Szukam testera sterownika zbiornika deszczówki.

veeroos
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

Screenshot_2025-08-04-21-04-27-876_org.supla.android.jpg
Za moment na GH będzie kolejna wersja, już bez kanału pomiarowego, proszę o testy
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

https://github.com/v33r005
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Testy bez czujnika .
Wgrane ,działa
Ta wartość którą zaznaczyłem jest w % bo można ustawić 148 ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
veeroos

LukiSpajder wrote: Tue Aug 05, 2025 2:58 am Testy bez czujnika .
Wgrane ,działa
Ta wartość którą zaznaczyłem jest w % bo można ustawić 148 ?
Dobra będę musiał to poprawić, wydaje mi się,.że poziom pompy też można ustawić na większą wartość, muszę zrobić zabezpieczenie przed wpisaniem większej wartości.

Edit. Poprawione, muszę tylko przekompilować w domu, bo w pracy niestety wymienili mi kompa i tam już nie mogę sobie instalować tego czego chcę 😉, program wieczorem wrzucę na GH i dam znać
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

veeroos wrote: Sun Aug 03, 2025 6:39 pm
LukiSpajder wrote: Sun Aug 03, 2025 5:38 pm Ja i tak muszę kupić czujnik , tak więc jaki będzie odpowiedni ?
Podałem w trzecim poście do tego tematu linka do czujnika, oczywiście jest to przykład, na pewno taniej będzie można taki czujnik kupić, z tego co Łukasz pisze to może naprawdę wziąć czujnik 4-20mA podłączyć pomiędzy OUT a masę tego czujnika rezystor 150 OHM i będziemy mieli zakres pomiarowy 0,6-3v, będzie można wtedy wykryć brak podłączonego czujnika .
Ja jeszcze raz z pytaniem o czujnik jeśli 4-20mA to może być taki :

https://a.aliexpress.com/_EQm12BC
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Robert, jak mi dojdzie ten S3 to też przetestuję 😉
veeroos

LukiSpajder wrote: Tue Aug 05, 2025 7:46 am Ja jeszcze raz z pytaniem o czujnik jeśli 4-20mA to może być taki :
https://a.aliexpress.com/_EQm12BC
Tak, jak najbardziej

veeroos

lukasz06 wrote: Tue Aug 05, 2025 8:08 am Robert, jak mi dojdzie ten S3 to też przetestuję 😉
Nie ma problemu, testuj, ja na bieżąco będę zmieniał program pod wasze sugestie, raczej wieczorem będą wrzucane aktualizację, bo najpierw sprawdzam program na swoim stanowisku testowym, a później dopiero program udostępniam, nie wszystko zawsze mogę wyłapać więc właśnie jest prośba do Was żebyście znaleźli potencjalne błędy i dzięki temu wspólnie coś stworzymy 😉, co na pewno też się jak nie teraz to w przyszłości przyda innym użytkownikom 😉.A program będzie dostępny pod różne układy, ale na stanowisku testowym mam S3 dlatego chcę abyśmy wspólnie działali na podobnym sprzęcie
Aktualnie to co zostało poprawione to zabezpieczenie przed wpisaniem innych wartości niż które może układ przyjąć, czyli na przykład wartość analogową może być wpisywana jedynie w zakresie 0-4095, wartości procentowe pojemności zbiornika też nie mogą wykraczać powyżej 100% i poniżej 0%, Oczywiście dla każdej z wartości poziom początkowy lub końcowy może być różny czyli na przykład poziom maksymalny zbiornika nie możemy ustawić poniżej 50% itp.

Marian30

Cześć,
Bardzo mi się podoba Twój projekt. Mam już taki czujnik zanurzony w szambie. Jako, że nie bardzo umiem zintegrować go bezpośrednio z Suplą, to kupiłem od chińczyka też "centralkę" w której są wyjścia krańcówek i z ich pomocą zrealizowałem powiadomienia stanów alarmowych na Supli.

Z chęcią potestowałbym Twój projekt, ale nie do końca rozumiem, jak powinienem podłączyć czujnik do płytki. Czujnik działa na DC24V (dokładnie to 12-36V DC). Jak mam to podpiąć pod płytkę ESP32? Podpowiesz proszę ?
veeroos

Marian30 wrote: Tue Aug 05, 2025 12:45 pm Cześć,
Bardzo mi się podoba Twój projekt. Mam już taki czujnik zanurzony w szambie. Jako, że nie bardzo umiem zintegrować go bezpośrednio z Suplą, to kupiłem od chińczyka też "centralkę" w której są wyjścia krańcówek i z ich pomocą zrealizowałem powiadomienia stanów alarmowych na Supli.

Z chęcią potestowałbym Twój projekt, ale nie do końca rozumiem, jak powinienem podłączyć czujnik do płytki. Czujnik działa na DC24V (dokładnie to 12-36V DC). Jak mam to podpiąć pod płytkę ESP32? Podpowiesz proszę ?
Hej. Zasilanie jest 24V ale wyjście z czujnika możesz mieć analogowe 0-5V, 0-3.3V lub 4-20mA. Sprawdź czy Twój czujnik ma wyjście analogowe i wtedy będziemy myśleć jak to ugryźć

RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

veeroos wrote: Tue Aug 05, 2025 1:00 pm
Marian30 wrote: Tue Aug 05, 2025 12:45 pm Cześć,

Hej. Zasilanie jest 24V ale wyjście z czujnika możesz mieć analogowe 0-5V, 0-3.3V lub 4-20mA. Sprawdź czy Twój czujnik ma wyjście analogowe i wtedy będziemy myśleć jak to ugryźć
@Marian30, jeżeli Twój czujnik jest podłączony do przetwornika T80, to prawdopodobnie mógłbyś wykorzystać wyjście z jego tylnego panelu; "mA/V out". Pomierz, co "wychodzi" z tego złącza przy skrajnych poziomach napełnienia zbiornika (czy jest to adekwatne). Ja także kupiłem T80 i czekam na przesyłkę, ale mam nadzieje, że wykorzystam właśnie to wyjście. Jak podasz Robertowi wyniki pomiarów, to zapewne doradzi co z tym możesz zrobić. :) Ja też chętnie skorzystam. ;)

Return to “Projekty użytkowników”