Cześć,
Mam zainstalowany SBW-02, który składa się w sumie czterech modułów: przekaźnika otwierania/zamykania bramy, przekaźnika furtki, czujnika krańcowego A i czujnika krańcowego B. Mam również SRW-01, który wykorzystuję do sterowania markizą.
Próbuję zarejestrować je w Google Home i niestety tylko widoczny jest tylko przekaźnik otwierania/zamykania bramy (urządzenie "Brama" w Home) oraz SRW-01 (urządzenie "Markiza Patio"). Gdy próbuję stworzyć rutynę w zakładce Automatyzacja w Google Home i wybieram "Dodaj działanie" mam do wyboru tylko "Markiza Patio" a nie mam "Brama". Zależy mi, by wybrać jednak "Brama" ale nie wiem jaka jest przyczyna.
Czy mogłby mi ktoś pomóc?
Dziękuję i pozdrawiam
Edek
SBW-02 i Google Home
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Jeśli brama jest widoczna, ale nie ma jej w rutynach, to Google home nie ma takiej opcji.
W Supli możesz w cloud ustawić sobie harmonogramy.
Ewentualnie możesz też spróbować w Supli zrobić scenę. Wydaje mi się że sceny powinny być widoczne w gh, więc może będzie można je wstawić do rutyny.
W Supli możesz w cloud ustawić sobie harmonogramy.
Ewentualnie możesz też spróbować w Supli zrobić scenę. Wydaje mi się że sceny powinny być widoczne w gh, więc może będzie można je wstawić do rutyny.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
EdekW
Cześć klew,
Miałeś rację, stworzenie sceny pomogło. Dziękuję Ci za podpowiedź. Wywołanie głosowe zamknięcia bramy i otwarcia bramy Android Auto działa poprawnie. Nie ma tylko informacji w jakim stanie znajduje się brama.
Chciałem dalej podrążyć i zrobić w Android Auto sprawdzenie stanu zamknięcia bramy tak jak na ikonie w aplikacji SUPLA w Androidzie.
Czujniki krańcowe SBW-02 w chmurze można tylko skojarzyć z Alexą a nie można z Google. Czy jest jakiś sposób, by podczas wywołania głosowego, na ekranie AA pojawiała się ikona ze stosownym stanem jej otwarcia?
Miałeś rację, stworzenie sceny pomogło. Dziękuję Ci za podpowiedź. Wywołanie głosowe zamknięcia bramy i otwarcia bramy Android Auto działa poprawnie. Nie ma tylko informacji w jakim stanie znajduje się brama.
Chciałem dalej podrążyć i zrobić w Android Auto sprawdzenie stanu zamknięcia bramy tak jak na ikonie w aplikacji SUPLA w Androidzie.
Czujniki krańcowe SBW-02 w chmurze można tylko skojarzyć z Alexą a nie można z Google. Czy jest jakiś sposób, by podczas wywołania głosowego, na ekranie AA pojawiała się ikona ze stosownym stanem jej otwarcia?
Na chwilę obecną nie. Albo o czymś nie wiemEdekW wrote: Sun Aug 17, 2025 7:15 pm Cześć klew,
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036