Pierwsze podłączenie- 2 diody zielone jedna czerwona

RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

juggler wrote: Fri Aug 22, 2025 6:35 am Podepnę sie pod temat, aby ....
Nie znam MEW-02, ale w tym przypadku problem raczej nie dotyczy wersji urządzenia.
Pierwsza ew. przyczyna, o której pomyślałem, to nieodpowiednie miejsce założenia przekładników; czy w tym miejscu MEW "widzi" energię zwracaną do sieci?

edit.

W tym samym czasie :) @cinas sugerował podobną przyczynę, ale coś innego mnie zastanawia; skoro MEW-a zakładał elektryk, to przynajmniej miejsce powinno być prawidłowe. Dopuszczam jak najbardziej "zły kierunek" przekładników lub zamianę miejscami, bo to w trudnodostępnych miejscach może się zdarzyć zawsze. Pomijam, że jednak później należałoby sprawdzić poprawność wskazań. ;)
juggler

RomanG wrote: Fri Aug 22, 2025 7:07 am
juggler wrote: Fri Aug 22, 2025 6:35 am Podepnę sie pod temat, aby ....
Nie znam MEW-02, ale w tym przypadku problem raczej nie dotyczy wersji urządzenia.
Pierwsza ew. przyczyna, o której pomyślałem, to nieodpowiednie miejsce założenia przekładników; czy w tym miejscu MEW "widzi" energię zwracaną do sieci?

edit.

W tym samym czasie :) @cinas sugerował podobną przyczynę, ale coś innego mnie zastanawia; skoro MEW-a zakładał elektryk, to przynajmniej miejsce powinno być prawidłowe. Dopuszczam jak najbardziej "zły kierunek" przekładników lub zamianę miejscami, bo to w trudnodostępnych miejscach może się zdarzyć zawsze. Pomijam, że jednak później należałoby sprawdzić poprawność wskazań.
Jak widać mew mierzy tylko energię pobraną, jest podpięty pod główny włącznik w rozdzielni, a przekładniki są na przewodach idących od głównego licznika PGE do rozdzielni.
Jak pisałem poprawnośc podłączenia jest sprawdzona, tylko może przekładniki powinny być na innych przewodach.
RomanG
Has thanked: 26 times

juggler wrote: Fri Aug 22, 2025 7:20 am ....
Jak pisałem poprawnośc podłączenia jest sprawdzona, tylko może przekładniki powinny być na innych przewodach.
W takim razie jeszcze raz sprawdź to podłączenie wg zaleceń @pzygmunt!
Użytkownicy tego forum nie są w stanie tego zweryfikować zdalnie. :)
Powodzenia!

edit.

Jeżeli jesteś w stanie zrobić jakieś - w miarę - dokładne fotki, na których widać to podłączenie, to zapewne mogłoby znacznie ułatwić sprawę.
cinas
Has thanked: 3 times

Jeżeli przekładni są zamontowane na przewodach idących do licznika głównego i nie ma innych przewodów które idą do licznika , oznaczało by iż cała wyprodukowana energia jest zużywana w domu i nic nie idzie do operatora

Testowo wyłącz wszystkie bezpieczniki gdzie są odbiornik , pozostaw tylko falownik włączony
juggler

Chyba znam powód, fotowoltaika nie jest wpięta w tej rozdzielni, ma swoją własną rozdzielnię i pewnie wszystko jest spięte razem w skrzynce pod licznikiem PGE, i to tam muszę zamontować MEW-a a przekładniki na przewodach przy liczniku PGE, wtedy to będzie miało sens. Tylko skrzynka jest zapląbowana wrr.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

juggler wrote: Fri Aug 22, 2025 7:52 am Chyba znam powód, fotowoltaika nie jest wpięta w tej rozdzielni, ma swoją własną rozdzielnię i pewnie wszystko jest spięte razem w skrzynce pod licznikiem PGE, i to tam muszę zamontować MEW-a a przekładniki na przewodach przy liczniku PGE, wtedy to będzie miało sens. Tylko skrzynka jest zapląbowana wrr.
Pierwszy raz słyszę o takim podłączeniu i dodatkowo o zaplombowanej skrzynce. Ogólnie wszystko co jest za licznikiem (w tym zabezpieczenia w skrzynce) są Twoje. Mi Tauron nawet kluczyk do skrzynki wysłał listem :).
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
juggler

klew wrote: Fri Aug 22, 2025 8:04 am
juggler wrote: Fri Aug 22, 2025 7:52 am Chyba znam powód, fotowoltaika nie jest wpięta w tej rozdzielni, ma swoją własną rozdzielnię i pewnie wszystko jest spięte razem w skrzynce pod licznikiem PGE, i to tam muszę zamontować MEW-a a przekładniki na przewodach przy liczniku PGE, wtedy to będzie miało sens. Tylko skrzynka jest zapląbowana wrr.
Pierwszy raz słyszę o takim podłączeniu i dodatkowo o zaplombowanej skrzynce. Ogólnie wszystko co jest za licznikiem (w tym zabezpieczenia w skrzynce) są Twoje. Mi Tauron nawet kluczyk do skrzynki wysłał listem :).
Tak to u mnie wygląda, zdjecia z galeri z telefonu, bo siedzę w firmie
Licznik jest na górze, dolna skrzynka jest zamknięta, zakładam, że na dole jest wszystko spięte, bo fotowoltaikę podpieli w garażu w miejsce skrzynki elektrycznej budowlanej , a ona była bezpośrednio wpięta pod licznik.

Zdjęcie WhatsApp 2025-08-22 o 10.16.48_9cbfc3b9.jpg
11111.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
juggler

W sumie wszystko się zgadza bo Wallboxa też mam wpietego do rozdzielni z fotowoltaiką, i teraz jak uruchomiłem ładowanie auta to na
MEW-ie nic nie ma bo to dwa osobne obwody :)

Także temat zamknięty muszę sie dostać do skrzynki przy liczniku PGE :)
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Ta dolna skrzynka to najprawdopodobniej skrzynka z bezpiecznikami BM, które są przed licznikiem. Dlatego też nie powinieneś mieć do tej skrzynki dostępu. Musisz znaleźć przewody wychodzące z licznika PGE.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
juggler

Robert Błaszczak wrote: Fri Aug 22, 2025 9:07 am Ta dolna skrzynka to najprawdopodobniej skrzynka z bezpiecznikami BM, które są przed licznikiem. Dlatego też nie powinieneś mieć do tej skrzynki dostępu. Musisz znaleźć przewody wychodzące z licznika PGE.
Tylko gdzieś te dwa obwody muszą być spięte , raczej nie zakładam, że gdzieś z tyłu licznika bo chyba nie ma tam na tyle miejsca, chyba, że oba są wpięte bezpośrednio do licznika, nawet na tej płycie co jest licznik przykrecony, jest zamontowana plomba więć też nie ma tam jak zaglądnąć.

Return to “ZAMEL MEW-02 ETH”