SBW-02 i Google Home

EdekW

Cześć,
Mam zainstalowany SBW-02, który składa się w sumie czterech modułów: przekaźnika otwierania/zamykania bramy, przekaźnika furtki, czujnika krańcowego A i czujnika krańcowego B. Mam również SRW-01, który wykorzystuję do sterowania markizą.
Próbuję zarejestrować je w Google Home i niestety tylko widoczny jest tylko przekaźnik otwierania/zamykania bramy (urządzenie "Brama" w Home) oraz SRW-01 (urządzenie "Markiza Patio"). Gdy próbuję stworzyć rutynę w zakładce Automatyzacja w Google Home i wybieram "Dodaj działanie" mam do wyboru tylko "Markiza Patio" a nie mam "Brama". Zależy mi, by wybrać jednak "Brama" ale nie wiem jaka jest przyczyna.
Czy mogłby mi ktoś pomóc?

Dziękuję i pozdrawiam
Edek
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Jeśli brama jest widoczna, ale nie ma jej w rutynach, to Google home nie ma takiej opcji.

W Supli możesz w cloud ustawić sobie harmonogramy.
Ewentualnie możesz też spróbować w Supli zrobić scenę. Wydaje mi się że sceny powinny być widoczne w gh, więc może będzie można je wstawić do rutyny.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
EdekW

Cześć klew,
Miałeś rację, stworzenie sceny pomogło. Dziękuję Ci za podpowiedź. Wywołanie głosowe zamknięcia bramy i otwarcia bramy Android Auto działa poprawnie. Nie ma tylko informacji w jakim stanie znajduje się brama.
Chciałem dalej podrążyć i zrobić w Android Auto sprawdzenie stanu zamknięcia bramy tak jak na ikonie w aplikacji SUPLA w Androidzie.
Czujniki krańcowe SBW-02 w chmurze można tylko skojarzyć z Alexą a nie można z Google. Czy jest jakiś sposób, by podczas wywołania głosowego, na ekranie AA pojawiała się ikona ze stosownym stanem jej otwarcia?
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

EdekW wrote: Sun Aug 17, 2025 7:15 pm Cześć klew,
Miałeś rację, stworzenie sceny pomogło. Dziękuję Ci za podpowiedź. Wywołanie głosowe zamknięcia bramy i otwarcia bramy Android Auto działa poprawnie. Nie ma tylko informacji w jakim stanie znajduje się brama.
Chciałem dalej podrążyć i zrobić w Android Auto sprawdzenie stanu zamknięcia bramy tak jak na ikonie w aplikacji SUPLA w Androidzie.
Czujniki krańcowe SBW-02 w chmurze można tylko skojarzyć z Alexą a nie można z Google. Czy jest jakiś sposób, by podczas wywołania głosowego, na ekranie AA pojawiała się ikona ze stosownym stanem jej otwarcia?
Na chwilę obecną nie. Albo o czymś nie wiem ;-)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036

Return to “ZAMEL SBW-02”