Jak prawidłowo podłączyć Sonoff Mini Extreme bez N

przemekbial
Been thanked: 1 time

Hej. W jaki prawidłowy sposób powinienem podłączyć SONOFF ZBMINIL2 bez N? Z góry dziękuję za wskazówki.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

To jest jeden ten sam włącznik na fotach?

Bo pierwszy wygląda mi na schodowy.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
przemekbial

To są trzy różne włączniki (w sensie od innych świateł). Pierwszy jest od oświetlenia garażu (4 naświetlacze). Po drugiej stronie garażu jest pewnie taki sam.
Podpowiedzcie czy dobrze myślę: czarny do L in, niebieski do L out, a z włącznika dwa przewody do S1 i S2?
malarz
Been thanked: 2 times

przemekbial wrote: Sat Aug 16, 2025 12:06 pm To są trzy różne włączniki (w sensie od innych świateł). Pierwszy jest od oświetlenia garażu (4 naświetlacze). Po drugiej stronie garażu jest pewnie taki sam.
Podpowiedzcie czy dobrze myślę: czarny do L in, niebieski do L out, a z włącznika dwa przewody do S1 i S2?
Jak masz dwa wyłączniki w garażu do jednych świateł to jednak powinieneś wstawić tego Sonoffa do puszki, gdzie się łączą przewody. Inaczej nic ci nie wyjdzie. Poza tym wypadałoby dla zdjęć 1 i 3 sprawdzić miernikiem co jest co, bo wyraźnie żółty przewód ma inną funkcję niż wskazuje kolor - różnie więc może być.

Na drugim zdjęciu masz niewykorzystany żółty, czyli tu masz klasyczny łącznik bez N. Jeden z przewodów do L, drugi do OUT (a który gdzie to też musisz sprawdzić miernikiem).
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
przemekbial

Jak będę na miejscu to posprawdzam przewody i pewnie będę jeszcze się odzywał z prośbą o wsparcie :)

Return to “Pomoc”