AC Dimmer, czyli tradycyjna żarówka sterowana sygnałem PWM

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Jeki87

Może wrzuci ktoś zdjęcie układu zmontowanego ,
Sibikk

Zamówiłem dzis 5 stuk płytek PCB pod dimmer, jak dojdą i złoże dam znać jak mi to wyszło bo na uniwersalnej płytce mi nie szło :roll:
Image
areg

Witam,

czy możliwe jest dodanie do softu dimmera jednego pinu do sterowania poziomem ściemniania?
Zakładam że powinno to wygladać w ten sposób że przyciśnięcie powoduje ściemnienie w pętli. Pozwoli to na ustawienie poziomu dimmera bez aplikacji i wygodną pracę np na włączniku 2 stykowym monostabilnym. Jeden włącz/wyłącz (taki pin jest) a drugi ustawienie poziomu (tego własnie brakuje).

Pozdrawiam
Sibikk

Cześć
Przyszły mi płytki do dimmera, zmontowałem układ, i nie działa jak należy :-( Na GPIO 3(RX) w sonoffie żarówka świeci cały czas na MAX, ściemnianie działa na GPIO14 ale odwrotnie i nie wyłącza całkowicie żarówy, teraz moje pytanko czy ja coś zkaszaniłem na etapie projektowania płytki czy cuś nie tak ze sonoffem? a może elementy układu nie te? Zdjęcia zmontowanej płytki załączę po południu.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image
Zybi

Sibikk wrote: Tue May 08, 2018 5:44 am Cześć
Przyszły mi płytki do dimmera, zmontowałem układ, i nie działa jak należy :-( Na GPIO 3(RX) w sonoffie żarówka świeci cały czas na MAX, ściemnianie działa na GPIO14 ale odwrotnie i nie wyłącza całkowicie żarówy, teraz moje pytanko czy ja coś zkaszaniłem na etapie projektowania płytki czy cuś nie tak ze sonoffem? a może elementy układu nie te? Zdjęcia zmontowanej płytki załączę po południu.
W readme softu Dimmer-a w wersji v2.5.3 był błąd w opisie portów.
Wyjście sygnału PWM jest na GPIO14 (tzw piąty pin).
Natomiast "odwrotne" działanie może być spowodowane nieprawidłowym podłączeniem wejścia transoptora. Zgodnie ze schematem stąd:
viewtopic.php?p=8889#p8889
anoda diody transoptora ma być podłączona do +3,3V (VCC), a katoda poprzez rezystor do wyjścia sygnału PWM, czyli GPIO14.
slawek

Panowie - czy ktoś z was uruchomił najnowszy oryginalny soft dimmera ze źródeł z githuba?
Ten soft nie działa, czy tylko ja mam taki problem?
Soft kompiluje się OK, moduł loguje się OK, na smartfonie też wszystko jest OK, ale - nie działa...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
slawek

Ponawiam pytanie - czy ktoś uruchomił dimmer na najnowszym sofcie z githuba?
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Return to “Pomysły i koncepcje”