cześć
mam podłaczone SBW-02 do centralki Thalia BT wg wchematu:
A1-51
A2-50
11-60
14-61
21-60
24-62
A1-26
INT1/2-27
AUX2 ustawiony na "1" czyli SCA.
Problem w tym że na stykacj 50 i 51 napięcie 24V pojawia się dopiero wtedy gdy otwieram bramę z pilota, po czym znów zanika po zamknięciu bramy.
Do zacisków podpięte mam 2 pary przewodów, zapewne (albo na pewno) krańcówki. Nie moge przez to zasilić Supli.
Da się to napicie ustawić na stałe na 50,51?
pozdrawiam Łukasz.
SBW-02 i Thalia BT - brak napięcia styk 50-51
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Zrób dobrej jakości zdjęcie, jak masz to podłączone. Bo na mój gust jest to źle podłączone. Najprostszy sposób to multimetr w dłoń i weryfikacja napięcia na zaciskach 50 i 51 centrali.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
Hajasz
mam nadzieję, że da się coś odczytać.
Sytuacja po sprawdzeniu multimetrem (za mało rąk do fotografowania) - brama zamknięta 50,51- zero voltów, wyłączone zasilanie na stykach,
brak zasilania SBW - dioda zgaszona, w aplikacji supla rozłączona
otwieram bramę z pilota - pojawia się napięcie na stykach 50,51 - 22,6 voltów, na SBW świeci sie dioda, w apliakcji dostępne funkcje. Po zautomatycznym zamknięciu bramy napięcie znów znika z 50, 51.
całkowite odłączenie SBW nie zmienia stanu na 50,51.
podłączone jak wyżej pisałem.
Sytuacja po sprawdzeniu multimetrem (za mało rąk do fotografowania) - brama zamknięta 50,51- zero voltów, wyłączone zasilanie na stykach,
brak zasilania SBW - dioda zgaszona, w aplikacji supla rozłączona
otwieram bramę z pilota - pojawia się napięcie na stykach 50,51 - 22,6 voltów, na SBW świeci sie dioda, w apliakcji dostępne funkcje. Po zautomatycznym zamknięciu bramy napięcie znów znika z 50, 51.
całkowite odłączenie SBW nie zmienia stanu na 50,51.
podłączone jak wyżej pisałem.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Robert Błaszczak
A co jest zasilane ze złączy 50 i 51 przewodami pomarańczowym i biało-pomarańczowym oraz niebieskim i brązowym?
Według instrukcji https://www.pluscom.pl/instrukcja-centr ... f30572.pdf napięcie 24V na zaciskach 50 i 51 powinno być cały czas, natomiast na zaciskach 50 i 52 24V powinno się pojawiać tylko w trakcie pracy bramy. I zasilanie fotokomórek powinno być brane właśnie z zacisku 50 i 52.
Według instrukcji https://www.pluscom.pl/instrukcja-centr ... f30572.pdf napięcie 24V na zaciskach 50 i 51 powinno być cały czas, natomiast na zaciskach 50 i 52 24V powinno się pojawiać tylko w trakcie pracy bramy. I zasilanie fotokomórek powinno być brane właśnie z zacisku 50 i 52.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
Hajasz
no właśnie już zgłupiałem. Te przewody, o które pytasz to zasilanie dwóch fotokomórek przy bramie. Styk 52 jest pusty.
Nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy da się wysterować prace 50 i 51 (wydaje się, że nie) jakim cudem to tak działa?
Mogę gdzieś tam jeszcze znaleźć 24V? Jeśli nie to może z zasilania 230V pod dodatkowy zasilacz 24V (ale to już dziwna rzeźba będzie)
Jeśli dobrze pamiętam to pierwsze podłączenie (na zamkniętej bramie) spowosowało prace SBW - dioda zaczęła migać, po czym po chwili (niecała minuta) zgasła i już tak zostało...
Nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy da się wysterować prace 50 i 51 (wydaje się, że nie) jakim cudem to tak działa?
Mogę gdzieś tam jeszcze znaleźć 24V? Jeśli nie to może z zasilania 230V pod dodatkowy zasilacz 24V (ale to już dziwna rzeźba będzie)
Jeśli dobrze pamiętam to pierwsze podłączenie (na zamkniętej bramie) spowosowało prace SBW - dioda zaczęła migać, po czym po chwili (niecała minuta) zgasła i już tak zostało...
-
Robert Błaszczak
Wyłącz zasilanie centrali i odłącz wszystkie przewody ze złącza 50 i 51, zewrzyj na krótko 70 i 72 (zwarcie tych zacisków spowoduje pominięcie fotokomórki). Załącz zasilanie bramy i sprawdź multimetrem zasilania na 50 i 51 oraz 50 i 52.
EDIT:
To co wyżej nieaktualne. Skonfiguruj centralę zgodnie z instrukcją:
EDIT:
To co wyżej nieaktualne. Skonfiguruj centralę zgodnie z instrukcją:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
Hajasz
Robert dzięki! 100 razy przelatywałem tą strone w instrukcji, wstyd sie przyznać 
Wszystko działa.
Wszystko działa.