed paru dni).