AC Dimmer, czyli tradycyjna żarówka sterowana sygnałem PWM
-
Jeki87
Może wrzuci ktoś zdjęcie układu zmontowanego ,
-
Sibikk
Zamówiłem dzis 5 stuk płytek PCB pod dimmer, jak dojdą i złoże dam znać jak mi to wyszło bo na uniwersalnej płytce mi nie szło 
-
areg
Witam,
czy możliwe jest dodanie do softu dimmera jednego pinu do sterowania poziomem ściemniania?
Zakładam że powinno to wygladać w ten sposób że przyciśnięcie powoduje ściemnienie w pętli. Pozwoli to na ustawienie poziomu dimmera bez aplikacji i wygodną pracę np na włączniku 2 stykowym monostabilnym. Jeden włącz/wyłącz (taki pin jest) a drugi ustawienie poziomu (tego własnie brakuje).
Pozdrawiam
czy możliwe jest dodanie do softu dimmera jednego pinu do sterowania poziomem ściemniania?
Zakładam że powinno to wygladać w ten sposób że przyciśnięcie powoduje ściemnienie w pętli. Pozwoli to na ustawienie poziomu dimmera bez aplikacji i wygodną pracę np na włączniku 2 stykowym monostabilnym. Jeden włącz/wyłącz (taki pin jest) a drugi ustawienie poziomu (tego własnie brakuje).
Pozdrawiam
-
Sibikk
Cześć
Przyszły mi płytki do dimmera, zmontowałem układ, i nie działa jak należy
Na GPIO 3(RX) w sonoffie żarówka świeci cały czas na MAX, ściemnianie działa na GPIO14 ale odwrotnie i nie wyłącza całkowicie żarówy, teraz moje pytanko czy ja coś zkaszaniłem na etapie projektowania płytki czy cuś nie tak ze sonoffem? a może elementy układu nie te? Zdjęcia zmontowanej płytki załączę po południu.
Przyszły mi płytki do dimmera, zmontowałem układ, i nie działa jak należy
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Zybi
W readme softu Dimmer-a w wersji v2.5.3 był błąd w opisie portów.Sibikk wrote: Tue May 08, 2018 5:44 am Cześć
Przyszły mi płytki do dimmera, zmontowałem układ, i nie działa jak należyNa GPIO 3(RX) w sonoffie żarówka świeci cały czas na MAX, ściemnianie działa na GPIO14 ale odwrotnie i nie wyłącza całkowicie żarówy, teraz moje pytanko czy ja coś zkaszaniłem na etapie projektowania płytki czy cuś nie tak ze sonoffem? a może elementy układu nie te? Zdjęcia zmontowanej płytki załączę po południu.
Wyjście sygnału PWM jest na GPIO14 (tzw piąty pin).
Natomiast "odwrotne" działanie może być spowodowane nieprawidłowym podłączeniem wejścia transoptora. Zgodnie ze schematem stąd:
viewtopic.php?p=8889#p8889
anoda diody transoptora ma być podłączona do +3,3V (VCC), a katoda poprzez rezystor do wyjścia sygnału PWM, czyli GPIO14.
-
slawek
Panowie - czy ktoś z was uruchomił najnowszy oryginalny soft dimmera ze źródeł z githuba?
Ten soft nie działa, czy tylko ja mam taki problem?
Soft kompiluje się OK, moduł loguje się OK, na smartfonie też wszystko jest OK, ale - nie działa...
Ten soft nie działa, czy tylko ja mam taki problem?
Soft kompiluje się OK, moduł loguje się OK, na smartfonie też wszystko jest OK, ale - nie działa...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
slawek
Ponawiam pytanie - czy ktoś uruchomił dimmer na najnowszym sofcie z githuba?
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa